Bagaimana untuk membekukan sayur-sayuran dan sayur-sayuran untuk musim sejuk

Walaupun pada hakikatnya bahawa kejatuhan sudah yakin mengumumkan kehadirannya, majoriti pasaran masih menawarkan banyak sayur-sayuran segar pada harga yang berpatutan: terung, zucchini, sayur-sayuran segar, jagung, lada, kubis bunga, brokoli dan sebagainya. Ia adalah pada mereka bahawa kita akan menghentikan perhatian kita dan membuat persiapan untuk musim sejuk.

Sayuran

Anda boleh membekukan mana-mana sayuran tidak terlalu berair. Calon yang ideal untuk pembekuan adalah kembang kol dan brokoli, karena mereka memiliki kepadatan yang cukup dan tidak bertoleransi dengan cara penuaian lain.

Sebelum pembungkusan kedua-dua jenis kubis perlu dibongkarkan pada hal berkembang dan bilas.

Kosongkan musim sejuk. Brokoli

Untuk memastikan bahawa selepas buang air besar kubis tidak kaku, ia perlu dicelupkan dalam sedikit air mendidih. Kembang bunga kembang kol perlu diadakan dalam air mendidih selama kira-kira dua minit, dan bulu halus brokoli akan bertahan sebentar.

Kosongkan musim sejuk. Brokoli Blanching

Selepas kubis, anda harus lulus air es untuk menghentikan proses memasak, dan kemudian mengurasnya sebanyak mungkin dan meletakkannya ke dalam beg.

Kosongkan musim sejuk. Brokoli dalam pakej

Calon lain untuk pembekuan adalah lada manis, yang sempurna dipelihara dalam bentuk dihiris dan sepenuhnya. Dalam kedua-dua kes, buah-buahan pertama dibasuh, kemudian kotak benih dibersihkan, dan kemudian dipotong atau dilipat bersama-sama dan dibungkus ke dalam bungkusan. Lada keseluruhan adalah lebih baik untuk timbunan antara satu sama lain dalam buas kecil agar lebih mudah untuk membebaskan mereka.

Kosongkan musim sejuk. Lada

Kosongkan musim sejuk. Lada lipat

Sayur-sayuran dan aubergine adalah salah satu daripada buah-buahan yang juga memerlukan penyediaan awal. Kedua-dua sayuran perlu dibasuh, dipotong, dan kemudian dicelupkan selama satu minit. terung-an, yang boleh didapati di rak pada musim gugur, banyak rasa pahit, tetapi kerana anda perlu pucat mereka dengan murah hati dengan garam dan biarkan selama setengah jam dan kemudian bilas dengan air sejuk.

Kosongkan musim sejuk. Terung

Jagung, dan kekacang lain, boleh dituai dengan cara yang mudah, di mana bijirin adalah semata-mata dipisahkan daripada bongkah atau pod, dan kemudian dimasukkan ke dalam beg. Untuk memastikan kacang tidak melekat bersama dalam satu koma, mereka mesti dibekukan pada papan atau hidangan, dan hanya kemudian dicurahkan ke dalam beg.

Kosongkan musim sejuk. Jagung

Greenery

Hampir mana-mana sayur-sayuran boleh bertahan musim sejuk di dalam peti sejuk, jika anda mendekati kepandaian teknologi pembekuan.

Satu set standard herba seperti Dill, pasli dan bawang hijau, anda boleh membekukan cara yang mudah: bilas, kering, cop dan pakej. Menyimpan sayur-sayuran boleh berada dalam satu pakej atau beberapa bahagian kecil tersebar di atas paket individu, jadi jika perlu anda boleh dengan cepat mengisi dengan sup atau rebus.

Kosongkan musim sejuk. Tuangkan kehijauan

Daun kapur dan bayam juga dapat bertahan dengan pembekuan mudah, dengan syarat mereka disimpan dalam peti sejuk moden dan seseras mungkin. Jika tidak, ia juga lebih baik untuk menghancurkan daun dalam air mendidih selama 30 saat, mengalahkan air es, memerah dan dimasukkan ke dalam bekas atau beg. Daun hijau kasar seperti kale blanch satu minit, dan kemudian beku dengan cara yang sama.

Kosongkan musim sejuk. Greenery dalam pakej

Satu lagi cara untuk mengekalkan kesegaran kehijauan ialah mengubah daun menjadi sos dan tuangkannya ke atas acuan ais. Oleh itu, kami memutuskan untuk berbuat banyak dengan kemangi. Daun kemangi mestilah berubah menjadi bubur bersama-sama dengan beberapa ulas bawang putih dan sedikit minyak. Bubuk yang dibumbui dibentangkan pada acuan, beku, dan kemudian tuangkan kiub ke dalam beg. Beberapa kiub ini, dan pasta atau sos anda serta-merta tepu dengan rasa herba segar.

Kosongkan musim sejuk. Pembekuan sayur-sayuran

Setiap bilet beku perlu disimpan selama tidak lebih daripada lapan bulan, tetapi dalam peti sejuk, sayur-sayuran dan sayur-sayuran boleh bertahan selama setahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 + = 33