Apakah Android Beam dan cara menggunakannya

Teknologi pemindahan data wayarles jejari kecil NFC (Near Field Communication) menjadi semakin popular. Ramai model semasa telefon pintar dan tablet juga mengandungi modul NFC. Dengan sendirinya, teknologi ini tidak dapat membanggakan kelajuan penghantaran yang tinggi, tetapi ia dapat menjalin sambungan untuk pecahan detik pada jarak hingga 10 sentimeter. Sebaliknya, Bluetooth tidak begitu cepat dalam sambungan (kira-kira 5-10 saat), tetapi data di atasnya lebih cepat.

Apakah Android Beam dan cara menggunakannya

Android Beam menggunakan yang terbaik dalam kedua-dua teknologi ini, dan menyediakan sambungan segera ditambah dengan kelajuan pemindahan data yang tinggi.

Adakah saya mempunyai Android Beam?

Android Beam muncul dalam versi keempat sistem pengendalian dari Google. Untuk mengesahkan bahawa peranti anda menyokong Android Beam, pergi ke Tetapan. Di sini di bawah item “Pemindahan data” terdapat menu “More”.

Apakah Android Beam dan cara menggunakannya

Pergi ke menu ini, anda perlu menyemak senarai untuk kehadiran item NFC. Sekiranya titik itu hadir, maka di bawahnya pilihan Android Beam mungkin juga. Sudah jelas bahawa untuk Android Beam berfungsi, perlu modul NFC diaktifkan.

Apakah Android Beam dan cara menggunakannya

Di atas, kita mengatakan bahawa secara langsung untuk pemindahan data Android Beam menggunakan Bluetooth, tetapi pengguna tidak perlu menghidupkan modul Bluetooth sebelum menggunakan Android Beam. Sistem pintar melakukan ini secara automatik apabila menyambung ke NFC, dan selepas pemindahan data, Bluetooth dinyahdayakan. Dalam kombinasi dengan penggunaan kuasa yang rendah dari Bluetooth itu sendiri, kaedah pemindahan data ini praktikal tidak menjejaskan tahap bateri peranti.

Cara menggunakannya

Jadi, kami mempunyai 2 peranti dengan Android Beam dan NFC diaktifkan. Model penghantaran data itu sendiri telah disesuaikan dengan mod “on-the-fly”. Dengan kata lain, adalah mencukupi untuk pengguna mengekalkan modul NFC, dan transmisi itu sendiri tidak memerlukan sebarang manipulasi di antara muka sistem.

Android Beam membolehkan anda memindahkan halaman web, video YouTube, koordinat dan laluan dalam peta, data kenalan, pautan ke aplikasi di Google Play. gambar dan banyak lagi data lain.

Seluruh kecantikan terletak tepat pada kaedah penghantaran. Anda tidak perlu klik dan melangkau pada menu. Sebagai contoh, anda mendapati kandungan yang sejuk dalam penyemak imbas. Tanpa tapa tunggal, bawa peranti anda ke peranti orang yang anda ingin berkongsi kandungan, selepas itu mesej mengenai kemungkinan pemindahan data akan muncul pada skrin telefon pintar.

Apakah Android Beam dan cara menggunakannya

Ketik pada skrin dan itu sahaja: penerima akan melihat pada skrin anda halaman yang anda pindahkan dalam penyemak imbas.

Apakah Android Beam dan cara menggunakannya

Begitu juga, penghantaran apa-apa jenis data lain berfungsi. Foto-foto itu ditatal terus dari galeri, peta adalah dari aplikasi peta dan sebagainya.

Subtleties

Untuk menjalankan Android Beam, anda memerlukan skrin kedua-dua peranti untuk dihidupkan dan dikunci. Di samping itu, jika pemindahan dari tablet atau padanya, anda perlu menentukan secara mendatar di mana modul NFCnya terletak. Di Nexus 7 ia terletak di bahagian atas kes, dan modul Nexus 10 pasti terletak berhampiran kamera di panel belakang. Untuk telefon pintar, ini tidak begitu penting, kerana saiz peranti membenarkan modul NFC untuk mencari antara satu sama lain dalam kedudukan relatif mana-mana – hanya memegang peranti dengan penutup belakang mereka menghadap satu sama lain.

Samsung mempunyai Beam yang dipanggil S Beam. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ia tidak serasi dengan Android Beam, tetapi peranti Samsung juga menyokong Android Beam, jadi apabila berurusan google telefon-Samsung perlu menggunakan Android Beam, manakala Samsung, Samsung akan memahami antara satu sama lain dan melalui Android Beam, dan melalui S Beam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − = 57