Peranti untuk menjimatkan elektrik Penjimatan Elektrik: penyelamat untuk poket atau omong kosong anda dari seorang pemandu kereta?

Kegawatan ekonomi membuat kita berfikir tentang mengurangkan kos. Dan yang terakhir, tetapi tidak semestinya, anda mahu menafikan diri anda kebahagiaan biasa: makan, membeli-belah dan pergi ke filem. Jadi apa yang akan menjadi sekunder untuk mengorbankan tali pinggang berlarutan, sehingga ia berubah menjadi cengkeraman? Seperti yang anda fikirkan pada pilihan yang sukar, nampaknya output menjumpai anda. Seorang rakan baik hati jiran, rakan sekerja atau organisasi sosial kegemaran menawarkan tawaran untuk membeli kotak kecil yang dapat mengurangkan kos membayar elektrik. Dia meletakkan peranti itu ke soket, dan tabungan mula menggembirakan dengan puluhan peratus! Asas bukti keberkesanan teknologi canggih adalah berdasarkan kelulusan ulasan para pelanggan gembira dan video yang tidak boleh dielakkan dari YouTube. Tetapi adakah betul, bagaimana ia mengiklankan?

Selanjutnya, Lifshaker memberikan anda artikel yang menghiburkan dari pasukan penghidu sebagai sebahagian daripada pakar bedah LoneWolf dan penolong opera beliau, yang diletakkan pada asalnya pada halaman Energodispatcher edisi dalam talian.

Kami membongkar peranti untuk menjimatkan elektrik

Adakah anda ingin menjadi seorang pahlawan sebenar kisah dongeng? Tidak ada Superman atau Spiderman luar negara di luar sana, tetapi yang paling tidak adalah Pinocchio sebenar!

Dan untuk ini anda tidak perlu pergi ke Bidang Mukjizat dan mengebumikan 5 syiling emas di bawah penutup malam di tanah … Hanya cukup untuk membeli di sini alat seperti yang disebut “Kotak Penjimatan Elektrik” atau “Kotak Kecemasan Elektrik”.

kotak penjimatan elektrik: penyelamat saku atau omong kosong dari tukang gunting

Kemudian letakkan di soket (taburkan garam dan tuangkan air saya tidak mencadangkan kategori), katakan: “Crack! Pax! Faks! “- dan itu sahaja! Anda adalah Pinocchio!

Dalam pada itu, Distribuzilio kami tersayang aktif mempromosikan kotak dengan LED, yang dimasukkan ke dalam soket dan berjanji “penjimatan tenaga tidak benar” dan “berputar ke bawah kaunter” bermain dengan baik dalam erti kata “keinginan kekal untuk hadiah percuma” rakyat kita dan menggosok tangan mereka. Dan, sudah tentu, ia adalah tidak realistik Distribuzilio mendapatkan keuntungan dengan membeli kotak-kotak untuk $ 4 di China dan menjual rakyat tidak curiga Rusia, Ukraine, Kazakhstan, Belarus pada $ 40.

Jadi apa yang ada di dalam peranti ini? Saya mencadangkan untuk membuat perjalanan yang menarik melalui perutnya untuk menilai prospek pelaburan ini! Jadi, pisau bedah – di tangan, pesakit – di atas meja!

Peti Simpanan Elektrik pada

Yang paling mahal dalam peranti ini, mungkin, kes itu. Ia dibuat dengan kukuh: perak, dengan sisipan hitam dan logo megablue. Walau bagaimanapun, kedua-dua bahagiannya disatukan dengan hanya satu skru, yang mana kami tidak dibopong tanpa kesukaran.

Ahli ekonomi elektrik dilampirkan dengan satu skru

Dalam peranti keajaiban, “penjimatan tenaga” adalah papan elektronik dengan satu set minimum komponen dan agak besar “kotak hitam”, yang, seperti yang kita mengesyaki, adalah superweapon rahsia (Wunderwaffe) dalam memerangi penggunaan kilowatt-jam! Namun kita mengesyaki bahawa ini adalah satu kapasitor filem biasa.

Di bahagian belakang, papan litar bercetak, yang diikat dengan dua skru, kelihatan seperti ini:

Papan litar bercetak Peti simpanan elektrik

Seluruh litar, yang dibuat di papan litar bercetak, direka untuk menghasilkan satu keajaiban yang hebat – untuk mewujudkan syarat-syarat yang diperlukan untuk … membakar dua LED. Dan untuk membuat kejelasan lebih jelas, kami akan memberikan gambarajah konseptual peranti ini, yang disusun oleh pasukan pembedahan:

Skim kerja Peti Simpanan Elektrik dibentangkan di atas kertas

Ya, jika sangat umum, maka di dalamnya adalah satu garland kecil dua LED dan satu kapasitor filem besar. Dan betapa besarnya itu, kami juga menjadi berminat, dan kami mengukurnya sebagai alat yang baik:

Pengukuran kapasitansi kapasitor di dalam Peti Penjimatan Elektrik

Pengukuran menunjukkan bahawa kapasitor rahsia hitam ini mempunyai kapasiti sebanyak 5.18 mikrofarad.

Selepas penyediaan, kami sekali lagi memasukkan semua bahagian belakang dan menjahit pesakit. Ia telah memutuskan untuk mengujinya dalam amalan. Tanpa ini, analisis percubaan kami tidak lengkap. Kami meletakkan ahli ekonomi mega dalam soket yang dimuatkan dengan baik.

Kami memeriksa ekonomi tenaga elektrik dalam kes itu

Dan … Oh, keajaiban! LED benar-benar terbakar, seperti harapan kami.

Tetapi kaunter dengan cheekily dan yakin “berpintal” jam kilowatt yang sama, tanpa peranti keajaiban yang terhubung …

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya beberapa kesan sepatutnya datang daripada kemasukan kapasitor filem dengan kapasiti 5 mkF selari dengan rangkaian elektrik rumah. Dalam erti kata lain, apa jua idea genius yang dibentangkan oleh Distribibuzilio agar entah bagaimana membenarkan penipuannya terhadap Buratina yang gila? Kami menjawab secara langsung, kapasitansi kapasitor ini sangat tidak penting bahawa ia hanya cukup untuk mengimbangi kuasa reaktif luminer pendarfluor 40W.

Ya, anda mendengar yang betul, kecuali kuasa aktif (P, W, W), yang akan bertukar ke kerja yang berguna (pergerakan, putaran, pemanasan), sesetengah peranti, seperti motor, menggunakan lebih banyak dan kuasa reaktif (Q, Var, volt-ampere reaktif ). Ia diperlukan untuk mencipta medan elektromagnetik. Jadi, stiralka dan peti sejuk kita menggunakan kuasa rangkaian dan beban yang tidak produktif. Dan jika sebelah stiralka atau peti sejuk ke dalam alur keluar dinding untuk palam pemeluwap (kapasiti yang diperlukan dan untuk menahan tekanan), enjin peti ais Distinguished dan stiralki akan menggunakan kuasa reaktif daripada pemeluwap dan tidak akan “litar beban”.

Dan sekarang MEGAVYVOD: meter tenaga ACTIVE yang dipasang di apartmen anda, sama sekali tidak peduli berapa banyak tenaga reaktif yang melaluinya. Dia tidak menganggapnya.

Saya ulangi, meter tenaga aktif yang direka dengan betul mengambil kira tenaga ACTIVE HANYA yang melaluinya. Oleh itu, memasang pelbagai jenis “magic-energy-saving-boxes,” anda boleh melegakan sebahagian kecil pendawaian anda dari pecahan kecil kuasa reaktif. Tetapi usaha anda tidak akan dihargai oleh kaunter anda.

Oleh itu jangan tertipu oleh cerita-cerita Distribibilio, jangan beli kapasitor filem dengan petunjuk LED untuk $ 40, melainkan jika anda tentu ingin merasakan … Buratino. )))

Berhati-hati dengan diri sendiri dan wang anda!

Daripada membuat kesimpulan

Kami menggunakan pungutan blitz kepada salah seorang penulis artikel tersebut. Adakah patut cuba sebagai tindak balas untuk “membengkokkan” negeri untuk kenaikan tarif yang berlebihan dan penurunan nilai ruble, menipu meter elektrik? Adakah terdapat manfaat sebenar dari peralatan cekap tenaga?

Sudah tentu, tidak. Sistem kuasa sentiasa meningkatkan kaedah mencari “pencuri”. Di samping itu, denda sepuluh kali jumlah “dicuri” akan menyejukkan semangat. Dan yang paling penting, adalah tidak biasa untuk Kulibins mati, cuba untuk menyambung melewati meter. Oleh itu, permainan ini tidak bernilai lilin.

Saya sendiri membeli peralatan elektrik sahaja dengan kelas tinggi (lebih dekat dengan “A”). Elektrik tidak akan menjadi lebih murah. Oleh itu, ini adalah pelaburan yang menguntungkan.

Alexander Malkov

Masih ada soalan? Tanya mereka dalam komen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − 92 =