5 langkah untuk mengatasi perasaan iri hati

Sekiranya anda bukan Warren Buffett atau Usain Bolt, di dunia akan selalu ada seseorang yang lebih kaya, lebih cepat, lebih kuat dan lebih berjaya daripada anda. Mana-mana perniagaan, projek atau idea yang anda usahakan, akan ada seseorang yang melakukannya dengan lebih baik, Dan rela atau tidak, anda akan melihat pesaing anda atau bersaing dengan mengeluh. Seluruh budaya moden penggunaan dan kehidupan masyarakat secara keseluruhan dipenuhi dengan semangat persaingan: “Lebih cepat, lebih tinggi, kuat” – ia bukan mengenai sukan lagi. Ia adalah – kira-kira wang, kuasa, cantik dan kereta mahal (walaupun sering dibeli secara kredit, tetapi hanya untuk “mengganggu” jiran mata) tentang rumah pada sifat lanjut, mengenai kad, dan masukkan lebih tinggi (walaupun kadang-kadang bekerja di sebuah syarikat besar – ia adalah yang paling besar kejahatan yang akan anda hadapi dalam hidup anda).

Man adalah haiwan kecil yang bercita-cita tinggi, yang tidak digunakan untuk berundur, dan oleh itu seseorang ingin menjadi lebih baik, lebih berjaya, mendahului, mengatasi, mengatasi, berjaya … Envy tidak dapat dilihat sebagai sebahagian daripada persepsi kita terhadap dunia, walaupun ia merosakkan kehidupan kita, sering mengganggu hubungan mesra, perniagaan dan keluarga biasa. Bagaimana untuk menanganinya?

Untuk bermula: iri hati datang dari kebiasaan membandingkan diri dengan orang lain (walaupun ini selalunya bukan sahaja tidak membantu, malah menyakitkan kemajuan kedua-dua kehidupan dan tangga karir). Menolak tabiat ini tidak mudah, tetapi terdapat sekurang-kurangnya 5 langkah yang akan membantu mengekang perasaan iri dan mengendalikannya.

1. Akui kepada diri sendiri bahawa anda cenderung cemburu. Pengiktirafan yang iri hati anda tidak asing, bermakna bahawa anda dapat mengenali kelemahan mereka sendiri dan tidak selamat dalam beberapa kes, serta permusuhan, yang muncul kepada mereka yang dengki kepada anda. Seseorang tidak boleh bayangkan dirinya superman jika dia secara normal; yang bermaksud bahawa kelemahan dan ketidakamanan adalah seperti bahagian semula jadi diri anda sebagai sifat-sifat lain dan sifat peribadi.

2. Memahami bahawa kebanggaan itu hanya sebaliknya dari iri hati. Jika kereta rakan sekerja anda lebih baik daripada anda, tetapi anda lebih cantik maka dia (atau dia) hanya langkah pertama untuk iri masa depan. Cepat atau lambat anda akan mempunyai lelaki di tempat kerja dan kereta lebih mahal, dan dengan penampilan yang lebih menarik daripada anda dan rakan anda “kalah”. Dan kemudian kamu menjadi orang yang kalah, dan iri hati akan membebaskan diri kamu.

Jangan bangga dengan apa yang timbul hanya akibat keadaan hidup yang mantap atau keturunan yang baik.

 Fahami bahawa kebanyakan perkara atau sifat peribadi yang anda banggakan hanyalah fenomena sementara, dan akan sentiasa ada seseorang yang akan lebih baik daripada anda dalam parameter ini.

3. Gantikan iri dengan keupayaan untuk melihat kejayaan orang lain dari sudut yang berbeza dan empati dengannya. Anda tidak akan tahu pasti apa harga wang, kemasyhuran, penampilan, keluarga yang bahagia (pada pandangan pertama) atau kerjaya yang cemerlang diberikan kepada kenalan atau orang asing, tetapi kepada orang yang terkenal.

Kadang-kadang di jalan menuju kesuksesan atau kebahagiaan, yang setiap orang cemburu, ada pengorbanan besar, kesilapan, tragedi besar dan kecil. Menyedari ini, anda akan memahami bahawa tidak ada iri hati: siapa yang tahu, anda boleh dan sepersepuluh dari masalah dan percubaan itu tidak, apa yang orang “berjaya” ini.

 Adakah anda mahukan kemuliaan, kejayaan dan kekayaan seperti itu pada harga seperti itu?

4. Buat perasaan “bahan bakar” iri untuk memperbaiki diri, jika mungkin. Ya, kadang-kadang iri hati tidak dapat mengubah zaman sukar kita, zaman kanak-kanak yang sukar, peristiwa tragis di masa lalu atau jauh, kekurangan wang atau ibu bapa yang buruk. Tetapi anda tidak perlu mengulangi sebab-sebab ini dengan penuh rasa sayang, mengadu nasib dan terus merenung seseorang yang lebih baik daripada anda, tetapi tidak berbuat apa-apa, hanya duduk dan berehat.

Adakah anda tidak selesa dengan kerja, gaya hidup, hubungan atau kesejahteraan material? Hanya bangkit dan melakukan sesuatu untuk memecahkan keadaan dan cara hidup anda!

5. Jangan lupa tentang rasa syukur dan keupayaan untuk bersukacita dalam kejayaan anda. Ini tidak bermakna bahawa anda perlu mengira dengan kalkulator, semakin banyak kes yang telah anda capai dan berubah daripada rakan sekerja atau jiran. Hanya jangan lupa bahawa setiap kemenangan kecil adalah kejayaan besar peribadi anda dan satu peristiwa penting dalam hidup anda.

Keupayaan untuk mengubah tumpuan daripada iri hati tanpa sebab kepada rasa terima kasih yang bermotivasi dan kegembiraan untuk kejayaan anda adalah yang terbaik yang akan membantu anda.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 − = 17