Dalam sistem percubaan firmware Cyanogen OS 13.1 telah ditambah

Pada akhir bulan Februari 2016, kemasukan blog Cyanogen syarikat muncul pada kemasukan “era aplikasi super”. Tajuk samar-samar menyembunyikan pengumuman platform mudah alih pintar di bawah MOD singkatan. Ringkasnya, pemaju perisian mempunyai akses ke kedalaman Android, yang sebelum ini pakar hanya menggali melalui Google. Sekarang, sebarang aplikasi boleh ditulis semula dalam “mod” (modul), yang akan menjadi asli kepada sistem operasi. Ini akan meningkatkan pengalaman pengguna dan membuat interaksi dengan aplikasi lebih logik.

Pada masa pengumuman itu tidak jelas apa mod berbeza dari perisian pra-instal. Nampaknya Cyanogen akan pergi jalan patah dan menggantikan beberapa aplikasi Android standard dengan analog pihak ketiga. Sebagai contoh, ini berlaku dengan panggilan dari Google dalam Cyanogen OS 12, di mana mereka memasang Truedialer.

Malah, ia ternyata jauh lebih baik. Ya, terdapat perisian tambahan, tetapi tidak menggantikan perisian lalai dan tidak diaktifkan secara lalai. Bagaimana ia berfungsi? Mari lihat contoh pendail yang sama.

Mod Skype

Apakah dosa untuk menyembunyikan, fesyen yang terfokus sempit untuk Android alternatif – nasib syarikat-syarikat besar yang mempunyai rizab untuk mempromosikan produk mereka dalam kalangan yang sempit. Terutama sejak itu, nampaknya, Cyanogen mengambil wang untuk memasukkan fungsi pihak ketiga dalam pengedarannya. Tetapi, bagaimanapun, adalah perlu untuk memberi penghormatan kepada Microsoft: syarikat dengan sukacitanya bekerjasama dan menggalakkan penciptaan projek-projek untuk bersaing dengan ekosistem. Ambil contoh, Sprightly – pembantu mudah alih untuk menyediakan kolaj dan bahan promosi. Terdapat banyak perkembangan serupa dalam Microsoft Garage.

Secara umum, tidak hairanlah bahawa empat produk dari Microsoft segera menjadi mod dalam Cyanogen OS 13.1. Mari mulakan dengan Skype. Di sini ia dibina terus ke dialer. Dan integrasi tidak mengganggu dan harmoni: suis antara sel dan Skype disediakan dalam carian untuk kenalan dan dalam tetingkap panggilan.

Fesyen Cyanogen OS 13.1 Fesyen Cyanogen OS 13.1

Dalam kes ini, semua kenalan Skype dan sejarah panggilan disimpan bersama-sama dengan panggilan tetap. Pemulihan akaun Skype juga mungkin.

Mod Cortana

Pembantu Suara daripada Microsoft menetapkan peringatan, laporan tentang hal ehwal yang akan datang, melancarkan kamera dan melakukan banyak perkara yang berguna – hanya tidak boleh dikira. Kita hanya perlu mengatakan apa yang dikehendaki oleh tuan dan tugas itu akan dicapai. Mengenali Google Now atau Siri? Jangan tergesa-gesa. Untuk berinteraksi dengan Cortana, anda tidak perlu membuka kunci peranti. Ia cukup untuk memegang skrin, selepas itu pembantu akan bersedia untuk bekerja.

Walau bagaimanapun, kedengarannya hanya berfungsi di AS. Sayangnya, Microsoft tidak membayangkan apabila Cortana bercakap bahasa Rusia.

Mod OneNote

“Simpan rekod yang mudah dan intuitif, bila-bila masa dan di mana sahaja yang anda mahu,” kata perihalan modul OneNote. Walau bagaimanapun, Cyanogen memberi amaran bahawa mod tidak tersedia untuk semua peranti. Malangnya, OnePlus One saya tidak disokong. Secara teori, perkhidmatan akauntan OneNote boleh digunakan dalam mel, buku telefon atau semasa panggilan. Selain itu, alat ini boleh didapati di kalangan jubin pada bar tetapan cepat – ia sentiasa ada.

Mod untuk Hyperlapse

Teknologi hyperlapse menyelesaikan dua masalah: meneutralkan jitter gambar semasa penggambaran video dan secara pilihan mempercepatkan filem terakhir dalam 2, 4, 8, 16 atau 32 kali. Sudah tentu, anda tidak dapat menekan semua turun naik disebabkan oleh algoritma sahaja, jadi jangan terlalu banyak telefon anda. Walau bagaimanapun, kesan positif masih lagi ketara. Mungkin, ini adalah modul yang paling menarik dalam Cyanogen OS 13.1, akses yang dibuka dalam aplikasi “Kamera”.

Fesyen Cyanogen OS 13.1

Butiran mengenai teknologi Hyperlapse dan contoh kerja adalah dalam kajian kami.

Twitter Fesyen

Twitter adalah sumber maklumat terpantas. Dan dengan mod untuk Cyanogen OS 13.1 ia menjadi petir: tweet boleh dilihat tepat pada skrin kunci. By the way, Twitter mempunyai fungsi yang disebut Moments, yang ditunjukkan oleh ikon kilat. Malah, ini adalah pilihan berita panas mengenai topik yang menarik minat anda. Tentang Moments sangat sedikit orang yang tahu, kerana fungsinya berfungsi hanya di Barat, sehingga di kawasan fesyen kita tidak relevan. Dan itu kasihan: membalik pita tanpa melancarkan aplikasi itu sendiri akan sangat mudah.

Sekiranya berlaku, mod perlu diaktifkan dalam tetapan skrin kunci. Di sana anda juga boleh menentukan bahawa lalu lintas melewati Wi-Fi.

Kesimpulannya

Mod untuk OS Cyanogen agak sesuai. Mereka tidak menyebabkan penolakan yang timbul daripada program pra-pemasangan. Fesyen boleh dibungkam dan secara amnya diabaikan jika anda tidak berminat dengannya. Persoalannya hanya dalam pelbagai dan kemungkinan pilihan awal.

Dan di sini sangat membimbangkan bahawa penampilan pertama platform MOD telah diiringi oleh Microsoft. Mungkin syarikat dari Redmond sedang mencari pembelian besar baru untuk dirinya sendiri dan tidak lama lagi kita akan melihat Android dari pasukan Sathya Nadella. Adakah anda berfikir hari-hari Cyanogen bebas yang bernombor?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − = 81