Apa radar yang digunakan oleh polis trafik dan bagaimana menipu mereka?

Di Internet terdapat lebih dari selusin laman web yang didedikasikan untuk setiap tema pemandu: “Apakah radar apa yang digunakan oleh polis trafik dan bagaimana menipu mereka?”

Kami menawarkan ringkasan data yang paling pendek (sejauh mungkin) pada 10 peranti yang paling biasa untuk menentukan kelajuan dan cuba merumuskan cadangan untuk “memerangi” dengan mereka.

1. ARENA

Julat sehingga 1.5 km
Pelbagai kelajuan yang diukur adalah 20-250 km / j
Kekerapan operasi 24.15 ± 0.1 GHz

ARENA kedua-dua stesen dan pemasangan mudah alih mengambil sedikit masa. Perbezaan antara ARENA dan kompleks lain adalah kemungkinan memotret kenderaan pada masa mempercepatkan. Jarak saluran radio adalah sehingga 1.5 km. Secara semulajadi, dengan kehadiran gangguan, ia dikurangkan.

Sebagai peraturan, pengesan radar boleh beroperasi sekaligus dalam beberapa julat. Contohnya, Highscreen Black Box Radar-HD (DVR dengan pengesan radar terbina dalam) mempunyai julat berikut:
X-band 10.525 GHz ± 25 MHz
K-band 24.150 GHz ± 100 MHz
Ku-band 13.450 GHz ± 100 MHz
Ka-narrow band 33.890 ~ ​​34.11 GHz
Ka-low band 34.190 ~ 34.410 GHz
Jalur lebar Ka 34.700 GHz ± 1300 MHz

Oleh itu, radar pengesan-perakam Highscreen akan memberi amaran kepada anda apabila anda menghampiri ARENA peranti Berkut, Binar wazir, bunga api dan beberapa model kurang biasa yang lain.

2. AMATA

Julat sehingga 700 m,
Plat nombor ditentukan dari 15 – 250 m.
Julat kelajuan yang diukur adalah 1,5-280 km / j

Amata adalah radar laser. Untuk menggunakannya, pemeriksa tidak perlu keluar dari kereta. Penggunaan teknologi laser memungkinkan untuk mendapatkan imej yang berkualiti dalam keadaan penglihatan yang kurang baik. Tidak menjejaskan Amata dan suhu rendah – pada musim sejuk ia tidak berfungsi lebih buruk. Amata menangkap bukan sahaja mempercepatkan, tetapi juga kesalahan lain: persimpangan jalur pepejal, laluan ke merah dan memotong di tempat yang salah.

Pengesan radar konvensional tidak bertindak balas kepada laser. Walau bagaimanapun, banyak model moden dilengkapi dengan penerima laser khas. Sebagai contoh, dalam pengesan radar Inspektor RD X2 Gamma dan Escort Redline digunakan Quantum Limited penerima ulavlivayushy radiasi dalam lingkungan 360 darjah.

3. BARRIER

Julatnya adalah dari 300 hingga 500 meter.
Pelbagai kelajuan yang diukur adalah 20 hingga 199 km / j.
Kekerapan operasi 10.525 GHz

Sehingga kini, dalam operasi 2 jenis radar: Barrier-2M dan Barrier 2-2M. Kerja pertama semata-mata dari rangkaian kenderaan DPS di atas kapal, yang kedua mempunyai mod autonomi. “Barrier” beroperasi di X-band, ralat meter kelajuan “Barrier” adalah ± 1 km / j. Ia ditentukan oleh hampir semua pengesan radar.

5. BERKUT

Julat tidak kurang daripada 400 meter
Julat kelajuan diukur dari 20 hingga 250 km / j
Kekerapan operasi 24.15 ± 0.01 GHz, K-band.

“Berkut” berfungsi dalam julat K-Pulse. Penetapan foto dan video tidak boleh dijalankan, tetapi ia dilengkapi dengan memori fiskal – ia membolehkan anda merakam sehingga 700 kesalahan setiap hari dengan radar.

6. BINAR

Julat tidak kurang daripada 300 m
Julat kelajuan diukur dari 20 hingga 300 km / j
Kekerapan operasi 24.15 ± 0.10 GHz.

Binar dilengkapi dengan dua kamera video. Satu membetulkan gambaran umum kesalahan itu – kereta, seksyen jalan dan peserta lalu lintas yang lain, yang kedua – mengambil plat lesen rapat dan butiran kecil lain dari kenderaan itu.

7. BUTON

Julat tindakan 25 m
Julat kelajuan yang diukur sehingga 120 km / j

Salah satu barang baru, yang dikenali sebagai “alkolaser” untuk mengenal pasti pemandu mabuk. Ia memberikan pemeriksa peluang untuk mengetahui isi wap auto etil alkohol pada jarak jauh. Rasuk laser yang dipancarkan oleh Buton menembusi kaca depan ke kabin, menentukan spektrum etanol uap dan, dalam hal kepekatan tinggi, menghantar isyarat ke konsol. Pemindahan ini disediakan oleh saluran Wi-Fi.

8. VIZIR dan VIZIR 2M

Julat sehingga 400 m
Julat kelajuan yang diukur dari 20 hingga 150 km / j
Kekerapan operasi 24,150 ± 0,1 GHz

“Viziers” adalah salah satu radar polis lalulintas yang paling biasa. Disifatkan oleh ketepatan bacaan, rintangan kepada suhu rendah dan sebarang keadaan cuaca. Boleh menentukan kelajuan pengangkutan hanya dalam satu arah – lulus atau akan datang.

9. ISKRA, Iskra-1, Iskra-1B, Iskra-1D

Julat tidak kurang daripada 400 m
Pelbagai kelajuan yang diukur adalah 20-250 km / j
Kekerapan operasi 24.15 ± 0.1 GHz, K-band

Iskra-1 adalah model asas. Ia digunakan kedua-dua dengan pendakap, dan dengan tangan di lebuh raya dengan lalu lintas yang tinggi. Inspektor, bersenjata dengan Iskra-1, mempunyai peluang untuk memilih arah pergerakan objek yang sedang diselidiki.
Radar Iskra-1V direka untuk kerja-kerja pegun di jalan raya dengan sedikit trafik. Tidak ada fungsi pemilihan arah, jadi penggunaannya terhad kepada bahagian dengan aliran arah tunggal.
Sistem “Iskra-1D” dan “Iskra-1D Lux” (lux) mengendalikan kedua-dua dalam mod pegun, dan bergerak untuk menyampaikan dan sasaran yang akan datang.

10. LISD, LISS 2M dan 2F

Julat 5999 m
Julat kelajuan yang diukur 0 hingga 250 km / j

Untuk mengukur kelajuan, laser digunakan. Meter dilengkapi dengan sensor, di mana pemeriksa secara automatik boleh mengesan kenderaan, mengukur kelajuan, jarak dan merakam masa kejadian. LISD mengukur semua petunjuk tanpa mengira ketumpatan aliran kereta dan keadaan cuaca.

11. PKS-4

Kekerapan operasi 24.16 ± 0.1, GHz, K-band

Sistem PKS-4 adalah jawatan untuk memantau kelajuan kereta. Peranti tersebut terdiri daripada kamera video yang kompleks yang digabungkan dengan pengesan, ia beroperasi dengan cara mod berdenyut, pada kekerapan K-band 24.16 gigahertz ditambah 100 megahertz.

PKS-4 mengukur kelajuan kenderaan hanya dalam satu baris. Semua maklumat (foto, bacaan kelajuan) dipaparkan pada skrin komputer dan boleh dicetak. Sebagai peraturan, pengesan radar tidak mempunyai masa untuk memberi amaran tentang mendekati PKS-4 terlebih dahulu.

12. ARROW ST 01

Pelbagai tindakan 50-1000m
Julat kelajuan yang diukur dari 5 hingga 180 km / j
Kekerapan operasi 24.15 GHz

ARROW dan hingga ke hari ini masih salah satu yang paling “maju” trafik videoradarov senjata polis. ARROW dilengkapi kamera pembetulan video yang unik, yang menjejaki pelanggaran dari jarak sejauh 1 kilometer. Tidak seperti radar, trek arrow tidak satu kereta, pesalah itu, dan aliran pengangkutan keseluruhan sepenuhnya, merawat sekaligus seksyen jalan dalam masa 1 km di kedua-dua arah.

Di kompleks radar ini “arrow-ST” menangkap bukan sahaja memandu laju, tetapi juga melanggar peraturan lalu lintas lain, sebagai contoh, terpaksa melakukan perjalanan di jalan raya, yang direka untuk kenderaan lalu lintas atau laluan trafik dari arah depan.

Rancangan untuk akhir 2014 termasuk pemasangan sekurang-kurangnya 2,000 kompleks Strelka-ST di seluruh Rusia.

Tiada pengesan radar dicetuskan oleh radar STALK-ST dengan kebarangkalian 100%. Cara paling mudah untuk tidak menjadi “mangsa” radar tak kelihatan adalah untuk mengetahui dengan pasti tentang lokasinya. Pengesan radar Inspektor RD X2 Gamma dengan modul GPS mempunyai pangkalan pra-set semua “Shooter-ST”. Apabila pemandu mendekati lokasi salah satu daripada radar ini, Inspektor RD X2 Gamma memberi amaran kepada pemandu ancaman tersebut. Pangkalan “Shooter” dikemas kini secara berkala dan boleh dimuat turun di www.rg-avto.ru.

Walau bagaimanapun, yang paling boleh dipercayai, kita boleh mengatakan, tidak bebas masalah cara yang didenda dan tidak mendapat, “surat berantai” dengan denda masih sama: tidak melanggar peraturan jalan raya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3