Apa yang perlu dilakukan sekiranya Pos Rusia kehilangan bungkusan tersebut

Cadangan untuk menghantar sesuatu melalui pos ke Rusia harus dilihat sebagai ancaman dan dibawa ke pengadilan. Internet

Hari ini, Lifehacker sekali lagi menimbulkan topik membeli-belah dalam talian di luar negara. Walau bagaimanapun, kali ini ia akan menyedihkan, iaitu, mengenai Pos Rusia. Kami tidak akan bercakap tentang kengerian yang sesiapa yang memilih untuk menggunakan perkhidmatan organisasi ini menghadapi risiko, anda sudah mengetahui segala-galanya. Adalah lebih baik untuk bercakap tentang bagaimana untuk bertindak sekiranya bungkusan yang hilang seterusnya dengan kehendak nasib ternyata menjadi milik anda.

Sebelum ini, fikirkan segala-galanya dan lepaskan usaha yang gila itu

Sebagai permulaan, saya ingin mengatakan bahawa jika ada pilihan antara penyampaian perkhidmatan mel dan kurier kita, ia sentiasa lebih baik untuk memilih yang kedua. Banyak untuk kebahagiaan kita, kini boleh didapati untuk perkhidmatan individu banyak perantara, yang bukan sahaja dovezut barang dari Amerika Syarikat, Eropah dan Asia kepada adat Rusia, tetapi juga menjaga kejayaan penghantaran barang-barang melalui wilayah Rusia terus ke tangan pembeli. Perkhidmatan serupa muncul di kedai dalam talian domestik, yang tidak boleh tetapi bersukacita.

Pada umumnya, jika perantara atau kedai mempunyai khidmat kurier sendiri “ke apartmen”, maka kami meletakkannya “+” dan memilih pilihan ini. Ia akan menjadi lebih mahal, tetapi dengan cepat, dengan pasti dan tanpa saraf. Malah, dengan penghantaran sedemikian, bungkusan itu akan sentiasa berada di tangan satu perkhidmatan, tanpa melibatkan orang yang tidak dibenarkan, dan menyelesaikan masalah (jika ada), anda hanya akan bersama mereka. Di sini, perniagaan sampingan, persaingan dan reputasi anda adalah sesuatu yang tidak biasa dengan Pos Rusia, dan perantara / kurir swasta berminat untuk memastikan bahawa anda berpuas hati.

Kami yakin bahawa ia adalah Post Rusia yang harus disalahkan

Sekiranya anda memutuskan untuk menghantar “murah dan marah”, maka anda perlu pastikan bahawa petak itu terbang ke Rusia. Untuk ini, pengesanan bungkusan mesti dimasukkan dalam keadaan penghantaran, iaitu pengesanan lokasi kargo semasa dengan nombor pengenalan yang unik. Tanpa itu anda tidak akan dapat mengetahui sama ada bungkusan itu meninggalkan negara berlepas dan sampai ke Persekutuan Rusia.

Halangan seterusnya boleh muncul di pentas apabila pembelian anda akan jatuh ke tangan kastam. Terdapat banyak perkara kecil di sini, dan kami akan menumpukan salah satu artikel berikut untuk isu ini.

Sekarang kita bercakap secara khusus mengenai kes apabila petak itu meluluskan kastam dan jatuh ke tangan Post of Russia. Ini akan memberitahu anda status “Kiri MMPO” dalam perkhidmatan pengesanan Pos Rusia.

Petak ini tidak semestinya sentiasa hilang. Kadang-kadang, di bawah pengaruh angkatan yang tidak diketahui, dia hanya berlama-lama di sepanjang jalan. Ia tidak begitu menyenangkan dan membuat anda gelisah, tetapi di sini anda boleh melakukan sesuatu.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya pakej ditangguhkan

Di sini, dokumen pengawalseliaan yang menentukan masa penghantaran bungkusan itu bergantung kepada jenis penghantaran (udara atau tanah) dan lokasi penerima di wilayah Rusia mulai berkuatkuasa:

1

Saya ingin menarik perhatian kepada hakikat bahawa kelewatan dalam penghantaran masih lebih baik daripada kehilangan bungkusan itu, tetapi walaupun tertunda, seseorang mempunyai hak untuk membayar pampasan. Kaedah-kaedah bagi penyediaan perkhidmatan pos mengandungi maklumat mengenai jumlah pembayaran dalam hal kemunculan shoals dari perkhidmatan pos:

Dalam kes pelanggaran syarat kawalan barang pos dan pemindahan wang pos untuk peribadi, keluarga, rumah dan keperluan lain yang tidak berkaitan dengan aktiviti perniagaan rakyat, pengendali perkhidmatan pos membayar penalti yang bersamaan dengan yuran 3 peratus untuk perkhidmatan pos penghantaran untuk setiap kelewatan hari, tetapi tidak lebih daripada amaun yang dibayar untuk perkhidmatan ini, dan untuk melanggar syarat-syarat kawalan barang pos melalui udara – perbezaan antara bayar setiap lorong link di atas udara dan darat pengangkutan.

Ternyata jika bungkusan itu ditangguhkan selama lebih dari 33 hari, maka penerima dikembalikan untuk semua biaya pengiriman.

Sememangnya, hanya kerana tidak ada yang akan mengembalikan wang itu. Selepas menerima bungkusan yang tertangguh, anda perlu membuat permohonan untuk pampasan. Segera ia harus diperhatikan: mereka dianggap untuk masa yang lama, dan untuk meningkatkan kebarangkalian menerima wang adalah sangat wajar untuk memastikan pakej pakej dengan label dan tanda + untuk memastikan bahawa ada salinan penerimaan penghantar.

Apa yang harus dilakukan sekiranya bungkusan itu tidak datang

Pertama kita akan yakin bahawa bungkusan itu benar-benar hilang. Untuk ini, anda perlu menulis permohonan untuk carian mel kami:

Permohonan individu dan entiti undang-undang untuk mencari barangan pos dan pemindahan wang pos diterima di mana-mana TSO.

Jangan lupa tentang dokumen:

Kenyataan-kenyataan tentang mencari barang-barang pos dan tuntutan untuk ganti rugi yang berkaitan dengan kehilangan dan kekurangan (kerosakan) lampiran ke hadapan atau tidak membayar wang dengan kiriman wang pos daripada penghantar atau penerima, serta wakil-wakil mereka (melalui proksi), berdasarkan dokumen itu, Identiti (mengikut senarai, dalam bahan maklumat yang diposkan di pejabat pos).

Dan banyak lagi:

Resit (atau salinan yang jelas) mesti dilampirkan kepada permohonan orang asli.

Setelah pernyataan dibuat, perlu menunggu. Lama menunggu. Mengikut undang-undang, Post Rusia boleh mencari bungkusan yang hilang sehingga 2 bulan.

PENTING!

Sekiranya keadaan berjaya, hakikat kehilangan petak itu akan disahkan, dan penerima akan menerima pampasan yang sama dengan nilai yang diisytiharkan dari bungkusan + kos penghantaran. Nyatakan nilai sebenar petak itu. Namun: jangan tarik terlalu banyak dengan pemfailan aplikasi. Sekiranya lebih dari 6 bulan telah berlalu sejak penghantaran petak itu, maka “semuanya telah hilang”.

Apabila tiada apa-apa yang boleh dilakukan

Walau bagaimanapun, hartanah yang menyelamatkan “di tempat yang salah” untuk beberapa sebab, tidak lenyap, dan itulah pesanan orang yang akan datang sesuatu dari luar negara tanpa pengesanan dan tanpa nilai diisytiharkan petak, tidak mengganggu walaupun untuk mendapatkan invois daripada penjual. Nah, tahniah, awak sebenarnya kehilangan wang anda.

Atas nama yang baik

Dalam keadilan, Pos Rusia boleh dihukum tambahan. Ini adalah Roskomnadzor yang kuat. Laman web perkhidmatan persekutuan itu mempunyai bentuk rawatan, pengisian dan penghantaran yang dengan kebarangkalian yang baik akan membawa denda dari Post of Russia untuk kerja yang busuk. Kecantikannya adalah bahawa keseluruhan proses selanjutnya dilakukan secara langsung oleh Roskomnadzor, tanpa penyertaan pemohon.

Jika Post Rusia tidak mahu bekerjasama

Sekiranya pernyataan itu diabaikan dan anda secara terang-terangan diberhentikan, maka anda boleh mengambil pelajaran untuk diri sendiri dan mencetak gol, atau pergi lebih jauh – ke mahkamah. Anda faham bahawa ini adalah cerita yang sama sekali berbeza, yang, walaupun dengan kebarangkalian, akan mendapat penghujung yang bahagia, tetapi tindakan undang-undang akan mengambil banyak masa, dan lebih banyak saraf.

Jaga diri sendiri, jika mungkin, gunakan kaedah alternatif untuk mendapatkan barangan yang dibeli. Anda tahu bahawa semua perantara dan perkhidmatan kurier ini muncul dan berjaya bertahan kerana mereka bekerja, dan mereka bekerja sebagaimana mestinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 67