10 sebab untuk tidak bergerak ke AS

Setiap hari saya mendapat soalan daripada pembaca beliau Telegram saluran, ketua yang kedengaran mudah: “Begitu juga ia bernilai untuk bergerak atau tidak?” Sebaliknya, saya biasa dengan beratus-ratus pendatang Amerika, diikuti nasib mereka dan membuat beberapa kesimpulan. Saya akan cuba menjawab terlebih dahulu berdasarkan pengalaman yang kedua.

Semua orang mengalami imigresen dengan cara yang berbeza: seseorang mempunyai peralihan yang mudah dan menyebabkan euphoria methamphetamine, yang lain berubah menjadi tragedi sepanjang hidup. Kesukaran imigresen untuk orang tertentu ditentukan oleh parameter objektif: pengetahuan bahasa Inggeris, ketersediaan khusus yang dicari, peluang kewangan dan pilihan yang tersedia untuk pengesahan.

Parameter ini boleh diukur (kuantitatif) dan untuk menilai (kualitatif): Inggeris telah tahap pemilikan menuntut kepakaran semua biasa (pengaturcara, jurutera, saintis, usahawan, ahli sukan, dan lain-lain), kapasiti kewangan dinyatakan sebagai bilangan dengan sebilangan sifar, dan pilihan untuk pemutihan boleh dibahagikan kepada mudah diramalkan (reuni keluarga, loteri menang, visa kerja yang diterima, kad hijau melalui pelaburan) dan rumit yang tidak dapat diramalkan (perkahwinan dengan warganegara, suaka politik, pencari kerja pemberi di Amerika Syarikat dan lain-lain).

Mengikut penunjuk ini, mana-mana pendatang boleh ditempatkan di paksi “buruk – baik”, dan semakin dekat seseorang adalah dengan nilai “buruk”, semakin tinggi kebarangkalian bahawa bukan impian Amerika, bencana Pompeian akan berlaku.

Dalam artikel ini terdapat sepuluh sebab mengapa anda tidak harus berpindah ke AS jika anda mendapati diri anda di asalnya.

1. Kompleks imigran

Kompleks imigran adalah perasaan rendah diri berhubung dengan penduduk tempatan, yang mempengaruhi harga diri, kecekapan dan juga kesihatan. Kompleks ini berkembang dengan latar belakang membandingkan dirinya dengan alam sekitar: mereka tahu bahasa itu, saya tidak; mereka mempunyai dokumen, saya tidak; mereka mempunyai pekerjaan yang baik, saya tidak; Mereka membeli sebuah rumah, saya menyewa sebuah bilik.

Tidak setiap pendatang menghadapi kompleks ini, tetapi orang yang mengalami pengalamannya dengan keras, dan banyak menggambarkannya sebagai tempoh yang paling sukar dalam kehidupan.

Dalam teori saya, ia adalah kompleks pendatang yang menyebabkan kemurungan yang berlarutan dalam orang yang bergerak.

Lebih lemah kedudukan pendatang pada empat parameter (Bahasa Inggeris, wang, pengkhususan, pengesahan), semakin tinggi kebarangkalian membangun kompleks rendah diri. penyakit ini bukan sebab dahsyat untuk kejadiannya (bahasa boleh dipelajari, dokumen – mendapatkan pekerjaan – untuk mencari rumah – wang), dan yang membawa kepada kehilangan maruah dan kepercayaan kepada kekuatan mereka sendiri, yang hampir menafikan seseorang mungkin untuk berjaya.

2. Perubahan sosial

Jika akaun bank tidak menggembirakan mata dengan nombor enam angka, dan khusus tidak melibatkan jemputan kerja ke Amerika Syarikat, pada mulanya ia akan menjadi kerja keras dan tidak selalu dihormati.

Di Amerika Syarikat, kos sara hidup yang tinggi, dan oleh itu penjimatan dua generasi boleh dimakan di sini dalam beberapa bulan. Kerana saya tidak mahu membelanjakan stok yang tidak tersentuh oleh nenek nenek saya, saya masih perlu hidup entah bagaimana, saya perlu pergi ke pendapatan – dan tidak semestinya pekerjaan pertama ternyata menjadi berlebihan intelektual.

Bekerja di sebuah restoran tersedia untuk hampir semua orang, tetapi sukar dibayar dan / Boone County Sumber Keluarga

Antara pendatang baru dengan wang dan bahasa profesion popular, pemegang yang jarang datang pada mata pelajaran Forbes: tukang, pekerja binaan, pelayan, lebih bersih, pengasuh, pelayan wanita, porter, seorang pemandu teksi dan seorang pengawal keselamatan. Ramai daripada mereka telah berjaya mencapai sesuatu di rumah – walaupun dengan bantuan kenalan, nasib atau kemahiran keusahawanan – tetapi mereka telah diduduki tahap sosial yang tertentu, yang kini mempunyai untuk mengucapkan selamat tinggal, bergerak ke bahagian bawah masyarakat Amerika. Tidak semua orang boleh tahan.

3. Tahap tekanan

Tekanan adalah tindak balas semula jadi badan kepada masalah, dan dalam jumlah yang terhad ia juga berguna, kerana ia membantu untuk menggerakkan. Walau bagaimanapun, tekanan yang dihadapi oleh pendatang adalah beberapa kali lebih tinggi daripada tempat kerja biasa atau tekanan pendidikan.

kerja, penyesuaian, kesukaran carian sewa (yang anda tidak tergesa-gesa untuk lulus kerana tiada sejarah kredit), membuka akaun, mendapatkan insurans dan hidup dalam persekitaran yang baru boleh membawa kepada tahap pengalaman, berbahaya dari sudut klinikal pandangan. Saya telah berulang kali melihat pendatang yang jatuh dari kaki mereka dengan demam dan manifestasi fizikal lain tekanan, semata-mata kerana mereka tidak dapat mengatasi emosi.

dailyhealth.com

Ini “bayat tekanan” mempunyai kuasa pemusnah dua: Dia bukan sahaja tidak disukai itu sendiri (seperti mana-mana tekanan superstrong), tetapi orang zastaot pada masa ini penting apabila dia mempunyai untuk menjadi positif dan bertenaga. Hasilnya, bukannya penyelesaian yang membina dan mampan masalah bergerak orang yang rapat dengan dirinya dan bergelut dengan penyakit ini, yang sering mengambil bentuk kemurungan. Dan sudah lama kemurungan adalah keadaan klinikal yang praktikal tidak lulus tanpa rawatan yang serius.

Mengenai pengalaman saya menangani tekanan dan kemurungan saya memberitahu dalam artikel berasingan.

4. Tahap kebahagiaan

Setiap tahun saya membaca Laporan Kekayaan Global dari Institut Penyelidikan Kredit Suisse. Laporan untuk 2017 menunjukkan bahawa Amerika Utara menyumbang hampir separuh daripada kekayaan dunia.

Amerika Utara menyumbang hampir separuh daripada kekayaan dunia dan hanya 5% daripada penduduk dunia / Institut Penyelidikan Credit Suisse

Tetapi adakah ini bermakna rakyat Amerika dan pendatang tempatan lebih bahagia daripada orang lain? Tidak perlu: tahap kesejahteraan, yang dinyatakan oleh kekayaan, harus dikurangkan ke tahap tekanan dan masalah sosial yang lain yang lengkap dengan kekayaan material.

Kenaikan taraf hidup yang biasanya diiringi dengan berpindah ke Amerika Syarikat (kecuali jika pendatang tidak meninggalkan Switzerland atau Denmark, yang merupakan senario yang sangat jarang, anda setuju) tidak selalu mengimbangi kenaikan tahap tekanan. Oleh kerana kebahagiaan adalah perkara subjektif, bergantung pada banyak faktor, seseorang dapat menilai hanya setelah fakta. Ramai pendatang selepas menyedari bahawa sebelum berpindah ke kehidupan mereka, ada lebih banyak kegembiraan. Jadi bukan perkara utama ini?

5. Integrasi sosial dan bahasa

Pernahkah anda berasa tidak dapat dilihat, bahkan tidak mampu interaksi sosial yang minimum? Jika tidak, selamat datang ke dunia yang indah dari pendatang yang tidak berbahasa Inggeris.

Bahasa bukan sahaja cara komunikasi, tetapi juga komponen asas keperibadian: jika anda tidak boleh bercakap dengan bebas, anda menjadi versi yang membosankan diri anda. Baru-baru ini, di satu pihak, anda boleh menjana jenaka kedua perpecahan, menyebabkan lokasi seluruh syarikat, dan kini mempunyai untuk berkomunikasi pada peringkat intelektual, tiga tahun kanak-kanak dengan penuh kerelaan penyu seratus tahun.

Keperluan piramid Maslow

Ketidaktahuan bahasa Inggeris menghalang anda integrasi sosial penuh. Old Maslow tidak akan membiarkan anda berbohong: apabila anda penuh, sihat dan dilindungi, anda memerlukan cinta dan pengiktirafan, yang sukar dicari di negara baru.

6. Kesukaran pengesahan

Perundangan di Amerika Syarikat bukan sahaja masalah senjata, dadah dan perkahwinan sejenis yang anda dengar dalam berita, tetapi juga mendapatkan dokumen yang diperlukan oleh imigran: permit kerja, nombor keselamatan sosial, kad pemastautin dan kewarganegaraan.

Peluang imigresen adalah berbeza untuk semua orang: seseorang memenangi loteri, seseorang mendapat undangan untuk bekerja (dan visa imigran), seseorang bergabung dengan saudara yang telah menjadi warganegara AS. Di mana ia lebih sukar bagi mereka yang memulakan pengesahan sudah berada di wilayah Amerika Syarikat. Kemungkinan orang-orang seperti itu terhad, dan mereka biasanya terpaksa mencari rakan kongsi untuk perkahwinan, mencari suaka politik atau – menakutkan untuk bersuara dengan kuat, tetapi saya perlu tinggal di Amerika Syarikat secara haram.

Mengenai kaedah pengesahan, saya menulis secara terperinci dalam panduan imigresen di Amerika Syarikat.

Dokumen biru yang banyak impian / Boston Globe

Orang-orang seperti ini masih dalam keadaan hampa untuk masa yang lama: untuk sesetengah proses mendapatkan dokumen mengambil masa 10 tahun. Pada masa yang sama, tidak ada jaminan keputusan positif, dan sekiranya enggan pemohon dipaksa pulang ke negara asalnya, walaupun selama bertahun-tahun ia telah menetap di tempat yang baru. Ini tidak boleh dipanggil selain daripada tragedi: seseorang kehilangan sumber yang paling berharga dan terhad – tahun hidup.

7. Kos latihan semula

Saya tahu beberapa profesion sejagat di seluruh dunia: seorang pengaturcara, seorang pelacur, seorang tukang masak, seorang pemandu teksi, seorang pelayan. Tetapi apa yang perlu dilakukan oleh doktor, peguam dan jurutera, yang kemahiran dan kebiasaannya terikat kepada negara, undang-undang, norma, teknologi dan bahasa tertentu?

Mereka akan mempunyai proses latihan semula yang panjang dan tidak selalunya murah. Ia akan bertuah jika dia mengehadkan diri untuk menguji dan mendapatkan lesen, tetapi sesetengah pakar perlu melalui proses pembelajaran keseluruhan dan menguasai seluruh pengetahuan baru.

Bergerak ke Amerika Syarikat kembali ke meja / The American College di Sepanyol

Kos latihan semula adalah kehilangan masa, wang dan tenaga untuk mendapatkan profesion yang sudah anda miliki, tetapi di negara baru. Bagi sesetengah orang, kos ini boleh berjumlah ratusan ribu dolar (bayangkan, sebagai contoh, peguam atau pakar bedah) dan merupakan faktor penting dalam membuat keputusan untuk bergerak.

8. Kekurangan imigran

Kehidupan orang dewasa tidak hanya belajar, bekerja, keluarga dan berehat, tetapi juga sejumlah besar “metadata”: koneksi, kenalan, cara mudah untuk menyelesaikan masalah dan tabiat yang biasa. Seseorang mula membina hubungan di sekolah, terus di universiti dan akhirnya membentuk persekitaran ketika memasuki masa dewasa.

Seorang pendatang, kecuali dia datang ke tanah yang disediakan oleh sanak saudaranya, terpaksa mencari kenalan lagi.

Klinik mana yang patut saya hubungi? Di mana daerah menyewa rumah? Di mana untuk mencari seorang peguam dan broker barang yang baik? Sebilangannya, masalah ini diselesaikan oleh Internet dan rangkaian sosial, tetapi, kekurangan pelbagai “metadata”, seseorang dalam mana-mana rasa kurang dilindungi.

9. Percanggahan dan keselamatan

Walaupun seolah-olah kesejahteraan Amerika Syarikat – negara yang penuh dengan percanggahan dan konflik: 325 juta orang berkongsi wilayah yang sama, tetapi pendapat politik yang berbeza, kepercayaan agama, latar belakang budaya, warna kulit dan keturunan etnik. Walaupun masyarakat Amerika yang dibina di atas prinsip-prinsip hormat dan toleransi, untuk mencerna kebanyakan masalah, ada yang masih merangkak keluar, termasuk dalam bentuk jenayah dan keganasan.

Pembunuhan beramai-ramai pada 1 Oktober 2017 di Las Vegas. Foto: REUTERS / Steve Marcus

Masalah pembunuhan di Amerika dibesar-besarkan oleh kesan pengganda media, tetapi masih wujud. Menurut statistik pembunuhan dalam pengiraan semula penduduk, kita menduduki tempat berhampiran Albania, Niger dan Turkmenistan.

Ia bukannya berbahaya di Amerika Syarikat. Tetapi kita boleh mengatakan bahawa di AS ia tidak selamat.

10. kerinduan

Jika anda tidak menghargai tanah air, dan mengenai perasaan nostalgia hanya dibaca dalam buku, cara terbaik untuk mengalami kedua dan kedua adalah untuk menjadi pendatang. Hasrat datang pada masa yang berlainan, tetapi kebanyakan masa, lambat laun, ia berlaku.

Tanah air bukan sahaja wilayah wilayah di peta dunia dan rekod dalam sijil kelahiran, tetapi juga komprehensif pengalaman sosial dan budaya: orang, bunyi, bau, tempat, acara, budaya, adat, cuti, kenangan, humor, masakan, cinta, ketakutan, pemandu teksi, ais, seks pertama.

Kebanyakan peristiwa penting dalam hidup anda – buruk atau baik – kemungkinan besar berkaitan dengan tanah air anda.

Banyak orang Rusia, selepas berpindah ke Amerika, menafikan keterlibatan dalam budaya dan kehadiran matriks Rusia, tetapi ini tidak menghalang matriks Rusia daripada tinggal di dalamnya dan dari semasa ke semasa melemparkan suara dalam bentuk serangan nostalgia yang sedikit.


Bergerak ke AS mungkin keputusan paling serius dalam hidup anda. Untuk menjadikannya betul, anda tidak boleh membinanya dengan ilusi.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 69