Duolingo – simulator interaktif untuk pembelajaran bahasa

Duolingo membantu mengembangkan membaca, bertutur, tatabahasa dan mendengar. Di samping itu, perkhidmatan ini memberikan peluang yang baik untuk mengisi perbendaharaan kata atau membentuknya dari awal. Anda boleh belajar di laman web projek atau dalam aplikasi mudah alih untuk Android dan iOS.

Duolingo sesuai sebagai pemula yang lengkap yang hanya mengetahui bahasa Rusia, dan pengguna dengan pengetahuan asas bahasa asing. Tetapi jika anda sudah mengetahui Bahasa Inggeris atau bahasa asing yang lain, maka perkhidmatan ini tidak mungkin berguna untuk mempelajari bahasa ini.

Mekanik kajian

Selepas memilih bahasa untuk belajar, anda boleh mula dari awal. Tetapi jika anda sudah mengetahui asas-asas, lebih baik untuk lulus ujian kecil: Duolingo akan menguji pengetahuan anda dan akan membolehkan anda melangkau pelajaran yang terlalu mudah. Perkhidmatan itu sendiri akan menawarkan anda untuk menilai tahap anda sebelum memulakan kelas.

 

Bahan pengajaran dibahagikan kepada tugas interaktif kecil yang mengarahkan pengguna dari mudah ke kompleks. Mereka lucu dihiasi dan disajikan dalam bentuk permainan supaya anda tidak bosan.

Tugasnya sangat berbeza. Dalam sesetengah anda terdapat kata-kata asing dan diminta memilih gambar yang sesuai dengannya. Dalam yang lain, anda perlu menulis terjemahan perkataan, frasa atau keseluruhan ayat yang dinyatakan oleh program. Terdapat juga pelajaran-pelajaran seperti di mana anda diminta untuk menentukan apa yang anda baca ke dalam mikrofon untuk memeriksa sebutan.

 

Duolingo cuba dalam setiap cara yang mungkin untuk memberi motivasi kepada pengguna untuk melakukan tugas tanpa kesilapan dan terlibat secara teratur. Untuk setiap pelajaran yang telah anda pelajari, anda diberikan gelas khas – berlian.

Jika anda tidak terlepas kelas, program ini akan membawa anda ke “mod kejutan” dan memberi ganjaran lebih banyak berlian. Mereka akan diperlukan untuk memulihkan kesihatan, yang terbuang kerana jawapan yang salah. Jika anda tidak mempunyai sebarang berlian dan kesihatan anda turun menjadi sifar, anda tidak dapat berlatih sehingga masa penalti telah berlalu.

Langganan dan pembelian dalam aplikasinya

Duolingo boleh digunakan secara percuma, tetapi dalam kes ini anda akan dipaparkan iklan. Untuk melumpuhkan iklan, anda perlu mengeluarkan langganan – $ 10 sebulan. Pelanggan boleh memuat turun pelajaran dan praktik di luar talian.

Di samping itu, berlian dijual dengan bayaran dalam perkhidmatan. Tetapi tanpa pembelian terbina dalam, anda boleh dengan mudah mengurus.

Laman web Duolingo →

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =