Mengenai jumlah RAM di dalam iPhone 5

Minggu lalu, pengumuman mengenai iPhone 5, mengesahkan massa rumor dan ramalan sebelum ini mengenai peranti ini. Tetapi di kalangan inovasi penting bukan sahaja paparan yang meningkat, sokongan LTE, penyambung 9-pin baru dan kamera yang lebih baik dengan satu set fungsi yang berguna. Ternyata Apple A6 yang digunakan pada sistem cip baru iPhone mengandungi lebih banyak RAM daripada SoC dari dua generasi terakhir, iaitu, 1 GB.

Dalam iPhone 4 dan iPhone 4S, Apple menggunakan RAM 512 MB, yang sepatutnya cukup untuk telefon pintar untuk berfungsi dengan cekap (dan, berdasarkan pengalaman mengendalikan peranti itu, cukup). Walau bagaimanapun, pemaju tidak mempunyai masa untuk berjalan-jalan (terutamanya apabila ia datang kepada multitasking). Nah, kebahagiaan datang bersama dengan iPhone 5, di mana tidak hanya RAM yang lebih banyak, tetapi juga meningkatkan daya pengkomputeran bersama dengan keupayaan subsistem grafik.

Mengesahkan peningkatan jumlah maklumat iPhone RAM ditemui di laman web Samsung dalam jadual yang menggambarkan ciri-ciri dan ciri-ciri pemproses buatan Korea. Antaranya dijumpai A6.

Perlu menjelaskan bahawa jumlah ingatan dalam jadual ditunjukkan dalam gigabait, dan 8 GB ialah 1 GB (gigabait) RAM. Dengan analogi, ciri-ciri Apple A5 adalah 4 GB, yang bermaksud RAM 512 MB. Ringkasnya, dalam satu gigabit lapan gigabit.

[melalui MacRumors]

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 75