9 buku mengenai psikologi yang akan membantu anda memahami masalah anda

1. “Untuk menjadi tidak kelihatan”, Stephen Covey

Satu kumpulan esei oleh ahli perniagaan Stephen Covey mengenai cara membezakan nilai-nilai palsu dari yang sebenar, dan petunjuk luaran kejayaan dari kebesaran yang benar. Tanggungjawab, pengorbanan diri, mengikut keutamaan – ini adalah prinsip yang harus dipatuhi seseorang jika dia ingin berjaya.

Beli buku

2. “Seni hidup adalah sederhana,” Dominique Loro

Dominic Loro menghabiskan 20 tahun di Jepun, di mana beliau mengkaji falsafah Taoisme. Beliau mendapati bahawa prinsip-prinsip Zen adalah terpakai dan berguna dalam kehidupan seharian. Apabila anda melepaskan perkara yang tidak perlu dan penggunaan tidak sedarkan diri, anda boleh menangani perkara yang benar-benar penting – minda dan badan anda.

Beli di Litres.ru

3. “Psikologi kebiasaan buruk”, Richard O’Connor

Kita semua suka melancarkan rake yang sama dan mengulang kesilapan yang sama. Kita mesti melawan tingkah laku yang merosakkan. Ahli psikoterapi Richard O’Connor menceritakan cara menangani penangguhan, makan berlebihan, tidak teratur, kecemasan dan pengambilan diri yang tidak sesuai.

Beli buku

4. “Umur kegelisahan”, Scott Stossel

Masalah stres kronik hari ini menjejaskan hampir setiap saat. Scott Stossel bercakap tentang sebab-sebab gangguan neurotik, kaedah rawatan (dari antidepresan hingga psikoterapi) dan cara-cara untuk mengatasi kecemasan.

Tetapi buku ini juga berharga untuk penerangan jujur ​​tentang pengalaman peribadi: Stossel selama bertahun-tahun bergelut dengan kemurungan, fobia, serangan panik. Oleh itu, dia tahu secara langsung apa yang harus ditangani dengan orang yang menghadapi masalah yang sama.

Beli di Litres.ru

5. “Berdekatan hati”, Ilse Sand

Buku psikoterapi Denmark Ilsa Sand ditujukan kepada “introvert baru” – orang yang sangat sensitif yang sangat responsif terhadap kekecohan dan kritikan, lebih suka kesendirian dan dengan cepat menjadi letih masyarakat. Dari buku ini, anda akan belajar bagaimana untuk memanfaatkan semua kelebihan persepsi yang tinggi.

Beli di Litres.ru

6. “Ketakutan keintiman”, Ilse Sand

Satu lagi buku oleh Sand tentang masalah orang yang bertindak berbeza dengan dunia di sekitar mereka. Buku ini mesti dibaca oleh mereka yang telah membina halangan di sekeliling mereka dan jangan biarkan orang lain mengenali diri mereka dan suka.

Beli di Litres.ru

7. “Menyelesaikan Masalah Menggunakan Teknik Khas Perkhidmatan,” Morgan Jones

Kebanyakan orang tidak tahu bagaimana menganalisis masalah itu, dan oleh itu tidak dapat mencari penyelesaian yang tepat dalam keadaan yang sukar. Bekas penganalisis CIA Morgan Jones menulis mengenai alat terbukti yang akan membantu anda menghadapi pelbagai masalah dan menguasai asas-asas analisis berstruktur.

Beli buku

8. Taming daripada Amygdala, John Arden

Taming daripada Amygdala, John Arden

Data penyelidikan moden dalam neurofisiologi dan cadangan praktik seorang doktor dengan pengalaman yang luas akan membantu meningkatkan kehidupan: menyingkirkan kebiasaan buruk, tidak menyerah kepada kesedihan, membangunkan memori dan kestabilan psikologi. Dengan kata lain, anda boleh menggunakan ciri-ciri otak anda untuk kelebihan anda.

Beli buku

9. “Minda yang tidak dapat dilupakan”, Kay Jamieson

Gangguan bipolar adalah manuver berterusan antara tempoh euforia dan kemerosotan yang luar biasa ke dalam kemurungan hitam. Psikiatri Kay Jamieson mengalami ini pada dirinya sendiri, dan oleh itu mula belajar gangguan afektif. Akibatnya, buku ini muncul mengenai perjuangan menentang penyakit ini. Jamieson menulis bahawa hanya perlu menerima kehidupan kerana ia akan diatasi.

Beli di Litres.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − = 83