7 Cara Melindungi Diri dari Negatif

Adakah anda mempunyai rakan atau rakan sekerja yang sentiasa tidak berpuas hati dengan segala-galanya? Mereka mengadu tentang kehidupan, kerja, rakan dan ahli keluarga. Mereka tidak berpuas hati dengan keadaan kesihatan mereka, cuaca, jalan raya dan warna rambut baru Jared Leto. Angka itu boleh dimungkinkan selama-lamanya.

Jika anda pernah bercakap dengan orang itu, anda mesti mengalami betapa sukarnya itu selepas berbincang dengannya untuk mengekalkan sikap positif dan tidak menjadi kecewa. Tetapi orang-orang ini tidak begitu jarang berlaku. Dan tidak selalu mungkin untuk mengelakkan interaksi dengan mereka.

Untuk mengelakkan seseorang mengeluarkan negatif daripada menghisap semua tenaga anda daripada anda, cuba ikuti cadangan ini.

1. Mewujudkan sempadan dan melindungi mereka

Sangat sukar untuk menangani orang yang terjebak dalam masalah mereka dan tidak dapat memberi tumpuan kepada penyelesaian mereka. Mereka mahu orang-orang di sekeliling mereka 24 jam sehari untuk memberi mereka sokongan moral dan berkongsi pesimisme mereka. Anda tidak mengganggu aduan mereka yang tidak berkesudahan, kerana anda takut kelihatan kasar dan basi. Walau bagaimanapun, ia adalah satu perkara yang memberi sokongan emosi, dan yang lain adalah untuk terjebak dalam rawa daripada negatif mereka.

Agar tidak masuk ke rawa ini, menetapkan sempadan yang jelas dan memelihara jarak antara anda dan sumber negatif.

Fikirkan, adakah anda duduk setiap hari di sebelah seorang lelaki yang merokok satu rokok selepas satu lagi, dan menikmati asap? Hampir tidak. Jadi pergilah dan dapatkan sedikit udara segar. Dalam semua deria.

Jika dalam masa terdekat anda tidak dapat melindungi diri anda dari masyarakat ahli hubungan yang menjengkelkan-negatif, cuba untuk meneutralkannya, bertanya bagaimana dia akan menyelesaikan masalah itu, yang dia selalu mengeluh. Selalunya ini cukup untuk ahli saling menutup topik atau memindahkan perbualan ke saluran yang lebih membina. Sekurang-kurangnya seketika.

2. Jangan biarkan pengantara memandu anda marah

Reaksi emosi menunjukkan bahawa kita tidak boleh menilai keadaan secara objektif. Emosi boleh membawa anda hanya beberapa saat, dan boleh mengambil sepenuhnya kelakuan anda. Sekiranya seseorang yang memancarkan negatif boleh membuat anda marah atau tidak seimbang, itu bermakna anda tidak boleh memandang keadaannya yang sober.

Apabila anda menghadapi tingkah laku negatif yang menyentuh anda, jangan balas dengan penghinaan terhadap penghinaan. Terus maruah dan jangan turun ke peringkat ahli hubungan anda. Cuba masak pada akar.

3. Cadangkan untuk beralih kepada topik yang lebih mudah

Sesetengah orang hanya negatif tentang topik mereka yang sakit. Topik ini mungkin kelihatan tidak berbahaya kepada anda. Sebagai contoh, jika seseorang tidak berpuas hati dengan kerjanya, dia akan menyebutnya untuk apa-apa sebab, ke tempat dan di luar tempat, dan sentiasa mengadu tentangnya. Jika anda cuba memasukkan komen positif anda, anda akan disemburkan dengan dos negatif yang lebih besar.

Jangan cuba mengubah sikap penganalisis kepada pesakit untuknya. Mungkin masalahnya dengan topik ini jauh lebih mendalam daripada yang mereka nampak. Penyelesaian terbaik ialah mencadangkan mengubah topik itu menjadi lebih mudah dan positif. Kongsi cerita lucu, kenangan yang menyenangkan – apa sahaja yang boleh mengalihkan perhatian sahabat anda dari pemikiran yang obsesif.

4. Fokus bukan pada masalah ini, tetapi pada penyelesaiannya

Apa yang anda fokuskan untuk menjejaskan keadaan emosi anda. Jika anda menumpukan pada masalah yang anda hadapi, anda hanya akan meningkatkan kesan negatif faktor-faktor tekanan. Jika anda mencari jalan untuk memperbaiki keadaan semasa, maka anda merasa berpuas hati, yang menyebabkan emosi positif dan membantu mengatasi kebimbangan.

Prinsip yang sama harus digunakan ketika berurusan dengan orang negatif. Hanya berhenti berfikir tentang betapa anda terasa ganggu oleh pengantara. Sebaliknya, tanya diri anda bagaimana anda boleh mempengaruhi tingkah laku orang ini supaya tidak menyusahkan anda. Oleh itu, anda akan berhenti bimbang dan akan dapat mengendalikan keadaan.

5. Abstrak pendapat orang lain

Orang yang mencapai kejayaan cenderung berfikir secara dalaman. Ini bermakna bahawa menurut perwakilan orang tersebut kesejahteraan mereka hanya bergantung pada diri mereka sendiri. Pakar psikologi memanggil sifat keperibadian ini lokus kawalan dalaman. Orang-orang negatif biasanya mengalihkan tanggungjawab untuk hidup mereka kepada orang lain dan menyalahkan orang lain untuk semua yang berlaku kepada mereka atau tidak berlaku. Mereka menunjukkan contoh lokus kawalan luaran.

Jika harga diri dan kepuasan anda bergantung pada pendapat orang lain, anda tidak boleh gembira tanpa persetujuan orang lain. Apabila orang-orang yang kuat secara emosi yakin bahawa mereka melakukan sesuatu yang betul, mereka tidak membenarkan penghakiman dangkal dan komen-komen lucu dari orang-orang di sekelilingnya untuk mengetuk mereka keluar dari jalan.

Anda tidak begitu baik kerana anda dipuji apabila anda menang. Tetapi mereka tidak begitu buruk kerana mereka mengutuk anda apabila anda kalah. Apa yang penting ialah apa yang telah anda pelajari dan bagaimana anda menggunakan pengetahuan yang diperoleh.

6. Jangan cuba untuk membetulkan orang lain.

Anda boleh membantu sesetengah orang dengan menunjukkan contoh mereka. Dan ada yang tidak boleh. Jangan biarkan vampire dan manipulator tenaga memecahkan keseimbangan dalaman anda. Anda tidak boleh mengawal apa yang tidak dapat dikawal.

Jika sesuatu tidak sesuai dengan anda dalam tingkah laku orang yang anda cintai, dan anda berharap akhirnya ia akan berubah, maka lebih baik meninggalkan harapan ini. Kemungkinan bahawa dia akan tetap sama seperti dia terlalu besar. Jika anda benar-benar ingin mengubah sesuatu, jujurlah dengan orang yang anda sayangi dan letakkan semua kad di atas meja. Biarkan separuh anda tahu apa yang anda rasa dan mengapa anda merasakan seperti itu.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, anda tidak boleh cuba mengubah orang lain. Terimanya seperti itu, atau berjalan kaki dari situ.

Ia mungkin terlalu kasar, tetapi ia adalah pilihan terbaik. Apabila anda cuba mengubah seseorang, sebagai tindak balas, dia sering mula menahan dan anda mendapat kesan sebaliknya. Tetapi jika anda meninggalkan percubaan ini dan hanya menyokong orang ini, memberi dia kebebasan untuk menentukan secara berasingan apa yang dia mahu, secara beransur-ansur dia dapat mengubah dirinya sendiri. Dan berubah dengan cara yang menakjubkan. Mungkin, sikap anda terhadap orang ini akan berubah.

7. Berhati-hati dengan diri sendiri

Jangan lupa tentang diri anda sendiri kerana orang lain melakukan perkara yang sama. Jika anda terpaksa bekerja atau hidup di bawah satu bumbung dengan sumber negatif yang tetap, pastikan anda mempunyai masa yang cukup untuk berehat dan memulihkan sumber dalaman.

Ia agak sukar untuk sentiasa mengekalkan persepsi emosi yang betul terhadap keadaan. Kerana orang-orang negatif, anda tidak boleh tidur pada waktu malam, bertanya, “Apa yang saya buat salah?”, “Adakah saya sangat buruk bahawa mereka bercakap dengan saya dengan cara ini?”, “Mungkin saya menyinggungnya dengan sesuatu?”, “Saya tidak percaya dia melakukan ini kepada saya!” Dan sebagainya.

Anda boleh bertahan selama berminggu-minggu, bulan. Malah selama bertahun-tahun. Malangnya, kadang-kadang ini adalah matlamat seseorang yang negatif. Dia cuba untuk mengeluarkan anda daripada dirinya dan meletakkan anda ke tahap pemikiran negatif anda. Oleh itu, berhati-hati dengan diri sendiri supaya pada masa depan anda dengan selamat dapat menangkis serangan seramai emosi seperti itu.

Dan akhirnya …

Walau bagaimanapun sukar untuk mengakuinya, tetapi kadang-kadang anda adalah sumber negatif. Pada masa-masa, pengkritik dalaman anda membawa anda lebih banyak emosi daripada yang lain. Cuba berunding dengan diri anda dan matikan kritikan ini sekurang-kurangnya sehingga penghujung hari. Petua mudah ini akan membantu anda berasa lebih baik.

Fikiran negatif tidak akan membantu anda menghadapi masalah dan tidak akan membuat anda lebih baik. Ingat ini.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 3 =