5 sebab untuk bangun awal

Yang paling berguna untuk tidur ialah jurang hanya dua jam: dari jam 22:00 hingga 24:00. Sekiranya anda tidur sehingga jam 10 malam dan jangan bangun sehingga jam 12 pagi, anda boleh bangun pada 5 pagi tanpa sebarang masalah. Penulis, seekor burung hantu yang berpengalaman, mengalaminya sendiri: berpegang kepada rejim sedemikian dan pada masa yang sama merasa baik.

Semasa minggu di mana keluarga kami menyesuaikan diri dengan masa Kiev selepas dua bulan hidup “di masa hadapan” (perbezaan dengan Kiev adalah +5 jam), bangun pada pukul 5 pagi dan tidur pada jam 10 malam, saya berjaya lebih daripada bulan “malam” kehidupan.

Sekarang keluarga kami telah kembali ke rejim biasa, tetapi saya serius berfikir tentang bangun awal lagi. Dan untuk ini terdapat lebih daripada lima alasan. Hanya lima yang paling asas ini.

1. Meningkatkan kesihatan

Seperti yang disebutkan di atas, dalam selang dari jam 22:00 hingga 24:00, tubuh menerima mimpi sihir yang sama, yang membolehkan ia berehat dan menyegarkan sepenuhnya. Jika anda terbiasa tidur selepas tengah malam, anda tidak boleh berehat sepenuhnya, walaupun anda tidur 10 jam dan bukannya 7-8 standard. Bilangan jam mungkin berbeza-beza bergantung kepada ciri-ciri fisiologi, tetapi anda masih melepaskan masa yang tepat.

Peralihan tajam ke peringkat awal tidak akan memberi anda kebaikan sekiranya anda terbiasa untuk bangun tidak lebih awal dari pukul 10 pagi. Oleh itu, lebih baik tidak tergesa-gesa dan setiap pagi cuba bangkit 10-15 minit lebih awal. Secara beransur-ansur anda akan memasuki irama baru.

2. Pengurusan Masa

Bangun awal, anda mempunyai masa untuk berbuat lebih banyak lagi. Pertama, anda boleh mandi dengan selamat manakala orang lain sedang tidur dan tidak ada barisan di bilik mandi. Anda menjadi lebih banyak dikumpulkan, anda boleh perlahan-lahan memikirkan hari ke depan untuk secawan kopi dan pergi bekerja dalam keadaan kesediaan pertempuran penuh.

Perkara utama adalah dengan sepenuhnya mengecualikan penggunaan butang Tunda di jam penggera.

3. Pelaksanaan keinginan

Setiap orang mempunyai sesuatu yang dia suka lakukan, tetapi tidak cukup masa untuk itu. Pagi adalah masa yang baik untuk perkara-perkara seperti itu. Sebagai contoh, baca buku atau pergi ke yoga: di banyak sekolah, kelas bermula cukup awal, supaya selepas anda dapat bekerja tanpa penangguhan. Dan jika anda membuat keputusan untuk berlari, maka anda akan mempunyai masa yang cukup untuk mandi dan mengambil sarapan pagi yang santai.

Dan anda juga boleh mula melukis, blog, merajut, memodelkan, dan sebagainya. Jam-jam pagi sesuai untuk hobi tidak lebih buruk daripada petang, dan kadang-kadang lebih baik, terutamanya jika anda mempunyai anak.

4. Anda tidak menangguhkan apa-apa untuk esok

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara yang menyenangkan, kita masing-masing mempunyai tugas di sekitar rumah yang anda tidak mahu lakukan dengan teruk pada waktu petang selepas waktu bekerja. Pagi pun, tidak selalu mahu menghabiskan masa di rumah, tetapi kadang-kadang lebih baik untuk berurusan dengan mereka lebih awal.

Bayangkan, berapa kali anda memberitahu diri anda bahawa anda akan melakukannya esok, dan “esok” tidak pernah berlaku?

5. Semuanya dianggap

Beralih ke rejim baru hari ini, serta menanam sebarang tabiat berguna yang lain, agak sukar, dan ada yang memerlukan sedikit galakan untuk ini. Dalam kes ini, kenaikan promosi juga berguna (dan tidak berlebihan jam di atas katil pada pagi Ahad!). Sebagai contoh, anda boleh menyimpan catatan harian pagi anda dan mencatat semua yang anda boleh lakukan pada waktu pagi dan sepanjang hari. Dan pada waktu perniagaan pagi diperlukan untuk mengambil bahagian anda, sehingga kemudian anda dapat memperkirakan berapa banyak yang anda terima terima kasih kepada pendakian awal.

Bacalah entri-entri ini pada akhir setiap minggu (atau pada akhir setiap hari) dan anda akan sangat gembira menyedari bahawa sekarang anda mempunyai masa bukan sahaja untuk melakukan pekerjaan anda, tetapi juga untuk melakukan apa yang anda suka dan apa yang sebelum tangan anda tidak datang dari kerana kekurangan masa.

Hasil

Bangun awal, anda mempunyai masa untuk berbuat lebih banyak daripada hari biasa anda. Anda menjadi lebih dikumpulkan, dan tenaga pagi cukup untuk sepanjang hari. Pada waktu petang, anda tidak merasakan seperti lemon: anda hanya mahu tidur, dan tidak menutup dan melupakan diri anda. Di waktu pagi, anda mempunyai masa untuk melakukan perkara-perkara yang sebelum ini tidak sesuai dengan jadual anda.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 19