Bagaimana untuk belajar terbang dengan kapal terbang sendiri di Rusia

Dari editor: Bahan ini ditulis oleh Ilya Naumov. Ilya sangat cinta dengan pesawat kecil itu, yang Rusia tidak begitu banyak untuk kesesuaian negara. Kami gembira untuk menyiarkan kisah Ilya tentang bagaimana dia mula terbang secara bebas, jika hanya kerana dia menjadikan hobi menjadi pekerjaan dan kini bekerja di syarikat “ChelAvia”.

Banyak pekerja pejabat menyedari hasrat akut pada akhir minggu untuk menukar otak mereka kepada sesuatu yang berbeza daripada kerja semasa. Orang ramai menyelesaikan masalah ini dengan cara yang berbeza: seseorang pergi ke bar, seseorang berlari, dan seseorang cuba melarikan diri dari rutin dengan bantuan sukan ekstrem.

Saya cadangkan anda satu alternatif yang lebih menarik – belajar terbang dengan kapal terbang. Saya akan memberitahu anda tentang beberapa sebab mengapa anda perlu mencubanya, dan juga cuba menghilangkan beberapa mitos popular mengenai pesawat kecil.

Jadi, mengapa anda ingin terbang?

Tahap kebebasan baru

Penerbangan adalah, mungkin, salah satu cara terbaik untuk mengetahui negara anda. Satu setengah hingga dua jam penerbangan dari lapangan terbang berhampiran Moscow – dan di sini anda sudah berada di Lipetsk, Voronezh, Nizhny Novgorod atau rantau Tver. Pada musim panas, dalam rejim yang tidak terburu-buru semasa hari cahaya, sangat mungkin untuk terbang ke selatan Rusia. Tidak seperti perjalanan jalan ke jarak sedemikian, terbang pesawat kurang memenatkan, dan pada masa yang sama jauh lebih hebat.

Malah penerbangan berhampiran lapangan terbang “asli” boleh menjadi sangat menarik – terdapat tarikan semula jadi atau seni bina tempatan hampir di mana-mana.

Tiada kebosanan

Penerbangan menarik, pertama sekali, dengan hakikat bahawa peluang untuk peningkatan diri dan pembangunan di dalamnya hampir tidak terhad. Penerbangan malam, penerbangan instrumen, jenis pesawat baru, pelbagai jenis avionik (peralatan di atas kapal), penerbangan dari air, aerobatik, peralatan jet, helikopter dan glider boleh disenaraikan tanpa henti. Sepanjang hidupnya, perintis belajar – dan masih menjadi amatir di banyak bidang – begitu luas adalah bidang pengetahuan ini. Sekiranya anda ingin tahu, anda tertarik dengan perkara yang baru dan suka menggali intipati perkara dan menimbulkan otak dengan pelbagai tugas yang tidak biasa – kemungkinan besar anda akan terbang.

Penerbangan tidak pernah bosan – jika hanya kerana tidak ada dua penerbangan yang sama. Cuaca, masa tahun dan hari, tingkah laku pesawat tertentu, angin mendarat, walaupun ucapan dari pengangkut yang berbeza – setiap penerbangan mempunyai banyak ciri-cirinya. Di peringkat awal walaupun penerbangan mudah di sekitar lapangan terbang (latihan lepas landas dan mendarat) akan menjadi sangat menarik dan menyeronokkan untuk anda.

Akhirnya, penerbangan – ia hanya cantik. Sukar untuk membandingkan sesuatu dengan pemandangan musim gugur keemasan dari sisi pesawat atau rusuhan warna matahari terbenam pada akhir hari yang cerah. Tidak mungkin untuk menggambarkan perasaan ini dengan kata-kata – tetapi orang yang pernah mengalaminya sendiri, berusaha untuk naik ke udara lagi dan lagi.

Orang dan komunikasi

Tusovka Rusia juruterbang dan pengajar agak kecil (jika kita bandingkan dengan negara-negara “penerbangan” seperti Amerika Syarikat), tetapi ia cukup bersatu dan aktif. Ia termasuk orang-orang dari pelbagai profesi, tetapi kebanyakannya menyatukan kerohanian, keramahan, keinginan untuk berkongsi pengalaman dan membantu juruterbang saudara. Atmosfer di banyak lapangan terbang kecil pesawat hampir keluarga (seperti biasa, tidak tanpa pengecualian, orang adalah orang – tetapi secara keseluruhan ia begitu).

191062_4167677043983_457402176_o

Musim panas adalah masa untuk pelbagai pameran udara dan perhimpunan penerbangan kecil, di mana juruterbang swasta dari seluruh negara berkumpul. Ini adalah peluang yang baik untuk berlatih penerbangan jarak jauh, dan untuk berkomunikasi dengan orang yang menarik, untuk melihat teknologi, mendengar “cerita berburu” orang lain dan berkongsi mereka.

Secara umum, jika anda suka syarikat gay, di mana anda tidak boleh hanya bersenang-senang, tetapi juga belajar banyak perkara baru – anda pasti suka tusovka aviators.

Mengenai popular “legenda bandar”

Untuk belajar untuk juruterbang adalah panjang dan mahal.

Malah, pesawat itu tidak boleh dipanggil hobi murah dan pesawat memandu – masih kemahiran agak lebih kompleks daripada memandu (tidak kira bagaimana anda cuba untuk menghalang pengiklanan sesetengah sekolah penerbangan), jadi latihan mengambil banyak masa.

Bagaimanapun, juruterbang baru, terbang pada hujung minggu, biasanya mempunyai masa untuk pergi semua kursus latihan awal (40 jam pengalaman penerbangan dan 300 jam teori) selama kira-kira enam bulan, dan kos pendidikan sering tidak melebihi 350-450,000. Rub. (bergantung kepada jenis pesawat latihan). Jumlah ini cukup mampu “menguasai” hampir mana-mana pengurus peringkat pertengahan – selepas semua, kita bercakap tentang 100 makan malam untuk dua atau setengah kos Ford Focus!

Dan adakah mungkin untuk membandingkan pemilikan sebuah kereta sederhana dengan perasaan apabila langit itu milik anda?

Untuk menjadi juruterbang, anda memerlukan kesihatan seorang angkasawan.

Juruterbang adalah berbeza. Untuk juruterbang swasta (juruterbang amatur) terbang untuk kesenangan mereka sendiri, undang-undang membuat keperluan jauh lebih ketat daripada juruterbang komersil dan talian yang bekerja di syarikat penerbangan. Untuk juruterbang amatur, halangan yang tidak dapat diatasi dalam perjalanan ke langit biasanya hanya penyakit yang sangat serius.

Penerbangan berbahaya dan melampau!

Ia tidak seperti itu sama sekali. Kebarangkalian kebarangkalian statistik semata-mata kebetulan dalam penerbangan adalah jauh lebih rendah daripada semasa perjalanan dengan kereta – sekurang-kurangnya kerana bilangan peserta yang lebih kecil dalam lalu lintas.

Di samping itu, penerbangan itu bukan semata-mata keajaiban di luar kawalan manusia, tetapi hanya hasil dari tindakan beberapa kekuatan fizikal, yang mana juruterbang mampu mengawal sepenuhnya. Penerbangan dengan juruterbang yang terlatih dan berhemat yang tidak cenderung untuk percaya diri dan dapat menilai secara tepat kemahirannya tidak ada kaitan dengan apa-apa yang melampau.

Kegagalan teknologi dalam amalan sangat jarang, terutamanya jika pesawat itu agak baru dan diservis oleh jurutera yang berkelayakan. Walau bagaimanapun, bertentangan dengan stereotaip popular, walaupun dengan kegagalan enjin (yang dengan sendirinya – satu fenomena yang luar biasa) pesawat tidak adalah batu yang jatuh ke tanah dan bertukar menjadi glider – ia agak terkawal. Mendarat kelajuan pesawat kecil adalah rendah, jadi di bawah keadaan yang baik walaupun tanpa enjin agak mungkin pendaratan paksa di jalan atau mesin bidang dipadatkan, yang menyebabkan bukan sahaja seorang juruterbang dengan penumpang, tetapi pesawat itu akan kekal tanpa luka. Dan sememangnya, perhatian khusus diberikan kepada tindakan dalam situasi kecemasan semasa latihan awal.

foto

Saya secara peribadi mengenali beberapa orang yang mengalami aerophobia yang paling kuat, dan sepenuhnya menyingkirkannya, mula terbang di kelab terbang sendiri.

Di Rusia, hampir mustahil untuk terbang secara rasmi – anda perlu mengumpul permit untuk penerbangan, baik, dan birokrasi lain.

Beberapa ketika dahulu semuanya adalah seperti itu, tetapi pada tahun 2010, perubahan besar telah dibuat kepada undang-undang penerbangan. Khususnya, ruang udara yang dikenali sebagai apa yang dikenali sebagai ruang udara dibenarkan – ini bermakna bahawa sejam sebelum penerbangan itu sudah cukup untuk menyerahkan pelan penerbangan anda ke pusat zonal (contohnya, melalui Internet) dan anda boleh terbang dengan selamat.

Secara beransur-ansur, infrastruktur lapangan terbang juga sedang membangun: tapak pendaratan swasta baru dibuka, yang lama dibina semula dan dipulihkan. Juga tidak ada masalah dengan tiba di pesawat kecil ke mana-mana lapangan terbang “besar”.

Singkatnya, walaupun undang-undang penerbangan Rusia masih sukar untuk dipanggil terutamanya setia kepada juruterbang swasta, trend positif tertentu sudah pasti ada. Dengan pantas menghampiri perancangan penerbangan, walaupun di Rusia pesawat itu boleh dianggap sebagai kenderaan penuh.

Bagaimana memilih sekolah terbang (kelab terbang)

Apabila memilih sekolah, perhatikan pesawat latihan pesawat – umur, keadaan dan kuantiti mereka. Jika sekolah mempunyai 1-2 pesawat lama, kemungkinan besar mereka akan sering dibaiki, dan pada masa ini anda tidak mempunyai apa-apa untuk terbang (dan sepuluh kadet setiap kapal terbang – bukan prospek yang paling menarik).

Adalah diharapkan bahawa dalam kumpulan kelab terbang terdapat pelbagai jenis peralatan – ini akan membolehkan anda memperbaiki diri sebagai juruterbang selepas tamat latihan asas.

Tanya latihan teori – sama ada kajian teori sebenar dijalankan dalam kumpulan belajar, atau jenis latihan formal semata-mata ( “ya maka ada disediakan – untuk membaca buku, dan ia tidak jelas – minta pengajar”). “Teori”, jika ia diajar oleh pensyarah yang kompeten, tidak kurang penting daripada penerbangan praktikal. Untuk mengabaikan ia pasti tidak berbaloi.

Ketahui lapangan terbang mana yang berasaskan sekolah. Adakah ia mudah untuk anda pergi ke sana setiap hujung minggu selama beberapa bulan?

Ia adalah bernilai untuk secara peribadi melawat Kelab Penerbangan dan membuat ia 20-30 minit penerbangan suai kenal, untuk menjadi lebih baik berkenalan dengan pesawat, dan dengan masa depan pengajar (dalam keadaan yang sehampir mungkin dengan pekerjaan sebenar).

Perhatikan keadaan hidup dalam perwakilan sekolah. Adakah terdapat sesuatu seperti bilik darjah? Adakah anda bersedia untuk bersedia untuk penerbangan? Bolehkah saya menggigit di sana? Betapa selesa akan musim sejuk?

Tentukan dokumen mana yang akan anda terima selepas tamat pengajian. Ini sepatutnya menjadi perakuan pencinta juruterbang piawaian negeri (Rosaviatsia, ia adalah FAVT RF).

Penerbangan yang tinggi, dan melihat anda di langit!

901612_10200464603731392_1449465836_o

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 2 = 7