Bagaimana untuk menjaga kucing domestik dengan baik

Adakah saya kerap perlu mengambil kucing itu ke doktor haiwan?

Tidak kira bagaimana anda mendapat kucing – dapatkannya dari rakan-rakan, datang dari nurseri atau anda mendapati di jalan. Perkara pertama adalah untuk menunjukkan haiwan itu kepada doktor haiwan. Walaupun pemilik anjing itu memastikan segala-galanya sesuai dengan kucing, lebih baik untuk mengesahkannya secara peribadi. Apa yang harus dikatakan tentang haiwan dari jalan, yang mempunyai kehidupan yang sukar sebelum bertemu dengan anda.

Sekali setahun, anda perlu melakukan suntikan kucing.

Ya, haiwan kesayangan anda sangat domestik dan tidak pergi ke mana-mana sahaja. Tetapi anda tidak boleh bayangkan bagaimana virus berbahaya.

Sekiranya anda tidak membeli haiwan untuk pembiakan, hapuskannya. Selepas itu, haiwan kesayangan anda akan memulakan kehidupan yang sangat riang.

Turun dan pil yang menindas perbuatan seksual, menyebabkan keradangan sistem genitouriner. Dalam kes yang paling teruk – penyakit onkologi. Memberi mereka kepada haiwan tidak digalakkan.

bagaimana untuk menjaga kucing: lawatan ke doktor haiwan

Apa yang boleh memberi makan kucing? Apa yang tidak boleh diberikan?

Jangan berhemat pada buritan. Anda tidak akan makan satu kentang? Kira-kira nilai pemakanan yang sama untuk makanan kelas ekonomi. Bercakap mengenai diet yang lengkap boleh, jika kos makanan dari 400 rubel setiap kilogram. Pekerja-pekerja perlindungan yang bekerja dengan Teddy Food, pilih kategori makanan ini, supaya tidak membelanjakan sejumlah besar rawatan haiwan dari masalah dengan saluran gastrointestinal.

Kucing tidak bosan memecahkan makanan yang sama sepanjang hidup mereka. Secara semula jadi, mereka makan tikus dan burung yang sama dan berpuas hati dengan keadaan ini. Sekiranya anda ingin mempelbagaikan menu kucing, tambahkan suapan lembab jenama yang sama dengan yang kering.

Secara kategoris, mustahil untuk campuran makanan semula jadi dan kering, serta makanan ternakan kering yang berlainan. Untuk memberi makan kucing dengan makanan manusia juga tidak disyorkan.

Kucing dewasa tidak mencerna laktosa, yang terkandung dalam susu, jadi tidak berguna untuk merawatnya kepada seekor binatang. Dari ikan juga, anda perlu menyerah – bahaya dari itu lebih baik.

Jangan lupa air bersih yang ditapis. Ia harus sentiasa dalam mangkuk.

bagaimana untuk menjaga kucing: makanan

Adakah saya perlu membasuh kucing? Bagaimana untuk menghilangkan parasit?

Jika anda memutuskan untuk mandi kucing, jawab jawapan ini terlebih dahulu:

  • Adakah dia kotor?
  • Adakah dia mengambil bahagian dalam pameran itu?
  • Adakah dia tua atau sakit dan tidak boleh menjilat dirinya sendiri?

Jika bagi setiap item yang anda jawab dengan negatif, biarkan idea ini. Ia akan lebih baik untuk kucing dan untuk anda.

Telinga boleh dibersihkan dan diperlukan jika hama telah menetap di dalamnya. Dalam kes lain, mereka tidak seharusnya disentuh. Gigi perlu dibersihkan jika tartar telah muncul pada mereka. Ini hanya boleh dilakukan di klinik veterinar.

Walaupun kucing itu adalah domestik, ia tidak kebal dari rupa kutu. Jika mereka telah muncul, perlu meletakkan titisan anti-blok pada luntur dan merawat haiwan dengan penyediaan anthelmintik. Berikan tablet cacing walaupun keperluan kucing yang sihat setiap tahun – dua minggu sebelum vaksinasi.

Jika haiwan itu berjalan di jalan, seragam dari serangga adalah wajib. Tetapi ia tidak selalu membantu. Dengan berjalan kaki, kucing boleh kembali dengan semak, maka anda perlu pergi ke klinik untuk mengeluarkan parasit.

bagaimana untuk menjaga kucing: kebersihan

Apa yang anda perlu ingat semasa memegang kucing di sebuah apartmen?

  • Kebersihan tandas dan mangkuk bersih – ia aksiom.
  • Sofa kucing boleh dikosongkan dan kadang-kadang dibasuh supaya kutu dan parasit lain tidak bermula di dalamnya.
  • Kisi atau grid pada tetingkap diperlukan. Kucing tidak tahu bagaimana untuk terbang, hanya jatuh.
  • Jangan tinggalkan tetingkap plastik dalam mod pengudaraan apabila anda meninggalkan rumah. Haiwan boleh terperangkap di dalamnya.
  • Pastikan untuk mengeluarkan tumbuhan beracun dari rumah. Kucing boleh mendapatkannya, makan dan racun.

bagaimana untuk menjaga kucing: peraturan asas

Penulis ilustrasi adalah Alyona Vedernikova

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + = 21