Kenapa Android mula perlahan dan bagaimana untuk menanganinya?

Adakah anda melihat bahawa Android segar, hanya keluar dari kotak atau selepas berkelip, hanya lalat? Tetapi beberapa saat berlalu, dan dari kelajuan yang pertama tidak ada jejak. Antara muka sistem menjadi tajam, pelancaran program-program yang melambatkan dan bahkan apa yang tidak perlahan pada dasarnya, dapat melambatkan.

Mengapa ini berlaku dan bagaimana untuk mengatasinya? Mari kita faham.

Sistem pengendalian dan kemas kini aplikasi

Setiap peranti akan dijual dengan versi semasa pada masa sistem operasi, yang paling sesuai dengan ciri-ciri alat ini. Jika pengilang telah mengeluarkan kemas kini sistem untuk telefon pintar atau tablet anda selepas beberapa ketika, maka anda pasti akan memperoleh ciri-ciri baru, tetapi tidak hakikat bahawa peranti akan berfungsi dengan cepat.

Begitu juga untuk beberapa aplikasi. Pemaju sentiasa memberi tumpuan kepada peranti baru dan mengoptimumkan program mereka untuk keupayaan mereka. Oleh itu, sesetengah program selepas kemas kini lebih lambat berbanding sebelum ini.

Bagaimana saya boleh membetulkannya?

Anda perlu membuat pilihan antara fungsi dan kelajuan. Jika anda tidak mempunyai peranti yang sangat kuat, maka masuk akal untuk meninggalkan versi OS dan aplikasi yang baru. Kadang-kadang hasil yang baik dapat memberikan peralihan kepada firmware yang “ringan” alternatif.

Proses latar belakang

Anda memasang selepas pembelian peranti tiga dozen program dan tidak akan berhenti? Adakah anda berfikir bahawa jika aplikasi itu tidak aktif, ia tidak menggunakan sumber sistem?

Ini tidak benar. Banyak program yang dipasang dimuat turun secara automatik pada permulaan sistem, memakan sumber CPU dan mengambil memori peranti anda. Secara berasingan, kita mesti mengingati pelbagai kertas dinding hidup dan widget desktop, yang kebanyakannya tidak berguna.

Bagaimana saya boleh membetulkannya?

Lumpuhkan kertas dinding hidup, widget desktop dan peluit lain yang anda tidak perlukan. Lihat senarai aplikasi latar belakang dan hentikan perkara yang anda tidak perlukan. Keluarkan program yang anda tidak gunakan. Bagi pengguna yang merasa kekuatan untuk melibatkan diri dalam rahsia proses latar belakang Android, kami mencadangkan program Perkhidmatan Autostarts dan Lumpuhkan.

Kekurangan ruang bebas

Pemacu terbina dalam alat anda direka sedemikian rupa sehingga, dengan pengisian hampir penuh, prestasi mereka dapat memperlahankan ketara. Ini disebabkan oleh kaedah yang digunakan untuk menulis maklumat kepada memori kilat dalaman peranti. Oleh itu, untuk operasi pantas peranti, sangat penting bahawa sekurang-kurangnya seperempat ingatan dalaman masih bebas.

Bagaimana saya boleh membetulkannya?

Cuba bergerak, jika boleh, program ke kad SD. Pastikan filem, muzik, podcast, gambar dan kandungan lain pada kad luaran. Bersihkan secara berkala cache aplikasi dan fail sementara dengan CleanMaster atau analognya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − 79 =