Belajar membaca 3 kali lebih pantas dalam 20 minit

Latar belakang: Projek PX

Kembali pada tahun 1998, satu seminar “Projek PX” (Projek PX) telah diadakan di Universiti Princeton, yang dikhususkan untuk kelajuan membaca yang tinggi. Siaran ini adalah cabutan maklumat dari seminar itu, yang diperoleh dari artikel ini, dan pengalaman peribadi mempercepatkan bacaan.

Jadi, “Projek PX” adalah percubaan kognitif tiga jam yang membolehkan anda meningkatkan kelajuan bacaan sebanyak 386%. Percubaan dilakukan pada orang yang berbicara lima bahasa, dan bahkan mereka yang disleksia dilatih untuk membaca sehingga 3,000 perkataan teks teknikal per minit, 10 halaman teks. Halaman dalam 6 saat.

Sebagai perbandingan: kelajuan bacaan purata di AS ialah 200 hingga 300 perkataan seminit. Daripada kami, berkaitan dengan keunikan bahasa, dari 120 hingga 180 perkataan per minit. Dan anda boleh meningkatkan prestasi anda sepenuhnya ke 700-900 perkataan seminit.

Semua yang diperlukan adalah memahami prinsip-prinsip visi seseorang, yang terbuang dalam proses membaca dan cara berhenti membelanjakannya. Apabila kita memahami kesilapan-kesilapan dan mengamalkannya tidak boleh dilakukan, anda akan membaca beberapa kali lebih pantas, dan tidak dengan penuh perhatian, tetapi melihat dan menghafal semua maklumat yang dibaca.

Adakah anda bersedia untuk memulakan percubaan? Kemudian mari kita mulakan.

Anda perlu:

  • buku sekurang-kurangnya 200 muka surat;
  • pen atau pensil;
  • pemasa.

Buku ini harus dibaring di hadapan anda, tanpa menutup (tekan halaman jika ia mahu ditutup tanpa sokongan).

Cari buku yang anda tidak perlu simpan, jadi ia tidak ditutup
Cari buku yang anda tidak perlu simpan, jadi ia tidak ditutup

Untuk satu sesi latihan yang anda perlukan sekurang-kurangnya 20 minit. Berhati-hati bahawa tiada siapa yang mengalihkan perhatian anda pada masa ini.

Dan sebelum pergi terus ke latihan, berikut adalah beberapa petua ringkas tentang bagaimana untuk meningkatkan kelajuan bacaan.

Lakukan sebanyak mungkin berhenti sambil membaca garis teks

Apabila kita membaca, mata bergerak di sekeliling teks tidak lancar, tetapi melompat. Setiap lompat itu berakhir dengan menetapkan perhatian pada sebahagian teks atau berhenti melihat kawasan kira-kira seperempat halaman, anda kelihatan mengambil gambar bahagian halaman ini.

Setiap perhentian mata pada teks berlangsung dari 1/4 hingga 1/2 saat.

Untuk merasakannya, tutup satu mata dan perlahan-lahan tekan kelopak mata dengan hujung jari, dan dengan mata kedua, cuba slaid perlahan-lahan di sepanjang garis teks. Melompat menjadi lebih jelas jika anda tidak melangkau huruf, tetapi hanya dengan garis mendatar lurus:

garis itu

Nah, adakah anda rasa perlumbaan?

Cuba sedikit sebanyak mungkin untuk kembali ke dalam teks

Seseorang yang membaca pada kadar purata sering kembali membaca semula momen yang tidak dijawab. Ini boleh berlaku secara sedar dan tidak sedar. Dalam kes yang kedua, minda bawah sedar itu sendiri mengembalikan matanya ke tempat dalam teks di mana tumpuan hilang.

Secara purata, sedar dan tidak sedarkan diri kembali melalui teks mengambil masa sehingga 30% dari masa itu.

Kepekatan keretapi untuk meningkatkan liputan perkataan membaca setiap satu perhentian

Orang dengan kelajuan bacaan purata menggunakan fokus utama, bukannya penglihatan periferal mendatar. Disebabkan ini, mereka melihat separuh perkataan untuk satu pandangan.

Kemahiran melatih secara berasingan

Latihan berbeza antara satu sama lain, dan anda tidak perlu cuba menyatukannya. Contohnya, jika anda melatih kelajuan bacaan, jangan risau memahami teks tersebut. Anda secara konsisten akan melalui tiga tahap: kajian teknologi, penerapan teknologi untuk meningkatkan kelajuan dan membaca dengan pemahaman.

Peraturan utama: melatih teknik pada kelajuan yang tiga kali lebih tinggi daripada kelajuan bacaan yang dikehendaki. Sebagai contoh, jika kini kelajuan bacaan anda berada di sekitar 150 perkataan seminit, dan anda mahu membaca 300 perkataan seminit, anda perlu melatih untuk membaca 900 perkataan seminit.

Langkah satu: tentukan kelajuan bacaan awal

Sekarang anda perlu mengira bilangan kata dan baris dalam buku yang telah anda pilih untuk latihan. Kami akan mengira bilangan anggaran perkataan, kerana ia akan menjadi terlalu penting dan panjang untuk nilai yang tepat untuk dipertimbangkan.

Untuk bermula, pertimbangkan berapa banyak perkataan yang ditempatkan dalam lima baris teks, bahagikan nombor ini dengan lima dan bulatnya. Saya mengira 40 perkataan dalam lima baris: 40: 5 = 8 – purata lapan perkataan setiap baris.

Seterusnya, pertimbangkan bilangan baris di lima halaman buku dan bahagikan nombor sebanyak lima. Saya mendapat 194 baris, saya membundarkan sehingga 39 baris setiap halaman: 195: 5 = 39.

Dan yang terakhir: kami mengira berapa banyak kata yang diletakkan di halaman. Untuk ini, bilangan purata baris didarabkan dengan bilangan purata perkataan dalam baris: 39 ⋅ 8 = 312.

Sekarang adalah masa untuk mempelajari kelajuan membaca anda. Kami menetapkan pemasa selama 1 minit dan membaca teks, dengan tenang dan tanpa tergesa-gesa, seperti biasa.

Berapa banyak yang ternyata? Saya mempunyai sedikit lebih daripada satu halaman – 328 perkataan.

Langkah Dua: Landmark dan Kelajuan

Seperti yang telah saya tulis di atas, kembalinya teks dan menghentikan penampilan itu mengambil masa yang lama. Tetapi anda boleh dengan mudah memotongnya menggunakan alat untuk menjejaki fokus anda.

Sebagai alat, anda akan menggunakan pen, pensil atau bahkan jari anda. Lagipun, apabila mengira kata-kata dan garisan, anda mungkin menggunakan pensil atau jari, yang membantu tidak kehilangan kiraan? Kami akan menggunakannya untuk latihan.

1. Teknik (2 minit)

Amalan menggunakan pen atau pensel untuk memegang fokus. Lancar membawa pensil di bawah garis yang anda baca pada masa ini, dan tumpukan pada tempat di mana hujung pensel sekarang.

Ikut hujung pensel pada baris
Ikut hujung pensel pada baris

Tetapkan tempo dengan hujung pensil dan tonton dengan mata anda, menjaga dengan berhenti dan kembali pada teks. Dan jangan risau memahami teks itu, ia adalah latihan untuk membangunkan kelajuan, tidak memahami.

Cuba lalui setiap baris dalam 1 saat dan meningkatkan kelajuan dengan setiap halaman.

Jangan tinggal satu baris selama lebih daripada 1 saat dalam apa jua keadaan, walaupun anda tidak memahami apa yang teksnya mengenai.

Dengan teknik ini, saya dapat membaca 936 perkataan dalam 2 minit, yang bermaksud 460 perkataan seminit. Apa yang menarik, apabila anda mengikuti pen atau pensil, nampaknya penglihatan di depan pensil, dan anda membaca lebih cepat. Dan apabila anda cuba membuangnya, segera wawasan itu kelihatan merebak di halaman, seolah-olah tumpuan telah dilepaskan dan ia mula terapung di sekitar keseluruhan lembaran.

2. Kelajuan (3 minit)

Ulangi teknik ini dengan tracker, tetapi untuk membaca setiap baris, pilih tidak lebih daripada setengah saat (baca dua baris teks untuk masa yang diperlukan untuk mengatakan “dua puluh dua”).

Kemungkinan besar, anda tidak akan memahami apa yang anda baca, tetapi tidak penting. Sekarang anda sedang melatih refleks anda sendiri persepsi, dan latihan ini membantu anda menyesuaikan diri dengan sistem. Jangan kurangkan kelajuan selama 3 minit. Berkonsentrasi pada ujung pen dan meningkatkan kelajuan.

Selama 3 minit dalam perlumbaan seperti itu, saya membaca lima halaman dan 14 baris, purata 586 perkataan seminit. Perkara yang paling sukar dalam latihan ini bukan untuk memperlahankan kelajuan pensil. Ini adalah blok sebenar: anda telah membaca semua kehidupan anda untuk memahami apa yang anda baca, dan tidak begitu mudah untuk menyingkirkannya.

Pemikiran berpaut kepada garis dalam usaha untuk kembali memahami apa yang sedang dikatakan, dan pensel itu juga mula perlahan. Ia juga sukar untuk mengekalkan tumpuan pada bacaan yang tidak berguna, menyerahkan otak, dan pemikiran terbang, yang juga mempengaruhi kelajuan pensil.

Langkah Tiga: Memperluas Kawasan Persepsi

Apabila anda menumpukan mata anda di tengah-tengah monitor, anda masih melihat kawasan yang melampau. Jadi dengan teks: menumpukan pada satu perkataan, dan lihat beberapa perkataan di sekelilingnya.

Oleh itu, lebih banyak perkataan yang anda pelajari dengan cara ini dengan bantuan penglihatan periferi, semakin cepat anda dapat membaca. Persepsi kawasan yang diperluas membolehkan anda meningkatkan kelajuan bacaan sebanyak 300%.

Pemula dengan kelajuan bacaan biasa menghabiskan penglihatan periferi mereka di atas bidang, iaitu, mereka menjalankan huruf semua perkataan teks, dari yang pertama hingga yang terakhir. Dalam kes ini, visi periferal dibelanjakan untuk bidang kosong, dan pembaca kehilangan dari 25 hingga 50% dari masa itu.

Pembaca yang dipam tidak akan membaca medan. Dia akan menjalankan matanya melalui hanya beberapa perkataan dari kalimat, dan selebihnya akan melihat dengan visi periferal. Dalam ilustrasi di bawah, anda melihat gambaran anggaran kepekatan visi pembaca yang berpengalaman: kata-kata dibaca di tengah, dan yang berkabut ditandakan oleh penglihatan periferal.

Fokus pada kata-kata pusat
Fokus pada kata-kata pusat

Berikut adalah contohnya. Baca ayat ini: 

Pada suatu hari, para pelajar menikmati membaca selama empat jam lurus.

Jika anda mula membaca dari perkataan “pelajar” dan selesai dengan “membaca,” anda menjimatkan masa membaca keseluruhan lima perkataan daripada lapan! Dan ini mengurangkan masa untuk membaca ayat ini lebih daripada dua kali.

1. Technics (1 minit)

Gunakan pensel untuk membaca secepat mungkin, mula membaca dari perkataan pertama garisan dan selesai dengan yang terakhir dalam garisan. Iaitu, walaupun tiada perkembangan kawasan persepsi – ulangi nombor latihan 1, tetapi menghabiskan pada setiap baris tidak lebih daripada 1 saat. Dalam keadaan tidak sepatutnya satu baris lebih daripada 1 saat.

2. Technics (1 minit)

Teruskan untuk menetapkan tempo bacaan dengan pen atau pensel, tetapi bacakan permulaan dengan perkataan kedua di baris dan selesai membaca baris untuk dua perkataan hingga akhir.

3. Kelajuan (3 minit)

Mula membaca dari perkataan ketiga di garisan dan selesaikan tiga perkataan hingga akhir, sambil memindahkan pensil anda pada kadar satu baris dalam setengah saat (dua baris pada masa yang diperlukan untuk mengatakan “dua puluh dua”).

Jika anda tidak memahami garis bacaan, ia adalah perkara biasa. Sekarang anda melatih refleks anda terhadap persepsi, dan tidak peduli dengan pemahaman. Berkonsentrasi pada latihan dengan semua kekuatan anda dan jangan biarkan minda belayar dari pekerjaan yang tidak menarik.

Langkah Empat: Semak kelajuan baru anda

Kini tiba masanya untuk menguji kelajuan bacaan baru anda. Tetapkan pemasa selama 1 minit dan baca pada kelajuan maksimum di mana anda terus memahami teks. Saya mendapat 720 perkataan seminit – dua kali secepat sebelum permulaan kelas menggunakan teknik ini.

Ini adalah petunjuk sejuk, tetapi mereka tidak mengejutkan, kerana anda sendiri mula melihat bagaimana skop perkataan berkembang. Jangan buang masa di lapangan, jangan kembali dalam teks, dan kelajuan meningkat dengan ketara.

Jika anda mencuba teknik ini sekarang, kongsi kejayaan anda dalam komen. Berapa banyak perkataan seminit sebelum dan selepas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 3 =