Bagaimana untuk membasuh rambut anda lebih kerap (+ resipi syampu kering)

Syampu

Petua pertama: Sapukan syampu bukan untuk semua rambut, tetapi hanya kepada akarnya.

Kaedah ini akan membantu untuk menyelamatkan syampu dan juga mencuci akar rambut, yang biasanya mendapat bersinar berminyak terlebih dahulu. Selebihnya rambut masih akan mendapat sedikit syampu apabila anda membasuhnya.

Penyaman udara

Perapi hanya digunakan untuk hujung rambut. Untuk melakukan ini, kumpulkan rambut di ekor kuda dan gunakan perapi hanya untuk itu, tanpa menyentuh akar rambut dan kulit kepala. Lebih-lebih lagi, adalah berfaedah untuk melakukan ini bukan sahaja kepada mereka yang mempunyai rambut berlemak, tetapi kepada orang lain, kerana ia akan menjadi sangat sukar untuk mencuci sepenuhnya penghawa dingin.

Pilihan lain yang baik – untuk membilas rambut anda bukan hanya air, tetapi air dengan penambahan sedikit cuka epal atau wain. Cuka menghilangkan lemak yang berlebihan dari rambut dan kulit kepala dan menjadikan rambut lebih halus dan berkilat.

Berus untuk rambut

Satu lagi langkah yang akan membawa anda lebih dekat kepada mencuci rambut kurang kerap adalah pilihan yang tepat berus rambut. Kami menasihati membeli berus dari bulu. Berus ini lebih lembut menyikat rambut dan membantu mengedarkan minyak di sepanjang keseluruhan rambut, tidak membenarkan ia berkumpul hanya pada akar. Hasilnya, rambut kelihatan bersih lebih lama dan tidak berubah menjadi icicles.

Berus rambut
Mehmet Cetin / Shutterstock.com

Bantal

Cuba untuk menukar sarung bantal lebih kerap (terutamanya dalam haba), kerana ini juga memberi kesan kepada pencemaran rambut dan keadaan kulit kepala.

Gaya rambut

Sekiranya panjang rambut anda membolehkan anda mengumpulnya pada ekor yang tinggi, lakukannya secepat mungkin. Rambut yang diambil di ekor atau bungkusan akan berkemungkinan kurang menyentuh kulit kepala dan, akibatnya, kurang kotor. Juga jangan lupa bahawa rambut tercemar juga dari hakikat bahawa kita menyentuh mereka dengan tangan kita, dan apabila mereka dikumpulkan di rambut, kita melakukannya lebih kurang.

Resipi syampu kering

Bahan-bahan untuk syampu kering (rambut berambut perang):

• ¼ cawan jagung atau kanji kentang;
• 1 sudu baking soda.

Bahan-bahan untuk syampu kering (rambut gelap):

• ¼ cawan jagung atau kanji kentang;
• 1 sudu baking soda;
• 2 sudu serbuk koko tanpa gula.

Permohonan

1. Campurkan semua ramuan dalam balang kaca atau bekas plastik.

2. Letakkan seperempat atau setengah sudu teh campuran ke dalam telapak tangan anda (bergantung pada panjang rambut), sapu tangan anda.

3. Guna campuran ke akarnya.

4. Sikat rambut anda dengan berus.

Beri perhatian khusus kepada tempat-tempat yang menjadi lemak di tempat pertama.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =