Sediakan pemberitahuan di Android

Semua arahan ditulis berdasarkan Android 6.0.1. Oleh kerana pelbagai versi OS ini, beberapa fungsi atau elemen antara muka pada alat anda mungkin atau mungkin tidak berbeza. Tetapi prinsip am untuk kebanyakan peranti Android adalah lebih kurang sama.

Jangan Ganggu

Dengan mod ini, anda boleh dengan cepat menukar antara profil penerimaan pemberitahuan yang berbeza. Yang pertama dipanggil “Silence Complete”, ini adalah profil sepenuhnya senyap. Yang kedua – “Hanya jam penggera” – seperti namanya, hanya melewati jam penggera. Dan dalam profil ketiga – “Hanya penting” – anda akan mendengar bunyi dan pemberitahuan penggera, tetapi hanya dari kenalan dan program terpilih.

 

Tukar antara profil bunyi dengan menggunakan butang khas pada panel pemberitahuan. Bergantung kepada versi Android, panel mengandungi ketiga-tiga butang dengan nama profil, atau salah satunya, dan yang lain muncul selepas mengklik pada yang pertama.

 

Berhampiran butang profil, pautan harus dipaparkan dengan cepat menavigasi ke tetapan. Mengkliknya, anda akan dapat memilih kenalan dan parameter lain untuk mod “Hanya penting”. Di samping itu, dalam tetapan anda boleh menetapkan peraturan (waktu mula dan akhir, hari dalam seminggu, dll), mengikut mana sistem akan menukar profil secara automatik.

 

Oleh itu, mod Jangan Jangan Mengganggu membolehkan anda menyesuaikan telefon pintar anda dengan segera untuk keadaan semasa. Sebagai contoh, anda memulakan mesyuarat penting – anda menurunkan panel pemberitahuan, menghidupkan mod “Senyap Penuh” dan dengan tenang menyertai proses tersebut. Dan dengan peraturan yang anda sediakan, peranti itu sendiri akan mematikan pemberitahuan semasa waktu perniagaan, dan dalam jam percuma, sebaliknya, akan termasuk pemberitahuan.

Ciri “Pemberitahuan pada Skrin Dikunci”

Dengan fungsi ini, anda boleh mengkonfigurasi bagaimana pemberitahuan dipaparkan pada skrin kunci. Biasanya ia terletak di bahagian tetapan sistem yang berkaitan dengan pemberitahuan.

 

Sistem ini menawarkan pilihan antara tiga mod: “Tunjukkan pemberitahuan penuh”, “Jangan tunjukkan pemberitahuan” dan “Sembunyikan maklumat peribadi”. Nama-nama dua pilihan pertama bercakap untuk diri mereka sendiri. Ini bermakna bahawa kandungan mesej yang diterima tidak akan dipaparkan pada skrin yang dikunci. Orang luar hanya akan melihat tulisan seperti “notis baru” dan itu sahaja.

Matikan pemberitahuan pada skrin kunci atau sembunyikan maklumat peribadi mereka jika anda takut bahawa orang lain boleh membaca surat-menyurat anda.

Tetapan pemberitahuan tersuai

Tetapan di atas adalah global, iaitu, mereka mempengaruhi pemberitahuan daripada semua program yang dipasang.

Tetapi anda juga boleh menguruskan pemberitahuan setiap program secara individu. Untuk melakukan ini, buka tetapan sistem dan pergi ke bahagian pemberitahuan. Harus ada item “Pemberitahuan aplikasi” atau dengan nama yang serupa. Mengkliknya, anda akan melihat senarai semua program yang dipasang. Dengan memilih mana-mana daripada mereka, anda boleh mengkonfigurasi pemberitahuannya.

 

Sistem ini membolehkan anda menyekat semua pemberitahuan untuk aplikasi yang dipilih, memberikannya penting, menyembunyikan maklumat peribadi dan membolehkannya mempamerkan pemberitahuan pop timbul buat sementara waktu di atas program lain.

Seperti yang anda dapat lihat, dengan bantuan tetapan individu, anda boleh, contohnya, menyekat pemberitahuan hanya dari program yang paling menjengkelkan atau mengalih keluar kandungan mesej dalam mesej segera yang dipilih dari skrin terkunci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 2 =