Seni erotik shibari: bagaimana dan mengapa mengikat pasangan anda

Apa itu shibari

Seni shibari berasal dari teknik jurus jogging juruterbang Jepun. Matlamat mereka bukan sahaja untuk melumpuhkan tawanan, tetapi juga untuk menekankan status sosialnya – untuk kaedah pengikat yang berbeza ini digunakan. Dengan berakhirnya peperangan, teknik perhambaan berhijrah ke kehidupan biasa: para tawanan digantikan oleh wanita, dan prosesnya sendiri dihargai untuk kecantikannya.

Sekarang shibari adalah pertama dari semua kemahiran tali pembalut estetika, tidak tanpa sifat meditasi. Dan tentunya, ia mempunyai nada erotik: shibari boleh digunakan untuk menetapkan pasangan (lebih kerap, tetapi tidak semestinya seorang wanita). Di samping itu, elemen strapping individu boleh menjejaskan zon erogennya.

Cara menerapkan teknik ini dalam kehidupan peribadi anda, semua orang memutuskan untuk dirinya sendiri. Perkara utama adalah untuk mengingati: di atas semua, keinginan bersama dan, terutamanya pada mulanya, berhati-hati. Semua yang lain sebahagian besar bergantung kepada imaginasi anda.

Apa itu shibari
tumblr.com

Bagaimana memilih tali untuk shibari

Bahan

Tali adalah dua jenis: semula jadi dan sintetik. Yang terakhir adalah lebih tahan haus, tetapi masih bukan pilihan yang terbaik: mereka memegang simpulan lebih buruk dan boleh menyebabkan luka bakar pada kulit.

Dengan tali yang diperbuat daripada bahan semula jadi, semuanya tidak begitu mudah. Kapas – yang paling lembut, tetapi inilah yang boleh menjadi masalah bagi peminat keseronokan. Tali linen juga lembut, tetapi kadang-kadang ia boleh mengandungi kemasukan pepejal yang boleh merosakkan kulit.

Klasik genre adalah tali jute. Mereka agak lembut, supaya tidak menyebabkan kecederaan, tetapi juga agak kasar, supaya seseorang merasa fiksasi.

Tali untuk shibari boleh dibuat daripada bahan semula jadi lain. Buat pilihan anda berdasarkan perasaan dan perasaan anda sendiri. Dan lebih baik membeli tali diproses di kedai khusus.

Saiz, panjang, kuantiti

Agar tidak keliru dalam pelbagai saiz, mulakan, pilih tali ketebalan sederhana: 6-8 mm. Pilihan tipis tidak akan kelihatan begitu indah dan menembusi tubuh. Dengan kerja keras lebih keras, dan mereka digunakan lebih kerap untuk mengagihkan beban yang kuat (contohnya, apabila digantung, dan ini bukan langkah pertama dalam shibari).

Bagi panjang, tali dua tiga meter adalah mudah untuk mengikat tangan dan kaki. Tali panjang 8-12 meter digunakan untuk tali dada dan pinggul, dan potongan lebih lama diperlukan untuk mengikat seluruh tubuh.

Bilangan tali bergantung pada panjang (sebagai peraturan, semakin lama, semakin kurang diperlukan) dan bilangan simpul dan ketegangan pengikatan. Ringkasnya, anda boleh mengikat satu simpulan dengan satu tali pendek. Tetapi jika anda ingin mencipta corak kompleks, ia akan mengambil dua atau tiga, atau lebih.

Dengan unsur-unsur yang bermula

Unsur-unsur dasar shibari adalah mengikat lengan, kaki, dada dan fiksasi seluruh tubuh. Lebih baik memulakan dengan sesuatu yang mudah, menggunakan manual atau imaginasi anda sendiri. Pada akhirnya, shibari adalah satu seni, teknik mengikat hanya yang betul tidak wujud.

Mengaitkan tangan “putar”

Simpul ini agak boleh dipercayai dan tidak mengetatkan dengan sendirinya, yang mengurangkan kemungkinan kecederaan tidak disengajakan. Adalah lebih baik untuk memulakannya.

Lipat tali dengan setengah dan sambungkannya ke simpul, seperti ditunjukkan dalam gambar. Tekan pergelangan tangan pasangan ke dalam lubang di mana jari tengah dan gelang terletak, dan laraskan ketegangan gelung. Tali itu mesti ditekan dengan tegas terhadap tangan masing-masing, tetapi tidak menyebabkan kesakitan.

onona.ru

Selamat gelung dengan beberapa simpulan sederhana. Mereka harus berbohong, tanpa tumpang tindih.

onona.ru

Begitu juga, anda boleh mengikat satu pergelangan tangan atau mengikat tangan anda di belakang anda.

Mengikat kaki

Ikat tali ke buku lali yang terletak di bahagian belakang knot pasangan “stirrup”.

Elemen shibari: kaki terikat
tihiy-omut.ucoz.ru

Mintalah rakan kongsi untuk membengkokkan lutut sebanyak mungkin di lutut, anda masih boleh memindahkannya beberapa sentimeter dengan usaha yang sukar. Tali itu dililit di luar paha, kemudian di sepanjang bahagian dalam, kembali ke buku lali.

Elemen shibari: kaki terikat
tihiy-omut.ucoz.ru

Sekarang, lulus tali di bawah belokan yang sudah berbaring di belakang knot yang membaiki pergelangan kaki yang terikat. Buat giliran lain di kaki, tetapi dalam arah yang bertentangan. Dia perlahan-lahan meletakkan dirinya di atas gegelung pertama dengan ketegangan yang sama.

Elemen shibari: kaki terikat
tihiy-omut.ucoz.ru

Seperti dalam kes sebelumnya, lulus tali di bawah giliran yang telah berbaring dan ubah arah lagi. Belakang seterusnya diletakkan di tengah-tengah paha dan dengan ketegangan sedikit lebih rendah. Tali lagi membuat giliran, datang ke permulaan gegelung, diluluskan di bawahnya dan dijalankan ke arah yang bertentangan.

Elemen shibari: kaki terikat
tihiy-omut.ucoz.ru

Buat giliran baru di atas yang sebelumnya, dekat dengannya dan dengan ketegangan yang sama. Pada titik infleksi, lulus tali di bawah giliran sebelumnya. Kemudian selamatkannya dengan simpul dan bawa ia ke bawah.

Elemen shibari: kaki terikat
tihiy-omut.ucoz.ru

Sekarang bisu tarik kedua-dua pusingan bawah tali dari bahagian dalam paha untuk mengetatkan kaki.

Elemen shibari: kaki terikat
tihiy-omut.ucoz.ru

Langkah terakhir: lulus tali antara paha dan kaki bawah, bungkus gegelung bawah dan tarik kembali dengan sedikit tarikan. Selamat tali dengan simpulan. Harness sudah siap.

Elemen shibari: kaki terikat
tihiy-omut.ucoz.ru

Arahan terperinci tentang cara melakukan jenis nod lain dan pelbagai tali disediakan di laman web ini. Juga tutorial video yang menarik boleh didapati di saluran YouTube ini.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Masalah yang mungkin berlaku

Kerosakan saraf adalah salah satu kecederaan yang paling biasa. Tidak kurang berbahaya untuk memaksa kapal. Oleh itu, jika seseorang mempunyai masalah dengan saraf atau kapal (atau kecenderungan kepada mereka), adalah mustahak untuk berfikir semula sebelum mengamalkan shibari.

Sama ada, terdapat beberapa perkara yang perlu dirawat dengan penjagaan khusus:

  1. Saraf radial di bahagian luar lengan antara triceps dan otot deltoid. Adalah lebih baik untuk meletakkan tali di bawah kawasan ini.
  2. Plexus brachial di ketiak. Lebih baik tidak menggunakan kawasan ini sama sekali.
  3. Lehernya. Zon ini juga diharamkan: anda boleh menghalang kebocoran.
  4. Pergelangan tangan. Ia perlu untuk mengikat tanpa tekanan yang berlebihan, supaya tidak merosakkan saraf.
  5. Arteri femoral adalah kira-kira 10 cm di bawah rantau inguinal. Ia tidak boleh terlalu ketat dengan tali dan knot.

Diabetes, asma, masalah dengan sendi atau tekanan – semua ini juga boleh menjadi kontraindikasi kepada shibari. Nah, atau, sekurang-kurangnya, mengenai penyakit-penyakit ini mesti dilaporkan terlebih dahulu.

Komunikasi

Komunikasi adalah syarat penting bagi apa-apa tindakan yang melibatkan menyekat trafik. Mula-mula, rakan-rakan harus terlebih dahulu membincangkan apa yang mereka mahu dan mengikuti perjanjian ini. Amanah adalah asas bagi mana-mana amalan sedemikian.

Kedua, dalam proses mengikat submissives (orang yang mereka mengikat) harus memberi maklum balas: postur dan tahap penetapan yang dibenarkan, apakah sakit timbul, berapa banyak yang dapat diterima.

Kesakitan mesti dilaporkan serta-merta, dan tidak menunggu sehingga menjadi tidak tertanggung.

Di samping itu, orang yang bersekutu tidak boleh dibiarkan bersendirian. Selepas sesi shibari perlu tinggal dekat dengan rakan kongsi, menyokongnya, jika perlu. Selepas mengikat, orang boleh mempunyai pelbagai tindak balas psikologi.

Perkara-perkara yang perlu

  1. Gunting untuk memotong tali dalam keadaan kecemasan.
  2. Kit pertolongan cemas jika bantuan perubatan diperlukan.
  3. Gaun pengantin atau selimut untuk membuangnya pada pasangan selepas sesi.
  4. Bekalan air dan makanan yang kecil: proses pengikatan boleh ditangguhkan, dan selepas itu penyegaran yang baik.

Adakah shibari dalam keadaan minda dan badan yang baik. Sebelum ini, memenuhi semua keperluan asas. Dan jangan minum alkohol atau dadah (sebelum, semasa, atau lebih baik dan selepas).

Selebihnya, cuba bergantung pada kebijaksanaan anda, melatih lebih banyak dan hanya bersenang-senang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 18