Bagaimana untuk menutup akaun dengan betul supaya bank memahami bahawa semuanya sudah berakhir di antara anda

Bank sentiasa menawarkan produk baru. Untuk mengeluarkan kad baru biasanya mudah dan pantas. Tetapi dengan penutupan akaun, perkara-perkara yang sedikit lebih rumit.

Jika anda mendapati keadaan yang lebih baik di bank lain, jangan tergesa-gesa untuk membuang kad lama. Untuk menyelesaikan hubungan kewangan dengan bank perlu bersifat bilateral, berhenti menggunakan kad tidak cukup. Walaupun akaun itu mempunyai baki sifar, dan bahkan lebih jika ada wang atau hutang di sana.

Saya fikir ramai orang menghadapi situasi ketika anda tidak akan menggunakan perkhidmatan bank untuk masa yang lama, tetapi mesej tentang tawaran baru terus datang. Menjengkelkan? Tetapi ini bukan yang paling teruk yang boleh berlaku.

Jika anda tidak menutup akaun secara rasmi, maka dari masa ke masa ia mungkin menanggung hutang: penyelenggaraan, komisen, pengeluaran semula kad automatik – tetapi apa yang difikirkan oleh bank dalam beberapa bulan? Semua ini, tentu saja, akan menjadi perbelanjaan anda. Dan jika akaun itu juga kredit, maka semua ini akan dikenakan komisen.

Selain itu, bukanlah fakta bahawa pekerja bank akan cukup keras untuk memaklumkan kepada anda melalui telefon mengenai keadaan akaun yang tidak anda gunakan untuk masa yang lama. Ya, dan telefon dapat berubah ketika Anda melupakan pengikatan akun lama.

Untuk menutup akaun dengan betul, ikuti algoritma ini.

Algoritma untuk menutup akaun di bank

Anda perlu memastikan bahawa anda tidak berhutang apa-apa ke bank, tetapi kepada anda. Selepas ini, anda harus memberitahu bank keinginan anda untuk menamatkan perjanjian perkhidmatan dan menerima pengesahan bertulis yang bersesuaian. Jangan lupa juga berhati-hati bahawa bank memusnahkan data peribadi anda.

Langkah 1: memperuntukkan masa untuk melawat bank

Pertama sekali anda perlu mempertimbangkan bahawa penutupan akaun itu akan memerlukan kehadiran peribadi anda di bank. Jauh, ini hampir mustahil. Dan satu lawatan biasanya tidak turun. Oleh itu, pilih pejabat dan masa yang sesuai, ambil pasport dan kad plastik yang berkaitan dengan akaun, dan pergi ke bank.

Jika boleh, hubungi pejabat di mana anda membuka akaun. Masa giliran sekurang-kurangnya boleh didapati di pejabat atau di pusat panggilan.

Kemahiran yang mungkin: kebanyakan bank membenarkan anda menutup akaun di mana-mana cawangan, tetapi dengan sia-sia jangan membuang masa, hubungi sokongan dan tentukan titik ini.

Langkah 2: tetapkan semula baki akaun

Jika terdapat sebarang dana yang tersisa di akaun, alihkannya ke akaun lain di bank Internet atau menarik baliknya dari ATM. Walau apa pun, untuk bakinya di bank anda akan dihantar kepada juruwang. Tetapi, setelah bersedia, anda dapat menjimatkan masa.

Langkah 3: tulis permohonan untuk menutup akaun

Di bank, anda perlu menulis permohonan untuk menutup akaun. Menutup akaun tidak seketika. Jika kad dilampirkan kepadanya, istilah itu boleh melebihi 60 hari. Tidak terlalu mungkin, tetapi kemungkinan batuan bawah air: jika akaun mempunyai operasi pada masa ini, anda perlu mengulang langkah 1-3.

Langkah 4: Dapatkan pengesahan rasmi

Jangan malas untuk pergi ke bank lagi selepas pengesahan rasmi bahawa akaun ditutup, dan bank tidak menuntut anda. Mungkin pekerja akan menaikkan kening mereka dengan kejutan, tetapi mereka akan menulis kertas itu. Ia akan melindungi anda sekiranya berlaku pertikaian di masa hadapan.

Jangan malas dan jangan teragak-agak untuk meminta bank untuk semua pengesahan secara bertulis walaupun pekerja itu mendakwa bahawa anda adalah yang pertama yang memerlukannya.

Langkah 5: Berhati-hati memusnahkan data peribadi

Kemungkinan besar, apabila membuat kontrak, anda memberi bank hak untuk mengumpulkan, sistematis, menyimpan, mengemas kini, mengubah, menggunakan, memindahkan dan memusnahkan data peribadi. Jika anda tidak memohon pembatalan kebenaran ini, walaupun selepas akaun ditutup oleh semua peraturan (langkah 1-4), bank boleh memberitahu anda tentang produk baru melalui SMS dan panggilan. Sekarang anda perlu melarang bank daripada menggunakan data peribadi anda.

Permohonan sampel untuk pengeluaran data peribadi yang anda boleh cari dengan mudah di web. Cetak tiga salinan:

  • yang pertama perlu dihantar ke alamat undang-undang bank, melampirkan salinan pasport dan (jika ada) salinan perjanjian dengan bank;
  • yang kedua – untuk memberi ke pejabat tempat anda menandatangani kontrak;
  • yang ketiga – pergi dengan semua tanda tangan dan anjing laut kepada diri sendiri.

Jika anda tidak berhutang dengan bank (langkah 4), maka anda harus berhenti memanggil dan menghantar bank SMS. Pada langkah ini, anda sepenuhnya melengkapkan hubungan dengan bank di akaun ini.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 2 =