Bagaimana cara menumbuhkan janggut dengan cepat

Perkara pertama yang perlu difahami sebelum cuba menumbuhkan janggut adalah bahawa tiada resipi ajaib. Cara tertentu dapat mempercepat proses, tetapi seberapa cepat rambut tumbuh di wajah anda bergantung pada gaya hidup anda. Lebih sihat anda, lebih mudah bagi anda untuk mengembangkan janggut lembut dan subur.

Selalunya menyehatkan kulit

Kulit yang lebih murni dan sihat adalah lebih cepat, janggut anda tumbuh. Buanglah lemak dan kotoran yang berlebihan dari kulit dua kali sehari – pada waktu pagi dan petang. Dua kali seminggu, gunakan scrub pengelupasan lembut untuk menghilangkan sel-sel kulit mati yang menyumbat liang-liang dan menyebabkan keradangan. Semua ini perlu diikuti dengan memohon krim pelembap berkhasiat untuk penghidratan dan mengekalkan kesihatan kulit, rambut dan akarnya. Ini akan menjadi asas untuk kesihatan dan pertumbuhan betul janggut dan memperbaiki kulit.

Ambil vitamin B

Terdapat beberapa kumpulan vitamin B yang boleh membuat janggut tumbuh lebih cepat. Yang paling biasa digunakan adalah biotin (B7th). Biotin menguatkan protein dalam rambut, kulit dan kuku, dan kesan paling besar akan memastikan pengambilan harian sedikit vitamin ini. Dos yang perlu menyemak dengan doktor kulit, tetapi Dr. James Collier (James Collyer) daripada Dermatology Clinic Modern Dermatology mencadangkan 2,5-5 mg setiap hari.

Perhatikan bahawa apabila meminum biotin, anda perlu minum banyak air untuk mengelakkan kulit dan keradangan anda mengeringkan.

Adalah bernilai bertanya kepada doktor mengenai thiamine (B1), riboflavin (B2) dan niacin (B3). Mereka juga menguatkan protein ini.

Minum air

Seluruh badan anda berfungsi dengan lebih cekap apabila terdapat cukup cecair di dalamnya. Sekiranya tidak ada air yang mencukupi, maka sel-sel akan pulih dengan lebih perlahan dan tidak menyerap vitamin dan nutrien secara efektif. Oleh kerana itu, janggut mulai tumbuh lebih perlahan, dan juga menjadi lebih kasar dan kusam. Bagi orang dewasa, Collier menasihati minum antara 1.9 dan 2.3 liter air sehari.

Tidur yang cukup

Tidur untuk asimilasi nutrien yang betul juga perlu. Menurut Collier, setiap malam anda perlu tidur 7-8 jam. Walaupun kita tidur, kitaran sel mempercepatkan – ini bermakna bahawa untuk sebahagian besar pertumbuhan dan pemulihan organisme berlaku pada waktu malam.

Sekiranya anda mempunyai rehat yang tidak baik, peredaran darah melambatkan, dan kerana ini, kurang nutrien dan vitamin mencapai destinasi – seperti dalam kes kekurangan cecair. Rambut tidak mendapat unsur yang mereka perlukan, dan oleh itu tumbuh lebih perlahan dan tumbuh lebih lemah. Ini, secara kebetulan, boleh menyebabkan kehilangan rambut di kepala.

Beralih kepada diet yang sihat dan seimbang

Mempercepat pertumbuhan rambut adalah mungkin bukan sahaja dengan bantuan vitamin, tetapi juga berkat diet berdasarkan penggunaan protein, sayuran, bijirin, keju dan yoghurt. Jadi anda mendapat semua nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut stabil.

Fokus pada makanan yang kaya dengan vitamin A, B, C dan E, serta protein.

Berikut adalah senarai pendek daripada apa yang anda perlukan: telur, badam, biji-bijian, keju, yogurt, salmon, ayam, sayur-sayuran berdaun, lobak merah, kacang, alpukat, bawang, ubi keledek dan tomato. Tambahanlah senarai ini dengan produk pemakanan lain, dan semua vitamin dan protein yang diperlukan akan mula mengalir ke dalam darah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 + = 40