Bagaimana untuk memotivasikan kanak-kanak untuk belajar

Pilih motivasi – dalaman dan luaran

Kami jarang berfikir tentang motivasi dalaman. Inilah keinginan kita yang tulus, dan menjelaskan keadaan kita, satu perkataan sudah cukup – “Saya mahu”. Kanak-kanak menikmati mendengar muzik kumpulan kegemaran mereka, melakukan sesuatu dengan tangan mereka sendiri atau membaca novel-novel pengembaraan, kerana mereka suka melakukannya.

Motivasi luar berbeza – dari wang saku hingga gred di sekolah. Ia datang ke frasa: “Melakukannya dengan cara ini – dan anda akan mendapat ini”.

Ahli psikologi Alfie Cohn dalam buku “Hukuman dengan ganjaran” memberi amaran bukan sahaja kepada ibu bapa, tetapi juga guru dari pelbagai ganjaran. Sesetengah ibu bapa berjanji untuk membawa kanak-kanak itu ke kebun binatang untuk kajian yang baik, yang lain membeli alat atau bahkan membayar wang. Masalahnya ialah ia tidak berfungsi: murid belajar dengan teruk, dan di samping itu juga tersinggung bahawa dia tidak menerima apa yang dijanjikan kepadanya!

Guru berusaha untuk memotivasi dengan cara yang lebih mulia: mereka memperkenalkan gelaran yang berbeza (murid terbaik bulan), memberikan indulgensi kepada orang yang baik. Selalunya perkara ini berlaku: pelajar terbaik bulan ini adalah anak yang sama, dan bulatan anak-anak sekolah sempit, yang komposisi tidak pernah berubah, mendapat elaun. Selebihnya hanya berasa seperti pecundang.

Kenapa tidak kerja motivasi luaran?

Apabila kita berkata, “Melakukannya dengan cara ini – dan anda akan mendapat ini,” kanak-kanak itu pada mulanya mengambil janji dengan semangat. Bersama-sama dengan ini, naluri pemeliharaan diri juga berfungsi.

Kanak-kanak mula tidak melihat cara yang kreatif untuk menyelesaikan masalah ini, tetapi yang paling dipercayai dan pendek.

Dia bertanya kepada diri sendiri: “Mengapa risiko dan mengawal diri? Lebih baik untuk melupuskan murid penghormatan, jadi lebih selamat. ” Ternyata terdapat penggantian matlamat: tidak belajar demi pengetahuan, tetapi belajar demi mendapatkan ganjaran.

Motivasi luar dapat berfungsi dengan sempurna, tetapi hanya bersama dengan batin. Dengan sendirinya, ia tidak bergerak ke hadapan, tetapi membuat “untuk melayani nombor,” untuk mendapatkan apa yang anda inginkan dengan cepat, mengutuk apa yang anda lakukan untuk ini.

Apa yang mempengaruhi minat dalam pembelajaran

Cohn mengenal pasti tiga faktor yang mempengaruhi motivasi:

  1. Kanak-kanak kecil bersedia untuk belajar dan tidak menuntut apa-apa. Mereka mempunyai motivasi dalaman yang kuat: mereka belajar hanya kerana mereka berminat mengenainya.
  2. Berkesan belajar kanak-kanak yang mengekalkan motivasi dalaman mereka. Dan selebihnya dianggap tidak mampu, tetapi tidak. Sesetengah anak sekolah mendapat dada yang kukuh, tetapi pada masa yang sama mereka menunjukkan diri mereka di kawasan lain. Sebagai contoh, mereka tahu dengan lusinan lagu-lagu seorang pelukis kegemaran (dan pada algebra tidak boleh ingat jadual pendaraban). Atau membaca fiksyen membaca (sedangkan kesusasteraan klasik tidak disentuh). Mereka hanya berminat. Inilah intipati motivasi dalaman.
  3. Insentif memusnahkan motivasi dalaman. Ahli psikologi Carol Ames dan Carol Duake mendapati bahawa jika ibu bapa atau guru menekankan semacam galakan, maka minat anak-anak sentiasa berkurang.

Di mana untuk bermula

Untuk mengembalikan motivasi untuk belajar adalah proses yang panjang, dan keberhasilan bergantung pada ibu bapa. Dewasa pertama sekali perlu memikirkan tiga “C”: kandungan, kerjasama dan kebebasan pilihan.

  1. Jadual kandungan. Apabila seorang kanak-kanak tidak memenuhi permintaan kita, kita mencari jalan untuk mempengaruhi kelakuannya. Mulailah dengan yang lain: fikirkanlah betapa munasabahnya permintaan anda. Mungkin, tidak akan ada apa-apa yang mengerikan jika dalam fizik kanak-kanak itu akan menerima bukan sahaja empat kali ganda dan lima. Dan permintaan untuk “tidak membuat bising” kanak-kanak mengabaikan bukan kerana mereka nakal, tetapi kerana ciri-ciri psikologi zaman mereka.
  2. Kerjasama. Malangnya, ramai ibu bapa perkataan ini tidak biasa dalam konteks komunikasi dengan anak. Tetapi yang lebih tua anak-anak anda, semakin sering anda perlu melibatkan mereka dalam kerjasama. Bincangkan, terangkan, merancang bersama. Cuba bercakap dengan kanak-kanak itu sebagai orang dewasa. Jangan ambil bayonet keinginan lelaki berusia 15 tahun untuk menjadi seorang angkasawan. Terangkan dengan tenang mengapa anda fikir ini tidak realistik. Mungkin dalam kata-kata anda, anak lelaki akan mendapati motivasi dalaman untuk pertumbuhan.
  3. Kebebasan pilihan. Kanak-kanak perlu merasakan sebahagian daripada proses itu, maka dia akan lebih bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalah. Apabila dia berperilaku buruk, tanyakan kepadanya tentang sebab-sebabnya. Anda boleh berhujah bahawa anda sudah tahu apa yang berlaku, tetapi masih cuba. Mungkin jawapannya akan mengejutkan anda!

Mencari motivasi dalaman

Keadaan dalaman kanak-kanak itu tidak mudah untuk dibetulkan, namun tetap bekerja di arah ini dapat menghasilkan buah.

  1. Belajarlah untuk menerima anak anda. Sebagai contoh, anda mungkin tidak suka imej baru anak perempuan anda, tetapi anda mesti menerimanya. Dalam erti kata lain, ia bukan tentang memanjakan, tetapi mengenai pemahaman.
  2. Bercakap hati ke hati. Sekiranya anda dan anak anda cukup dekat, mulakan, hanya bercakap. Tanya apa yang dia minat dan apa masalah yang timbul di sekolah. Bersama-sama, cari jalan keluar dari keadaan.
  3. Bantu kanak-kanak membuat keputusan mengenai kerja hayat. Selalunya, tidak ada motivasi dalaman, kerana kanak-kanak itu tidak memahami mengapa dia memerlukan formula-formula ini, peraturan tak terbatas dan teorema. Adalah penting untuk memutuskan apa yang kanak-kanak mahu lakukan selepas sekolah. Untuk memahami ini akan membantu dan perbualan lama dengan ibu bapa, dan nasihat mengenai bimbingan kerjaya, dan buku untuk remaja.
  4. Bina proses pembelajaran pada hobi kanak-kanak. Dalam kajian, seseorang mesti cuba menggabungkan kepentingan anak yang tulus (motivasi dalaman) dengan mata pelajaran sekolah. Proses ini adalah individu dan memerlukan perhatian yang besar dari ibu bapa. Contohnya, anda boleh belajar bahasa Inggeris dengan filem kegemaran anda (walaupun ada program yang khusus untuk filem kultus). Seorang remaja yang suka permainan komputer, pasti akan membawa pengaturcaraan dan sains yang berkaitan dengannya.

Untuk menarik motivasi dalaman daripada kanak-kanak itu adalah tugas tugas. Tetapi untuk peka, berfikir, ibu bapa yang benar-benar berminat ini tidak akan menjadi masalah.

Berdasarkan buku “Penghukuman pahala.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 4 = 14