Bagaimana membebaskan 5 gigabait pada iPhone dan iPad tanpa mengeluarkan apa-apa

Pembaca yang penuh perhatian ingat satu daripada cip iOS 9, yang sedang didengar semasa pembebasan OS mudah alih baru. Ucapan mengenai fungsi pembersihan automatik – sistem secara bebas dikeluarkan dari pemacu pelbagai sampah dan juga aplikasi, jika tidak ada ruang kosong yang mencukupi untuk memuat turun fail kemas kini.

Ciri separuh ajaib ini membolehkan anda membebaskan 5 gigabait ruang bebas, bergantung kepada jumlah pemacu dan bilangan aplikasi yang dipasang. Kelemahan yang menjengkelkan ialah hanya sistem itu sendiri yang boleh memulakan pembersihan automatik, pengguna tidak boleh menjejaskannya dengan apa-apa cara. Walau bagaimanapun, terdapat satu helah …

iOS mengalihkan sampah dari memori iPhone atau iPad, apabila anda memerlukan tempat untuk sesuatu yang penting, sebagai contoh, untuk membeli kandungan di iTunes Store. Muzik dan permainan tidak sesuai kerana saiz kecil, masih ada filem. Jangan takut, kita tidak perlu membeli apa-apa, kita akan lakukan tanpa itu.

img-20911

Pergi ke Tetapan → Umum → Gunakan Penyimpanan dan iCloud dan semak jumlah ruang kosong. Pada iPad saya hampir hilang, hanya 300 megabait yang tersedia.

IMG_0286

Buka iTunes Store dan pergi ke bahagian “Filem”. Kami memilih beberapa pra-filem lama. Sebagai contoh, “The Lord of the Rings”.

IMG_0287

Pastikan filem yang dipilih mempunyai jumlah yang lebih tinggi daripada ruang kosong yang tersedia (dalam kes saya – 6.75 GB dengan 313 MB tersedia), klik pada “Sewa”.

IMG_0288

iOS akan mengeluarkan amaran mengenai kekurangan ruang kosong dan akan menawarkan untuk memadam sesuatu melalui tetapan. Kami tekan “OK”.

IMG_0289

Kami menunggu kira-kira seminit dan semak jumlah ruang kosong. Saya dibebaskan 1.2 GB. Magic? Anda boleh mengatakan demikian.

Sekarang tentang nuansa. Wang boleh ditambah ke akaun hanya jika anda mempunyai wang yang cukup dan ruang kosong yang mencukupi. Dan jumlah gigabit yang dibebaskan bergantung pada berapa banyak aplikasi dipasang. Lebih banyak aplikasi, lebih banyak cache dan fail sementara akan dapat mengalih keluar iOS. Pada iPhone 16-gigabyte, saya mempunyai kira-kira 2 GB, ini adalah purata, tetapi ia boleh mencapai 5 GB. Sekiranya anda mempunyai iPhone yang benar-benar kosong dan beberapa aplikasi, hasilnya tidak begitu mengagumkan – kira-kira 300-500 MB.

Tunjukkan di dalam komen berapa banyak ruang yang dapat dibebaskan!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =