Bagaimana untuk menyimpan makanan dan bahan kimia isi rumah dan menjimatkan wang.

Rak tersumbat di pantri – ini adalah jaminan bahawa anda tidak perlu terus berjalan ke jiran, kerana garam sudah habis, dan sup sudah mendidih. Hebat, tetapi ada satu perkara tetapi.

Pembelian borong hampir kesenian. Anda perlu merancang dengan teliti segala-galanya untuk menilai kelebihan gudang rumah penuh.

Kelebihan pembelian borong

Jika anda pernah melihat tanda harga untuk produk kegemaran anda, anda menyedari bahawa dalam pakej besar produk biasanya lebih murah daripada pakej kecil. Memilih – menyimpan pada jelas, berdasarkan perbezaan kos.

Apakah kelebihan borong?

 • Membeli produk dan barangan dalam kelompok besar, anda menjimatkan kos perjalanan, petrol dan kos overhed lain.
 • Anda menjimatkan masa untuk perlumbaan berterusan di pasar raya. Walaupun anda sudah letih selepas kerja dan tidak mahu pergi ke kedai, anda tahu pasti anda mempunyai sesuatu untuk membuat makan malam.
 • Pembelian borong membantu mematuhi pelan pemakanan. Hakim untuk diri sendiri: kurang perjalanan ke kedai – kurang peluang untuk mengambil makanan istimewa yang berbahaya.
 • Nah, sebab yang bergaya. Pembungkusan yang kurang – kurang sampah, kurang pencemaran. Sejujurnya, seperti segala yang berkaitan dengan penjagaan alam sekitar, alasan ini kontroversi.

Apa yang perlu dibeli

Tidak ada gunanya membeli banyak makanan yang mudah rosak. Mengapa kelihatan?

Produk:

 • Bijirin, bijirin, bijirin segera.
 • Kacang, kacang dan kacang merah.
 • Kacang.
 • Minyak sayuran.
 • Rempah-rempah.
 • Macaroni (semua jenis dan bentuk).
 • Buah-buahan kering.
 • Gula dan garam.
 • Tepung.
 • Gula-gula.
 • Teh dan kopi.
 • Madu.
 • Sos Sedia: kismis, mustard, kicap.

Sayur-sayuran dan buah-buahan juga boleh diambil secara pukal. Ini berfaedah sekiranya anda membeli buah-buahan bermusim (yang paling berguna), dan kemudian mereka mengitar semula: kering atau beku.

Daging adalah menguntungkan untuk membeli, jika anda mempunyai beku besar. Kemudian anda boleh bekerja dan mencari ladang di mana anda boleh membeli lot besar secara langsung. Tetapi adalah penting untuk memastikan bahawa petani tidak mengabaikan kawalan veterinar. Memandangkan harga semasa dan kualiti daging di rak, perjalanan ke pembekal yang boleh dipercayai adalah bernilai masa.

Barang isi rumah:

 • Serbuk cuci, penghilang pinggan mangkuk, produk pembersihan.
 • Gigi-tampal, sabun, syampu.
 • Kertas tandas dan kain lap basah.
 • Bateri.
 • Pakej.
 • Kerajang untuk penaik.
 • Sponges untuk membasuh pinggan.

Semuanya hanya mengikut pelan

Sememangnya, setiap orang mempunyai satu set produk dan barangan yang digunakan setiap hari, berbeza.

Jika anda memasak empat kali seminggu, sebagai contoh, soba, maka ia patut dibeli dalam kuantiti yang banyak. Dan jika anda menggunakan kacang sebulan sekali, beg besar akan merosakkan jauh sebelum anda makan segala-galanya.

Tuliskan apa dan berapa banyak yang anda perlukan untuk membeli. Dan tidak lebih lagi. Dalam proses ini, mudah untuk pergi pesky dan merebut terlalu banyak. Ingat bahawa anda akan menjimatkan wang dan masa, dan bukan stok tentera dalam bentuk negara.

Di mana dan bagaimana untuk membeli

Untuk pembelian yang besar, anda perlu pergi ke pasar raya besar, pasaran atau pangkalan borong. Terdapat beberapa lifhaks untuk penjimatan tambahan:

 • Pergi membeli-belah dengan bekas anda. Ini benar terutamanya jika anda memutuskan untuk pergi ke hypermarket borong. Di tempat-tempat tersebut sentiasa ada beg, beg, beg dan kotak. Tetapi jika setiap kali membelinya semula, maka semua simpanan dalam borong akan terbang ke dalam paip.
 • Sekiranya anda memilih produk jenama yang sama, hubungi kedai jualan dan tentukan saiz lot minimum untuk dijual.
 • Di kedai-kedai besar sepanjang masa, beli pada waktu malam: pada masa ini, kurang beratur.
 • Jangan biarkan diri anda digantung di pasaran. Semak barang-barang pada skala rujukan atau bawa dengan anda steelyards.
 • Dan jangan biarkan penjual mengambil barang dalam pakej: buat segalanya sendiri supaya produk rosak tidak terkena.
 • Di pasaran dan pangkalan borong, minta sampel. Sebagai peraturan, penjual bertemu separuh jalan, jika boleh. Penampilan produk itu menipu, jangan lepaskan peluang untuk memeriksa apa yang anda beli. Jangan lupa kebersihan.
 • Di pasaran, tawar-menawar juga diterima, terutama pada waktu malam. Dan jika anda terus membeli dari satu penjual, maka diskaun akan lebih banyak.
 • Bersatu. Buat senarai bersama dengan rakan-rakan dan keluarga: pek besar pembahagian produk, menjimatkan kos.

Bagaimana untuk menyimpan

Sebelum anda pergi untuk pembelian borong, anda perlu membuat keputusan di mana anda meletakkan semuanya. Tiada dewan universal, kerana tidak ada syarat yang sama. Seseorang hanya mempunyai rak percuma di dapur kecil, seseorang boleh membuang ruang bawah tanah sebuah rumah besar untuk penyimpanan. Tetapi ini lebih berkaitan dengan kuantiti barang yang boleh anda beli.

Cari ruang percuma yang boleh diubah menjadi gudang. Sehingga kekosongan di bawah katil, di mana anda boleh menghantar barangan rumah dengan selamat.

Jika kita bercakap tentang pemeliharaan kesegaran dan kemudahan penyimpanan, maka prinsipnya adalah sama.

1. Pilih pakej yang baik

Mengekalkan makanan dalam beg bukan idea yang baik. Adalah lebih baik untuk menyimpan semua produk makanan di dalam bekas plastik atau kaca, dan bijirin dan tepung – tidak dalam bekas yang besar, tetapi dalam banyak yang kecil. Begitu juga dengan minyak. Tuangkan mereka ke dalam botol bersih kecil, dan jangan menyimpan satu besar. Jika sesetengah produk merosot kerana suhu atau kelembapan yang tidak betul, anda boleh menyimpan yang lain.

Kemungkinan besar, bekas perlu dibelanjakan. Tetapi hanya sekali, maka akan lebih mudah. Mereka juga membeli secara pukal. Pada masa yang sama, pastikan bahawa ia serasi: kira saiz dan bentuk yang sama. Oleh itu, ia akan menjadi lebih mudah dan mudah untuk kumpulan tangki simpanan.

Semua bekas perlu dibasuh, kering dengan baik (ini sangat penting!), Dan kemudian ditutup dengan ketat.

2. Disassemble apa yang sudah ada

Pertama membersihkan meja dapur sepenuhnya. Letakkan sampah bersama.

Kemudian buka semua kabinet, laci dan rak. Masukkan semua kandungannya di atas meja.

Sudah berada di atas meja, isikan semua saham, dengan kejam membuang manja itu. Fikirkan mengapa ia merosakkan supaya tidak mengulangi kesilapan.

Sebelum anda meletakkan makanan kembali ke dalam almari, basuhlah rak.

3. Meningkatkan tempoh penyimpanan

Jika anda membeli bijirin atau biji benih, terutama di pasaran, anda perlu memprosesnya sebelum pembungkusan. Kering, kalsi atau beku selama beberapa hari (hanya dalam bentuk kering). Oleh itu, anda memusnahkan mikroorganisma, iaitu, memanjangkan jangka hayat. Tepung perlu diayak.

4. Label bekas

Pada setiap bekas adalah perlu untuk menulis apa yang terdapat di sana apabila ia diletakkan. Sebaik-baiknya, berapa lama untuk digunakan, atau sekurang-kurangnya apabila menyemak semula kandungan. Oleh itu, anda akan memastikan diri anda menghadapi kejutan yang tidak menyenangkan.

5. Tekan pada bekas bekas untuk digunakan

Ini penting jika sebilangan besar orang menggunakan repositori. Sebagai contoh, seseorang hanya menggunakan beras merah khusus. Dan seseorang tidak peduli apa yang hendak dimakan hiasan. Maka lebih baik untuk menulis amaran: “Jangan sentuh, jika anda bukan Sasha.”

6. Buat senarai umum produk

Ia tidak mencukupi untuk melabel semua bekas, senarai umum masih diperlukan. Tuliskan dalam lajur nama semua produk yang telah anda simpan. Sebaliknya, letakkan sebanyak titik atau tanda semak sebagai bilangan bekas yang telah anda isi. Oleh kerana kandungan wadah telah berakhir, anda akan membuangnya dari senarai. Dan sentiasa dapat melihat pada masa ia sudah berakhir.

7. Masak mengikut pelan

Pengertian dalam penyimpanan lot besar muncul, jika semua dibeli dalam waktunya untuk dibelanjakan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil makanan seperti yang dirancang. Buat menu anggaran selama 2-3 minggu dan tahan kepadanya, supaya tidak ada penyelewengan apabila anda menggunakan satu jenis produk dan tidak menyentuhnya sama sekali.

Jimat masa untuk memasak. Daging, ikan dan sayur-sayuran segera dipotong dan dijadikan produk separuh siap.

8. Menjalankan pendaftaran

Sekiranya anda tidak bosan dengan meletakkan perkara-perkara yang teratur dan perlu diingat, ingat bahawa anda perlu menyimpan cek anda. Kemudian lihat di mana untuk membeli lebih menguntungkan, berapa banyak yang anda boleh simpan.

Kongsi “borong” lifhakami! Bagaimanakah anda membantu menyelamatkan bekalan rumah?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 7 =