Bagaimana untuk mengawal emosi anda dalam apa jua keadaan

Emosi adalah apa yang menjadikan kita manusia. Tetapi kadang-kadang manifestasi perasaan adalah tidak wajar, ia menghalang seseorang daripada berfikir dengan bijak dan membawa kepada kesilapan. Anda tidak boleh (dan tidak seharusnya!) Jauhkan diri daripada mengalami atau emosi ini. Tetapi untuk menyatakan dan menyatakannya adalah perlu pada masa yang tepat dan di tempat yang betul. Gunakan perasaan anda secara membina dan jangan biarkan mereka memusnahkan segala yang mereka kerjakan selama ini.

Jangan batu sendiri

Laraskan tahap emosi anda seperti suhu pada termostat. Tidak terlalu panas, tidak terlalu sejuk – hanya betul, untuk merasa baik. Ini terpakai untuk kedua-dua emosi yang baik dan buruk.

Kelebihan semangat boleh menjadi tidak wajar, serta terlalu tingkah laku agresif atau depresi.

Orang yang tahu bagaimana untuk mengawal emosi mereka, sentiasa berusaha untuk mengekalkan keseimbangan, mengelakkan ketidakharmonian dalam keadaan jiwa.

Berhenti berfikir

Adakah anda merasa bahawa anda “mendidih”? Ini adalah keadaan yang berbahaya, dan anda perlu meletakkan diri anda dengan segera. Daripada bertindak balas dengan segera, fikirkan tentang alat dan penyelesaian apa yang boleh digunakan. Keluarkan dan renungkan apa yang berlaku, kembali kepada diri anda fokus dan keupayaan untuk menganalisis. Keputusan terburu-buru paling kerap membawa perasaan menyesal. Sebaliknya, jeda kecil akan membantu anda memberi tumpuan kepada yang paling penting dan memilih cara yang berkesan dan bijak untuk menyelesaikan masalah ini.

Elakkan beban emosi

Kelebihan emosi adalah keadaan di mana perasaan tertentu menangkap anda. Keadaan ini disertai oleh gejala-gejala fizikal, seperti peningkatan kadar jantung, bernafas, menggeletar di lutut, berpeluh dan mual. Adakah anda merasa seperti itu? Ini adalah satu tanda yang jelas bahawa anda mengalami masalah emosi. Daripada pergi dengan aliran dan menyerah, berkumpul! Memproses maklumat dalam bahagian, secara beransur-ansur datang ke kehidupan. Anda boleh menilai hasilnya dengan kelihatan sedih.

Bagaimana untuk mengawal emosi anda
Kate Ter Haar / Flickr.com

Amalkan pernafasan mendalam

Reaksi tubuh terhadap beban emosi secara langsung mempengaruhi jantung dan secara umumnya semua otot badan. Anda mengalami ketegangan, selepas itu anda akan berasa patah. Untuk mengelakkan lompatan tersebut, amalkan pernafasan yang mendalam. Ia akan menembusi otak anda dengan oksigen dan membantu anda berehat. Teknik ini sangat mudah: hentikan melakukan apa-apa, tutup mata anda dan sangat perlahan-lahan menghirup hidung anda, mengira lima saat. Pegang nafas anda selama dua saat lagi, dan kemudian menghembuskan nafas perlahan-lahan perlahan melalui mulut, sekali lagi mengira kepada lima. Ulangi sekurang-kurangnya 10 kali.

Elakkan syarikat emosi

Adalah diketahui bahawa orang dengan mudah menyampaikan emosi mereka kepada orang lain. Itulah sebabnya anda harus mengelakkan mereka yang melihat segala sesuatu sebagai negatif sahaja: anda akan meminjam sudut pandangan yang sama tanpa menyedarinya. Perkara yang sama berlaku untuk orang berlebihan emosi. Sekiranya anda ingin mengawal perasaan anda dan bersesuaian, anda harus menjauhkan diri dari orang-orang yang boleh dipanggil drama queen.

Fikirkan tentang penyelesaian, bukan masalah

Reaksi negatif terhadap keadaan yang sukar adalah salah satu masalah yang paling sering dikaitkan dengan emosi. Merasakan kesedihan atau kemarahan sebagai tindak balas terhadap keadaan berubah adalah normal, tetapi tidak rasional.

Anda tidak boleh berhenti memikirkan masalah ini, anda perlu menggunakan masa untuk memikirkan rancangan untuk tindakan berikut.

Buat senarai penyelesaian yang mungkin, kreatif dan kreatif. Semasa kerja, emosi akan pergi ke latar belakang, anda akan muncul dari keadaan sebagai pemenang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 1 =