Bagaimana untuk menyemak kelajuan Internet pada komputer atau peranti mudah alih anda

Sediakan peranti ini

Tindakan ini akan membantu anda mendapatkan hasil ujian yang lebih tepat.

  1. Tutup tab yang tidak perlu dalam pelayar, pelanggan torrent dan program lain yang boleh menggunakan saluran Internet.
  2. Putuskan sambungan Internet pada semua peranti, di samping itu, di mana anda ingin menguji kelajuan Rangkaian.
  3. Jika anda menyemak komputer yang disambungkan ke Internet melalui Wi-Fi, sambungkan terus ke kabel melalui kabel jika boleh.
  4. Lumpuhkan penyekat iklan dan pelanjutan penyemak imbas yang lain.

Memahami penunjuk

Kelajuan masuk (Muat turun Kelajuan) – kelajuan memuat turun fail dari Web. Diukur dalam megabit sesaat (Mb / s). Penunjuk ini dianggap sebagai kunci, nilainya adalah sering dipanggil kelajuan Internet. Lebih tinggi lagi, semakin cepat laman web dibuka, kandungan dimuat turun dan permainan dan penyiaran dalam talian berfungsi lebih stabil.

Kelajuan keluar (Speed ​​Upload) – kelajuan memuat turun fail ke rangkaian. Semakin tinggi nilai parameter ini, semakin cepat data dipindahkan dari peranti tempatan ke pelayan atau ke peranti pengguna lain.

Ping (Ping) – jumlah masa yang mana data datang dari peranti tempatan ke pelayan dan sambutan datang. Diukur dalam milisaat (ms). Semakin rendah penunjuk ini, semakin cepat pertukaran data terjadi. Sebagai peraturan, ping di bawah 50 ms akan cukup untuk tidak merasakan kelewatan, walaupun dalam permainan dalam talian berat.

Ukur kelajuan Internet dengan perkhidmatan ini

Perlu difahami: setiap perkhidmatan hanya memberikan nilai anggaran. Di samping itu, kelajuan ping, muat naik dan muat naik bergantung pada keterpencilan dan ciri-ciri teknikal pelayan yang mengambil bahagian dalam ujian. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengukur kelajuan dalam perkhidmatan yang berbeza dan mengambil nilai aritmetik sebagai hasilnya.

Sekiranya anda menggunakan sambungan wayarles, hasilnya mungkin juga dipengaruhi oleh ciri modem / router, tahap gangguan dalam rangkaian wayarles, dan jarak dari sumber isyarat. Dalam kes ini, kelajuan sebenar Internet boleh jauh lebih rendah daripada ketika menghubungkan melalui kabel ke penyedia yang sama.

Cepat

Bagaimana untuk menyemak kelajuan Internet dengan Cepat

Buka tapak uji rasmi – sistem akan segera memulakan pemeriksaan. Perkhidmatan ini mungkin yang paling mudah. Ia hanya menentukan kelajuan masuk.

Fast.com →

Speedtest

Bagaimana untuk menyemak kelajuan Internet dengan Speedtest

Pergi ke tapak dan klik pada butang “Mula”. Selepas melengkapkan semakan, perkhidmatan akan memaparkan nilai kelajuan masuk dan keluar, serta ping. Jika anda menguji kelajuan pada telefon atau tablet anda, anda boleh menggunakan aplikasi Android atau iOS. Terdapat juga pelanjutan Speedtest untuk Google Chrome.

Speedtest →

2ip.ru

Bagaimana untuk menyemak kelajuan Internet dengan 2ip.ru

Buka tapak 2ip.ru dan klik pada item “kelajuan sambungan internet”. Kemudian klik pada butang “Ujian”. Perkhidmatan ini akan menganalisis ping, kelajuan masuk dan keluar, dan output hasilnya.

2ip.ru →

Yandex.Internetometer

Bagaimana untuk menyemak kelajuan Internet menggunakan Yandex.Interneteter

Lancarkan tapak perkhidmatan dan klik “Ukur”. “Yandex.Interneteter” memeriksa kelajuan masuk dan keluar Internet.

«Yandex.Interneteter» →

μTorrent

Bagaimana untuk mengukur kelajuan Internet dengan μTorrent

Sebagai tambahan kepada perkhidmatan khusus yang disenaraikan di atas, kelajuan Internet yang masuk dapat diperiksa menggunakan μTorrent atau klien torrent lain. Kaedah ini akan menjadi mudah jika anda sudah tahu bagaimana untuk memuat turun fail dari pelacak.

Untuk digunakan pelanggan untuk ujian, letakkan memuat turun apa-apa fail yang besar, di mana lebih daripada 1000 seeders (LED) dan bagaimana kurang boleh dimuatkan (Lich). Mengesahkan bahawa tetapan klien had tertentu untuk kelajuan muat turun kandungan dan bahawa itu tidak memuat turun fail secara selari dari pengagihan lain.

Pelanggan torrent sentiasa menunjukkan kelajuan dengan memuat turun kandungan. Nilai puratanya boleh dianggap sebagai anggaran kelajuan Internet yang masuk. Jika ia tidak dipaparkan dalam megabit dan megabait sesaat (MB / s), anda boleh memindahkan unit untuk perbandingan mudah dengan keputusan ujian: dalam satu megabait lapan megabit.

μTorrent →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 + = 40