Aplikasi iPad terbaik untuk penyuntingan video: iMovie, Pinnacle Studio dan lain-lain

IPad kami, sebenarnya, adalah peranti pelbagai aspek dengan banyak senario penggunaan yang berbeza, salah satunya ialah penyuntingan video. Oleh kerana skrin pepenjuru yang besar dan tablet pemadat yang agak kuat dengan mudah boleh digunakan untuk pemasangan penggelek mudah. Video dari percutian terakhir anda, matinee di tadika dan video rumah lain – dengan mudah anda boleh bertukar menjadi “filem”. Apple menjaga kami dan mengeluarkan iMovie untuk iPad, tetapi selain itu terdapat banyak lagi aplikasi yang serupa. Adakah ia bernilai mencari alternatif dan yang patut mendapat perhatian anda?


iMovie

imovie1

Seperti yang anda faham, iMovie adalah aplikasi proprietari Apple untuk pemasangan dan port ke iOS dengan OS X. Dengan itu, anda boleh mengimport klip dan beberapa klip; potong atau lem mereka ke tempat yang betul; Tambah peralihan, kesan dan tajuk. Juga iMovie menyokong penciptaan treler sejuk di mana sahaja. Di samping itu, ia menampilkan semua fungsi tradisional untuk mengedit aplikasi, seperti gambar dalam gambar, skrin pecahan, kesan lambat-la, dan banyak lagi. Antara muka dan penggunaan aplikasi itu sendiri adalah sama dengan versi Mac, jadi jika anda sudah mengenalinya, menguasai iMovie pada iPad tidak mengambil banyak masa. Perlu diingat juga bahawa anda boleh menghantar video selesai ke Apple TV atau ke peranti iOS yang lain melalui AirDrop.

imovie2

Jika anda tidak mahu berpisah daripada ekosistem Apple dan lebih suka aplikasi berjenama – pilih iMovie.

Pinnacle Studio

puncak

Pinnacle Studio, dahulunya dikenali sebagai Avid Studio, wujud jauh lebih lama daripada iMovie untuk iOS dan mengandungi banyak ciri-cirinya. Antara muka kawalan sedikit berbeza, tetapi ia membolehkan anda memaparkan lebih banyak kawalan, seperti dalam aplikasi pengeditan yang profesional. Plus Pinnacle Studio termasuk sokongan untuk Box, Vimeo, Dropbox, Google Drive dan Microsoft Skydrive, yang tidak dalam iMovie. Setelah filem anda siap – anda boleh segera memuat naiknya ke awan atau kongsi melalui Facebook, YouTube atau Vimeo.

pinnacle2

Jika anda berminat untuk lebih banyak pilihan penyuntingan dan penyepaduan dengan perkhidmatan video dan storan awan – Pinnacle Studio adalah apa yang anda perlukan.

Videon

videon1Videon adalah penyelesaian sejagat. Dengan itu, anda tidak boleh hanya memasang video, tetapi juga menangkapnya, iaitu menembak. Aplikasi ini mempunyai banyak keupayaan menembak, seperti beralih antara kamera depan dan belakang, penstabilan video, tahap rakaman audio dan banyak lagi. Bagi penyuntingan, Videon mempunyai semua fungsi tradisional, sebagai tambahan, ia mempunyai penapis, kesan, pratonton, dan fungsi lain.

videon2

Jika rancangan anda termasuk menembak video berkualiti tinggi, dengan keperluan minimum untuk mengedit – cuba Videon.

Magisto

magisto1

Malah, Magisto adalah alat untuk mengedit video, tetapi juga sangat mudah untuk membuat dan berkongsi klip video. Cukup pilih foto atau video dari mana anda ingin melekapkan video, memutuskan gaya dan pilih lagu atau melodi yang akan digunakan sebagai soundtrack – segala-galanya akan dilakukan oleh Magisto. Sebaik sahaja aplikasi selesai menyiarkan filem – anda akan menerima pemberitahuan dan segera dapat melihat video atau berkongsi dengan rakan anda. Dalam versi percuma anda boleh menambah sehingga 10 klip, selepas itu anda perlu membeli langganan.

magisto2

Sekiranya anda ingin membuat video yang hebat dengan sedikit usaha – Magisto (dengan mengambil kira langganan itu) akan menjadi pilihan terbaik.


Adakah terdapat sebarang pertanyaan, komen atau cadangan? Selamat datang ke komen – Saya sentiasa gembira untuk bercakap dan membantu. Tinggal bersama kami, ada lagi yang akan datang!

(melalui)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − 41 =