Sebagai frasa “gadis tidak boleh menyinggung perasaan” memecahkan jiwa kanak-kanak

Walaupun ibu bapa dahsyat – pendera, daffodils dan lain-lain seperti mereka – kadang-kadang agak ikhlas percaya bahawa tindakan mereka kerana cinta, untuk berkata apa-apa ibu-ibu dan bapa normal. Tidak sempurna, dengan “lipas” mereka, tentu saja, tetapi tidak kejam, tidak tertumpu pada diri mereka sendiri, tetapi biasa – kerana niat mereka juga baik.

Hanya kita semua tahu apa jalan yang dipenuhi dengan niat sedemikian.

Frasa ini menunjukkan bahawa terdapat sesuatu yang salah dengan gadis-gadis

Katakan anda datang ke pesta rakan di pesta, dan seorang kawan mengatakan:

Dengar, kawan saya Pavlik akan berada di sini. Jadi, anda tidak boleh menyinggung perasaannya.

Apa yang akan anda fikirkan Pavlik? Mungkin yang Pavlik – agresif atau neurotik, yang boleh dipecahkan pada bila-bila masa (iaitu Pavlik berbahaya), atau ia adalah, katakan, akal mental atau kurang upaya (iaitu tidak dalam kedudukan untuk mengambil tanggungjawab untuk tindakan dan / atau tidak berdaya mereka).

Walaupun semua ini tidak sepenuhnya direalisasikan, otak masih menyerap maklumat dan analisis di latar belakang (kita menyebutnya sebagai bawah sedar), dan otak anak yang semakin meningkat itu terutama. Dan dengan kata-kata semacam itu anda, sebenarnya, memberitahu anak lelaki bahawa gadis-gadis – mereka tidak sama seperti anda. Mereka berbeza. Mereka sama ada berbahaya, atau, lebih berkemungkinan, “cacat.” Berhati-hati dengan mereka.

Dia mengoyakkan tangan gadis kejam

Masalah ini amat jelas dalam hubungan lelaki dan perempuan yang sudah dewasa. Saya bersedia untuk berdebat, anda telah mendengar (atau anda telah memberitahu saya) sekurang-kurangnya satu versi cerita ini.

Dia memberitahu saya mucks, menekan semua titik yang menyakitkan yang dia tahu dengan baik, sengaja menimbulkan perasaan, tetapi saya diam dan mengepalkan penumbuk saya. Saya tidak boleh memukul seorang wanita. Dan dia melihatnya dan menikmatinya.

Saya benar-benar berfikir bahawa mungkin idea yang buruk untuk mengalahkan orang tanpa mengira seks. Perbatasan terakhir, yang masuk akal untuk bergerak, apabila kaedah bertamadun, walaupun segala usaha, tidak berfungsi (dan tidak mungkin untuk melepaskan diri) dan harus menggunakan kaedah yang tidak bermaruah. Tidak mungkin ada sebab tertentu untuk ini, tetapi saya dapat dengan mudah membayangkan situasi di mana ini dapat dibenarkan.

Ini mengenai berat sebelah gender. Dia mempunyai sebab yang objektif, kerana kebanyakan wanita tidak dapat memberikan perubahan secukupnya, dan ya, ini begitu, dan ini harus dipertimbangkan. Tetapi jika ia tidak ditanam sebagai kanak-kanak ditetapkan kepada “kanak-kanak perempuan untuk menyinggung perasaan tidak”, kemudian bertukar menjadi “wanita tidak boleh menewaskan”, ramai yang terdedah kepada manipulasi dan wanita provokasi emosi (dan juga gadis itu kejam yang di pihak kuasa-kuasa fizikal adalah hampir sama dengan kanak-kanak lelaki) akan bertindak lebih banyak lagi. Bukan kerana pemahaman moral, tetapi tidak digantikan, kerana mereka tahu:

Untuk apa yang saya buat sekarang, anda boleh mendapatkan dendam.

Seseorang akan berkata: “Bagaimana dengan keganasan rumah tangga? Adakah pemasangan ini dibina pada zaman kanak-kanak tidak menyumbang pada masa depan untuk mengurangkan peratusan suami yang kejam yang mengalahkan isteri mereka? “. Saya menjawab: tidak.

Suami yang mencukupi tidak memukul isteri mereka bukan kerana mereka diberitahu pada zaman kanak-kanak mereka, tetapi kerana mereka cukup dan dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang berbeza. Tidak mencukupi, seperti yang kita lihat, ia tidak berhenti sama sekali.

Ia menghalang wanita yang mempunyai status yang sama

Ingat Pavlik dari contohnya? Yang tidak menyentuh, kerana sama ada berbahaya atau rosak. Dengan “berbahaya” digambarkan di atas, tetapi bagaimana jika budak itu bukan gadis berbahaya? Jangan skandal, jangan buli. Dan ia kelihatan normal, kaki tangan, tersenyum, mengatakan sesuatu. Kenapa anak lelaki lain terluka, dan dia dan dia – tidak boleh?

Kerana ia lemah? Kerana dia lebih rendah daripada saya dalam sesuatu?

Gadis-gadis belum melakukan apa-apa lagi, dan anak lelaki itu memberi amaran terlebih dahulu tentang bagaimana tidak bertindak dengan mereka (bukan dengan semua orang, iaitu dengan mereka). Ia mencipta perasaan bahawa gadis itu bukanlah orang atau orang yang agak istimewa dan tidak dapat difahami. Bahawa dia tidak berdaya, atau dia tidak menjawab untuk tindakan dan keputusannya. Apa, tidak kira apa yang dilakukannya, dia terpaksa memaafkan segala-galanya dan berhati-hati dengannya.

Kanak-kanak lelaki dan perempuan berbeza, tetapi kami tidak membantu sesiapa pun, mengajar kanak-kanak lelaki untuk berfikir bahawa perempuan adalah makhluk aneh yang “tidak menyentuh atau ia akan hancur.” Pertama, ia tidak runtuh, dan kedua, tidak lebih baik untuk membangunkan dari anak kebaikan, untuk memberitahunya bagaimana untuk menghibur gadis itu, jika anda secara tidak sengaja menyakitkan? Dan kemudian tarian-tarian ini di sekeliling “puteri” rapuh lebih mendidik gadis-gadis itu sendiri. Contohnya, buat mereka manipulator dari paragraf sebelumnya.

Dia meletakkan budak lelaki itu dalam “kotak maskuliniti”

Saya di sini menggunakan terjemahan percuma frasa itu kotak lelaki, yang digunakan Tony Porter dalam ucapannya di TED.

Dia bercakap mengenai budaya kepincangan maskuliniti dan kriteria yang mesti dipenuhi oleh lelaki untuk dipertimbangkan. Dan kriteria adalah legion. Salah seorang daripada mereka adalah ketabahan. Mutlak, hampir tidak manusia.

Apabila kita mengatakan “perempuan tidak boleh tersinggung,” pengembalian dalam bentuk “dan anak lelaki – mungkin” memunculkannya sendiri. Dari sini datang satu lagi frasa gila – “anak lelaki tidak menangis“. Ini frasa, seperti pelbagai sama, adalah dari sumber yang sama dan berkhidmat tujuan yang sama – untuk membawa “orang sebenar” yang masih menderita, tidak pernah marah, tidak menunjukkan emosi dan tidak mempunyai kelemahan.

Seseorang yang lain selepas itu terkejut mengapa lelaki mati sebelum ini.

– Apa yang anda lakukan apabila anda berasa buruk dan memecahkan anda?

– Tiada apa-apa. Saya bertolak ansur.

Jadi anda tidak boleh hidup. Tiada siapa. Adakah anda tahu semua cerita ini apabila ada seorang lelaki (dan ini hampir selalu seorang lelaki), jadi tenang dan sopan, dan kemudian dia mengambil senapang dan membunuh 20 orang? Tidak termasuk psikopat klinikal yang dilahirkan seperti itu, dan kes keganasan rumah tangga, sepertinya saya, di sini, sebabnya. Bukan satu-satunya, tetapi satu daripada asas.

Seorang kanak-kanak normal hidup tanpa dirinya dan mengalami tekanan tanpa trauma psikologi yang mengerikan. Mungkin dia mengusik, boleh, baca yang tidak senonoh atau menghina Internet, tetapi dia tidak mempunyai sesiapa untuk bercakap dengan, ia tidak berani meluahkan perasaan mereka, menunjukkan kelemahan. Dan perasaan terkumpul, mengembara di dalamnya, secara beransur-ansur, hari demi hari mengubah jiwa – dan inilah hasilnya.

Berita baik – terdapat banyak alternatif

Sebagai contoh, seperti itu.

Jangan mengalahkan kanak-kanak perempuan jika mereka tidak mengalahkan anda.

Setuju, agak perkara lain. Lagipun, semuanya bermula dengan hakikat bahawa perempuan secara fizikal lemah dan menyerang mereka dengan jujur, kan? Jadi tunjukkan perbezaan ini, keseimbangan ini.

Atau di sini.

Cuba jangan menyinggung orang lain, jika mereka tidak menyinggung perasaan anda.

Jangan ketawa orang lain kerana tidak menjadi seperti anda.

Lebih baik menyelesaikan perselisihan dengan kata-kata, bukan dengan penumbuk.

Kanak-kanak ingin tahu, fikiran mereka sangat fleksibel, dan semua yang anda masukkan ke dalamnya akan kekal di sana untuk hidup. Jangan simpan. Keinginan untuk mempermudahkan segala sesuatu adalah dari kemalasan yang ikhlas. Keadilan dan kebijaksanaan adalah perkara yang sangat halus, jadi terangkan, mengunyah, masuk ke dalam detail. Jangan segera, tetapi selepas bertahun-tahun, tetapi anda pasti akan melihat hasil usaha anda.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 60 = 67