“AquaFarm” – taman akuarium untuk pencinta hidupan liar

Latar Belakang

Aquaponika menggabungkan hidroponik (penanaman tumbuhan tanpa tanah) dan akuakultur (penternakan ikan). Output adalah ekosistem tiruan, yang tidak ada keperluan: pembiakan hayat ikan diproses oleh bakteria dan diasimilasikan oleh tumbuhan, dan air yang disucikan kembali ke ikan.

Kaedah ini berasal dari negara-negara Asia Tenggara, di mana di sawah padi diternakkan ikan mas, loach, carp, siput dan belut. Haiwan yang disirami air dan bertempur dengan perosak dan rumpai, dan pada masa yang sama berfungsi sebagai makanan untuk penduduk setempat.

wikimedia.org

Pendekatan yang serupa dengan pertanian berbeza dari orang Mesoamerika pra-Kolombia. Di tepi tasik air tawar cetek, Chinampas, pulau buatan, dibina. Mereka disenyawakan dengan lumpur lumpur, dan akses berterusan ke air menyediakan tanaman walaupun tanpa hujan. Pada chinamps, jagung, kacang, tomato, labu, amaranth dan cabai ditanam. Dari setiap pulau, beberapa tanaman dituai setiap tahun.

Sistem aquaponic moden adalah pemasangan perindustrian yang serius dengan saiz besar dan konfigurasi yang berbeza. Mereka sukar untuk berskala saiz yang mereka muat pada jendela. Kini kami mempunyai AquaFarm – penyelesaian terbaik untuk rumah atau pejabat.

Aquaponica dalam miniatur

“AquaFarm” adalah akuarium kecil dengan dulang untuk tumbuhan dan bukan tudung. Tangki ini diperbuat daripada akrilik telus, jumlahnya ialah 11 liter.

Dulang polipropilena putih mengandungi lima tempat duduk, slot untuk pam air dan menetas untuk memberi makan ikan. Pam air berfungsi tanpa henti, tanpa mengalihkan perhatian anda dari kerja anda.

Kit termasuk dua pakej dengan batu. Dalam satu terletak batu kerikil untuk bahagian bawah akuarium, dan di pumice kedua-rongga, substrat untuk tumbuh-tumbuhan. Substrat ini diisi dalam periuk jejaring kecil khusus yang dimasukkan ke dalam tudung. Lubang-lubang dalam pasu membolehkan akar bebas bercambah, supaya tumbuhan tidak akan sempit.

AquaFarm - akuarium dan taman

Dimensi sederhana membolehkan “Aquaferme” terlindung di atas tingkap, meja dapur atau bahkan di tempat kerja. Walau bagaimanapun, soket mestilah berdekatan supaya pam boleh disambungkan.

Siapa yang tinggal di akuarium eko?

Dalam set ikan “Aquaferm” tidak termasuk – ia perlu dibeli secara berasingan di kedai haiwan kesayangan. Apabila memilih, perlu mengambil kira jumlah takungan: walaupun ia pepejal, ia masih direka untuk satu penyewa.

Betusan terbaik adalah ikan pertempuran, atau tongkat Siam. Petushki mempunyai warna cerah, kelihatan hebat dan tidak bosan sahaja.

Akuarium

Palet terbaik ditanam dengan tumbuhan hijau seperti kemangi, ketumbar, air, alfalfa, pudina, arugula dan pasli. Sekiranya kucing tinggal di dalam bilik dengan AquaFarm, maka sekurang-kurangnya satu benih perlu ditanam gandum atau rumput gandum untuk menggembirakan haiwan dengan rumput segar dan berair. Para pemaju menjaga tukang kebun: set termasuk biji gandum, soba hijau, rami dan lentil.

Proses helah

Berbanding dengan akuarium tradisional, dan dengan taman rumah, AquaFarm memerlukan usaha yang minimum untuk memasang dan menyelenggara.

Bagi mana-mana akuarium lain, air perlu dilindungi selama beberapa hari. Anda tidak boleh menunggu dan merawat penghawa air dari set dan segera menjalankan “AquaForm”. Sebelum melepaskan ikan, ia harus dibiasakan untuk komposisi kimia dan suhu persekitaran takungan. Untuk melakukan ini, tuang sedikit air ke tangki sementara dengan haiwan kesayangan.

Pencahayaan boleh menjadi isu yang paling sukar apabila memilih tempat untuk “ladang Aqua”. Tumbuhan memerlukan cahaya matahari, tetapi air suam dengan banyak nutrien pasti akan berkembang. Di bawah keadaan biasa, akar tumbuhan akan menyerap nutrien dan membersihkan takungan, tetapi dengan pencerobohan alga, mereka tidak mungkin dapat mengatasi.

Seperti dalam mana-mana akuarium lain, siput atau pam udara tambahan akan membantu. Di samping itu, dinding takungan perlu dibersihkan setiap 1-2 bulan.

Tumbuh tumbuhan tidak perlu menyiram, tetapi benih dan pucuk yang tidak mempunyai akar panjang harus ditaburi dengan sedikit air. Pertumbuhan berlaku dengan cepat dan ganas, jadi anda tidak perlu air untuk jangka masa yang panjang.

Tumbuh-tumbuhan di Aquaferme

Untuk meningkatkan kesihatan ikan, sesetengah pemilik AquaFarm menasihatkan secara tetap menuang air bersih ke dalam akuarium – kira-kira satu perempat daripada jumlah keseluruhan. Para pemaju menegaskan bahawa dengan tumbuhan dewasa ini tidak perlu.

Frenzy Farm

Diperkaya dengan usaha ikan, air memberikan hasil yang mengagumkan: tumbuhan ditarik betul-betul di depan mata kita. Daun bertukar menjadi berair dan sihat, terutamanya dengan jumlah cahaya yang tepat.

Dalam lima periuk, jumlah sayur-sayuran yang boleh dimakan agak sederhana. Pada salad penuh tidak mencukupi, tetapi cukup untuk menambah daun harum secara teratur untuk hidangan utama. Perkara yang paling penting ialah mereka sentiasa segar – hanya dari taman.

Kombinasi akuarium dan taman mini adalah yang paling sesuai di dapur, tetapi mudah masuk ke nurseri. Sekiranya anda memasang AquaFarm di pejabat, tongkat jantan Siam dijamin menjadi kegemaran pasukan keseluruhan. Di mana sahaja, tetapan luar biasa menarik perhatian sebagai magnet dan menjadi topik yang sangat baik untuk perbualan.

Anda boleh membeli AquaFarm di kedai online Madrobots.ru. Pembaca Lifehacker memberikan diskaun sebanyak 20% pada kod promosi AQUALIFE sehingga 30 Jun, 2017.

Beli «ladang Aqua»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − = 44