Kenapa papan kekunci tidak berfungsi dan bagaimana untuk memperbaikinya

Punca-punca, kerana keyboardnya mungkin tidak berfungsi, banyak. Yang paling popular ialah: sambungan tidak betul, bateri yang dibuang, kegagalan perisian, cecair tertumpah dan, akhirnya, pecahan komponen dalaman komputer atau papan kekunci itu sendiri.

Sekiranya pilihan terakhir adalah satu keadaan untuk pembaikan atau penggantian papan kekunci, maka masalah lain biasanya dapat diselesaikan secara bebas. Mari lihat apa yang boleh anda lakukan.

Cadangan am

Jika papan kekunci menjadi basah, keringkan dan kemudian cuba sambungkannya ke komputer. Jika sup atau cecair lain mendapat kunci, yang boleh menyumbatnya, bersihkan peranti itu.

Jika hanya blok dengan kekunci angka tambahan tidak berfungsi, tekan kekunci kunci num (atau Fn + Num Lock untuk beberapa komputer riba). Mungkin sebelum ini anda secara tidak sengaja menyentuh kunci ini, dan ia menghidupkan dan mematikan nombor tersebut. Terjadi dan sebagainya.

Jika semua kekunci tidak berfungsi, mulakan semula komputer untuk bermula. Sekiranya ini membantu, maka masalahnya adalah dalam kerosakan perisian cetus. Sekiranya gagal, teruskan arahan selanjutnya.

Apa yang perlu dilakukan jika papan kekunci berwayar tidak berfungsi

1. Jika papan kekunci mempunyai butang kuasa, pastikan ia dihidupkan.

2. Putuskan sambungan semua peranti USB lain dari komputer dan cuba sambungkan papan kekunci melalui port yang berlainan. Pastikan anda memasukkan kabel ke hujungnya.

3. Jika anda mempunyai Windows, pasangkan semula pemacu papan kekunci dalam “Pengurus Peranti”. Untuk masuk ke dalamnya, pergi ke “Mula” → “Tetapan” → “Bluetooth dan peranti lain” → “Pengurus Peranti”. Dalam senarai yang terbuka, cari papan kekunci anda, klik kanan padanya dan pilih “Padamkan Peranti”. Selepas komputer dimulakan, pemacu keyboard dipasang secara automatik.

4. Pengguna Windows juga akan dapat memeriksa sistem untuk perisian hasad. Untuk melakukan ini, imbasnya dengan perisian antivirus. Jika ia tidak dipasang, muat turun dari Internet menggunakan papan kekunci fizikal atau pada skrin.

Apa yang perlu dilakukan jika papan kekunci wayarles tidak berfungsi

1. Periksa bateri. Anda mungkin salah memasukkan bateri ke dalam papan kekunci atau mereka tidak boleh digunakan. Jika papan kekunci dikuasakan oleh bateri terbina dalam, pastikan ia dikenakan.

2. Kemas kini sambungan wayarles. Untuk melakukan ini, matikan papan kekunci dan penerima, jika ada, menggunakan butang kuasa. Kemudian, putuskan sambungan dari komputer. Matikan peranti wayarles lain jika ia berdekatan. Sambungkan semula penerima ke komputer. Hidupkan semula penerima, dan kemudian papan kekunci.

Jika modul Bluetooth terbina dalam komputer, pastikan ia dihidupkan dan dalam mod penglihatan.

Prosedur untuk menyambungkan papan kekunci tanpa wayar mungkin berbeza bergantung kepada model peranti. Sekiranya berlaku, semak dengan arahan rasmi dalam dokumentasi atau di laman web pengeluar.

3. Jika anda mempunyai Windows, pasangkan semula pemacu papan kekunci dan semak sistem untuk virus. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam perenggan pada papan kekunci berwayar.

Apa yang perlu dilakukan jika papan kekunci laptop tidak berfungsi (terbina dalam)

1. Pastikan bateri komputer riba tidak mati. Kadang kala, walaupun komputer riba dihidupkan, jika tahap bateri rendah, kunci mungkin tidak berfungsi. Hanya dalam kes menyambungkan komputer riba ke induk.

2. Jika anda mempunyai Windows, pasangkan semula pemacu papan kekunci dan semak sistem untuk virus. Lebih lanjut mengenai Lifkhaker ini menulis dalam perenggan pada papan kekunci berwayar.


Jika tiada apa-apa yang membantu, periksa papan kekunci dengan menyambungkannya ke komputer lain. Jika ia tidak berfungsi, maka, kemungkinan besar, ia pecah. Dalam kes ini, bawa ke pembaikan atau cuba bawa ke kedai untuk jaminan.

Baca juga:

  • Bagaimana untuk membersihkan komputer anda dari iklan, mengeluarkan sampah dan mempercepat Windows →
  • Bagaimana untuk menyambungkan komputer anda ke TV →
  • Apa yang perlu dilakukan jika komputer tidak melihat cakera keras dalaman →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 − 38 =