Bagaimana untuk memilih khemah pelancong

Adakah anda ingin tahu seseorang lebih baik? Pergi bersamanya di perjalanan berkhemah dengan khemah-khemah.

Banyak seperti hiking, tetapi hanya sedikit yang tahu cara memilih khemah yang baik. Saiz, berat, reka bentuk, bahan – semua perkara ini dan memberi kesan kepada kos. Bagaimana untuk memilih khemah yang memenuhi keistimewaan pelancong anda, belajar dari artikel ini.

Adakah anda memerlukan perjalanan berkhemah?

Sekiranya ia pendek – ya. Sudah tentu, anda boleh menghabiskan malam dalam beg tidur di bawah kanopi, tetapi ini adalah:

  • tidak selesa (pada waktu malam, walaupun pada musim panas, ia adalah sejuk, ia mungkin hujan atau angin yang kuat boleh naik – ramalan cuaca tidak selalu menjadi kenyataan);
  • tidak selamat (serangga, ular, tikus kecil – bukan senarai lengkap sumber “keseronokan” apabila menghabiskan malam di udara terbuka).

Oleh itu, terima sebagai aksioma: khemah dalam kempen adalah perlu.

Khemah mana yang sesuai untuk anda?

Jawapannya bergantung kepada jawapan kepada soalan lain: jenis rekreasi yang anda suka dalam alam semula jadi?

Sekiranya anda suka berkhemah dengan tempat letak kereta, anda boleh mengambil khemah besar dengan selamat.

Khemah perkhemahan adalah khemah yang besar, selalunya dengan tambor dan tingkap. Ia bertujuan untuk autotourism, berehat dengan keluarga dan menginap semalaman di satu tempat untuk 34 hari. Kelebihan: keadaan selesa (anda boleh berdiri dalam pertumbuhan penuh), kapasiti tinggi. Kekurangan: berat badan, pemanasan miskin.

Khemah besar untuk berkhemah
Khemah besar untuk berkhemah

Jika anda merancang perjalanan berjalan kaki atau berbasikal panjang, berat dan saiz tempat perlindungan menjadi kriteria penting. Anda memerlukan khemah pengesanan.

Khemah mengesan adalah khemah kecil yang digunakan untuk kenaikan rata, berehat di sepanjang laluan mendaki. Kelebihan: cahaya, mudah untuk pengangkutan. Kekurangan: tidak direka untuk angin dan hujan yang kuat.

Khemah Trekking
Khemah Trekking

Lebih penting lagi, dimensi dan berat khemah menjadi semasa kenaikan ke gunung atau di seluruh kawasan yang kasar. Di sini kita memerlukan khemah serangan.

Khemah menyerang (atau alpine) adalah khemah ultra-ringan yang direka untuk kenaikan yang serius (laluan kompleks, peralihan panjang). Kelebihan: sangat ringan dan boleh dipercayai, tidak takut angin kuat, cepat dipasang dan dipasang. Cons: biasanya kecil (walaupun satu orang mungkin sempit).

Khemah Assault
Khemah Assault, Konstantin Shishkin / Shutterstock.com

Apakah bermusim dalam khemah?

Pemula tersalah percaya bahawa jika anda membahagikan khemah mengikut musim, maka harus ada musim bunga, musim panas, musim gugur dan musim sejuk. Malah, terdapat:

  • Khemah musim panas. Untuk cuaca panas atau panas. Satu perkara penting di sini ialah pengalihudaraan: fabrik ditiup dengan baik, dan kelebihan keranjang biasanya dibangkitkan di atas tanah. Tetapi khemah semacam itu tidak akan menyelamatkan kamu dari angin atau hujan yang kuat.
  • Khemah tiga musim. Nama bercakap untuk dirinya sendiri – dikira pada tiga musim mendaki asas (musim bunga, musim panas, musim gugur). Dibuat dari kain yang padat, yang dapat menahan angin dingin dan demi musim dan hujan lebat.
  • Khemah musim sejuk (atau semua cuaca). Direka untuk digunakan dalam keadaan iklim yang sukar (salji, angin), tetapi juga boleh digunakan pada musim panas dalam cuaca yang tenang. Mereka berbeza dalam kestabilan pembinaan, bahan kalis air padat.

Bagaimana untuk menentukan saiznya?

Boas dalam kartun terkenal diukur oleh burung kakak tua, dan khemah diukur oleh lelaki. Ramai yang mendengar: khemah tunggal, dua kali ganda, tiga dan sebagainya. Dalam kes pertama, ini bermakna bahawa seorang lelaki dewasa akan sesuai dengan selesa di dalam khemah (dengan semua barang-barang); dalam kedua terdapat dua; dalam ketiga – tiga dan sebagainya.

“Lelaki berbeza,” kata anda. Itu betul. Oleh itu, untuk mendapatkan idea yang lebih jelas mengenai dimensi khemah, sebelum anda membeli, kembangkan panjang dan lebarnya di Internet. Kemudian “recreate” dimensi ini di lantai anda, ambil beg tidur dan cuba muat di dataran yang dihasilkan. Adakah anda berjaya? Anda boleh ambil! Tidak? Mungkin ia layak untuk membeli khemah dua atau tiga tempat duduk.

Contoh saiz satu khemah tunggal, cm
Contoh saiz satu khemah tunggal, cm

Berapa banyak lapisan untuk dipilih?

Bergantung pada reka bentuk, khemah dibahagikan kepada satu lapisan dan dua lapisan.

Dalam kes pertama, khemah itu diperbuat daripada tenda kalis air dan kanvas tunggal. Ia mudah ditambah dan dipasang. Tetapi ada kelemahan penting – kondensat. Dalam cuaca basah atau panas, ianya tidak dapat dielakkan pada dinding dalaman. Sekiranya anda tidak memberikan pengudaraan, bangun dalam beg tidur yang basah. Nasib baik, para saintis sedang giat berusaha menyelesaikan masalah ini – mereka menghasilkan pelbagai “pernafasan” dan dengan itu tidak menaikkan kain. Khemah-khemah dengan khemah membran sudah ada di pasaran, tetapi mereka agak mahal.

Khemah dua lapisan ini terdiri daripada awning kalis air (lapisan luar) dan khemah “bernafas” ringan (lapisan dalaman). Di antara mereka, sebagai peraturan, 10Jurang 15 sentimeter. Khemah ini agak berat, tetapi ia tidak mengumpul kondensat, sementara ia dapat dilindungi dari hujan.

Satu lagi kelebihan khemah dua lapisan ialah kehadiran tambour.

Tambour – ruang tambahan di bawah khemah luaran khemah. Berkhidmat untuk menyimpan barang-barang dan kasut kotor.

Adakah kita memerlukan tingkap di dalam khemah?

Secara umum, tidak. Sebagai peraturan, di dalam khemah anda berada di waktu malam – tidak ada apa-apa untuk dilihat. Sekiranya anda menganggap tingkap sebagai bolong tambahan, maka dengan struktur dua lapisan tidak diperlukan, dan dalam satu lapisan dengan tugas membekalkan udara segar, zip yang agak terbuka di pintu masuk adalah baik-baik saja.

Satu-satunya pengecualian adalah khemah perkhemahan. Dalam kes ini, khemah dengan tingkap kelihatan seperti rumah dan mewujudkan keselesaan yang lebih besar.

Bahan apa yang patut saya pilih?

Poli Taffeta 210T 3000 PU bukanlah mantra ajaib, tetapi melihat tulisan itu dalam perihalan khemah, seorang pelancong yang tidak berpengalaman boleh menjadi berkhayal. Apakah yang dimaksudkan dengan nombor dan huruf ini?

Malah, semuanya adalah mudah. Apabila membuat khemah, dua jenis kain digunakan:

  • poliamida (nilon);
  • poliester (poliester).

Yang pertama adalah agak kuat dan sangat berpatutan, tetapi mereka mudah diperkuat apabila basah dan sensitif terhadap cahaya ultraviolet. Yang kedua lebih tahan lama dan tidak terasa air ketika basah, tetapi mereka lebih mahal. Oleh itu, perkataan pertama dalam pelabelan khemah (Poli) bermaksud bahawa ia diperbuat daripada bahan poliester.

Taffeta adalah cara yang paling biasa untuk menenun benang. Di samping itu, terdapat juga Oxford (mewujudkan kekuatan tambahan dan, sebagai peraturan, digunakan untuk bahagian bawah khemah) dan Rip Stop (meningkatkan kekuatan kerana benang diperkuat, tanpa berat).

Elemen seterusnya (210T) adalah kepadatan tenunan. Ia diukur dalam tex dan mempengaruhi kekuatan bahan. Semakin besar T, kain yang lebih padat, kuat dan lebih berat. Di samping itu, penandaan khemah mungkin mengandungi nombor dan huruf D. Ini menunjukkan ketebalan benang dari mana bahan dibuat. Penunjuk ini juga memberi kesan kepada kekuatan dan berat khemah.

Akhirnya, PU bermaksud fabrik itu diresapi dengan poliuretan, kerana ia tahan air. Terdapat juga silikon impregnasi (SI), ia lebih berkualiti dan tahan lama, tetapi juga lebih mahal.

Poliuretana menutupi bahan dari bahagian dalam. Pada masa yang sama, dua lapisan PU-impregnation menyediakan kalis air dalam tiang 3 000 mm air; tiga lapisan – 5 000 mm. Salutan silikon digunakan dari luar. Di sini tahap rintangan air yang boleh diterima adalah 2 000 mm.

Jadi, bahan yang harus saya pilih? Sekiranya anda memilih untuk alam semulajadi dan pada masa yang sama terus ke laluan mendaki yang dipijak, maka khemah nilon dengan Taffeta atau Rip Stop weaving dan ketumpatan 190T ke 210T. Penambahan yang baik untuk ini adalah pengasingan air silikon.

Apa yang harus menjadi bahagian bawah khemah?

Tahan lama, tahan lama dan lagi tahan lama! Bahagian bawah khemah adalah paling sukar: anda meletakkannya di atas batu tajam, di atas salju, di atas pasir.

Sebagai peraturan, bahagian bawah dibuat daripada bahan yang sama seperti awning luar. Sesuai untuk kain nilon ini dengan menganyam Oxford, dengan ketebalan tenunan sekurang-kurangnya 210T dan ketebalan benang sekurang-kurangnya 210D. Tetapi penunjuk utama adalah rintangan air. Adalah wajar bahawa bahan dasar menahan dari 5 000 mm tiang air.

Kadang-kadang bahagian bawah juga diperbuat daripada polietilena bertetulang (PE yang ditetapkan, terpal). Bahan ini praktikal kalis air, agak berpatutan, tetapi lebih berat daripada poliester dan nilon.

Di samping itu, banyak khemah mempunyai skirt yang dipanggil, yang menghalang angin bertiup dan hujan antara khemah dalaman dan luar.

Skirt adalah kain tambahan tambahan di sekitar perimeter khemah. Boleh dijahit atau dilepaskan.

Sebuah khemah dengan skirt layak dibeli jika anda sedang melakukan perjalanan musim sejuk: ia akan memberikan haba tambahan. Untuk tontonan musim panas trek, skirt adalah beban yang tidak perlu. Oleh itu, pemeluwapan hanya akan berkumpul.

Reka bentuk yang patut saya pilih?

Terdapat tiga bentuk utama khemah pelancong:

1. hemisfera

Ia terdiri daripada dua atau lebih arka yang menyeberang di antara mereka, sehingga menghasilkan sebuah kubah. Ini adalah bentuk universal dan sangat popular. Khemah dalam bentuk hemisfera boleh digunakan walaupun dalam kempen-kempen yang melampau: mereka menahan angin yang kuat, air mudah tergelincir dari mereka.

Khemah dalam bentuk hemisfera
Khemah dalam bentuk hemisfera

2. Polubochka

Biasanya, sebuah khemah yang besar dan lapang (selalunya dengan tambor). Arka seperti khemah selari dengan satu sama lain dan tidak saling melintas. Ia tidak stabil dan tidak akan menahan sebarang cuaca buruk. Pembinaan ini sering dijumpai di khemah perkhemahan.

Tenda dalam bentuk alis setengah
Tenda dalam bentuk alis setengah

3. Rumah

Khemah Gable dalam bentuk rumah dianggap klasik. Hujan dan salji mudah tergelincir dari mereka, tetapi rintangan angin struktur daun banyak yang diinginkan. Di samping itu, khemah jenis ini dianggap paling menyusahkan dari segi pemasangan.

Rumah
Rumah “khemah”

Di samping itu, pelancong tunggal juga lebih memilih tenda tanpa tempat duduk satu tempat duduk. Mereka ringan dan padat, sebenarnya ia hanya sebuah khemah, dilampirkan pada tali ke pokok atau memegang beberapa rak (biasanya batang).

Khemah tanpa bingkai
Khemah tanpa bingkai

Petua untuk membeli dan menggunakan

Sekarang anda tahu tentang khemah yang cukup untuk membuat pembelian. Tetapi jangan tergesa-gesa untuk berjalan ke pusat membeli-belah atau buka laman kedai online. Terdapat beberapa helah yang akan membantu anda menjimatkan wang.

  • Model lama jenama terkenal tidak lebih buruk daripada model baru mereka, tetapi jauh lebih murah.
  • Jangan takut untuk membeli khemah firma yang kurang dikenali, perkara utama ialah spesifikasi sepadan dengan realiti.
  • Kaji ulasan, berunding dengan rakan-rakan, jika mungkin mencuba ini atau khemah itu dalam kes sebelum membeli (misalnya, meminjam dari seorang kawan).

Setelah membeli khemah, jangan tergesa-gesa pergi ke hutan dengan serta-merta. Pertama, kumpulkan dia di rumah untuk memahami bagaimana ia disusun, dan dalam kempen untuk mengumpul dan membongkarnya dengan cepat dan mudah. Selepas itu, berjalan mengelilingi lipatan dengan semburan penyedut air untuk memastikan anda melindungi diri dari kelembapan. Dan bahawa khemah itu melayani anda untuk waktu yang lama, selepas pulang dari kempen jangan lupa untuk mengeringkannya dengan betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2