Bagaimana untuk menyewa sebuah apartmen dan tidak terperangkap dalam helah tuan-tuan tanah

Kerana saya sudah tinggal di sebuah apartmen yang disewa dan hanya mahu mencari pilihan yang lebih baik, saya mempunyai banyak masa untuk menyusun helah dan tipuan ejen untuk menyewa pangsapuri. Dan tidak sedikit pun dari mereka. Foto yang tidak wujud, pangsapuri yang tidak wujud dan perceraian yang lebih serius dengan tarikan wang.

Dalam sesetengah daripada mereka saya yakin diri saya, saya tahu tentang orang lain dari kata-kata orang yang kurang bernasib baik dan yang memberikan wang mereka kepada penipu.

Foto yang tidak nyata

Ini adalah perceraian pertama yang saya hadapi. Tidak percaya foto-foto pangsapuri murah, saya memutuskan untuk menyemaknya dalam carian Google dengan gambar. Dan saya tidak salah.

Tangkapan skrin pada 2015-01-16 pada 11/09/45
Pangsapuri yang sangat baik di tengah-tengah Kharkov

Cukup salin pautan ke foto atau simpan ke komputer anda. Pergi ke Imej Google dan tampal pautan atau muat naik foto.

Tangkapan skrin pada 2015-01-16 pada 11.09.34
Ternyata menjadi sebuah apartmen di pusat Barcelona

Selalunya, apartmen ini tidak memerlukan pengesahan menggunakan Google. Nilai wang di dalamnya pada mulanya kelihatan tidak masuk akal.

Makna perceraian. Anda memanggil pengumuman ini, dan sama ada pangsapuri telah disewa dan anda ditawarkan pilihan lain, atau meminta sedikit wang untuk melihat apartmen terlebih dahulu. Tidak perlu dikatakan, anda perlu segera menghantar orang-orang ini ke Barcelona, ​​ke apartmen mereka sendiri?

Pangsapuri yang tidak wujud

Dengan helah ini, saya paling menderita. Papan buletin penuh dengan pangsapuri yang berkualiti tinggi, tetapi selepas panggilan ke nombor tertentu ternyata pangsapuri telah disewa. Untuk masa yang lama saya tidak dapat memahami apa yang intipati penipuan sedemikian, sementara tidak sengaja masuk ke profil salah seorang “pemilik” apartmen.

Tangkapan skrin pada 2015-01-16 pada 10.52.49
Terlalu banyak pangsapuri untuk satu pemilik

Makna perceraian. Sebaik sahaja anda diberitahu bahawa pangsapuri itu telah disewa, boleh diikuti oleh dua persimpangan: anda segera menawarkan apartmen lain atau nombor anda dalam pangkalan data, dan anda menerima panggilan pada hari berikutnya ke bilik lain untuk menawarkan perkhidmatan agensi.

Bayaran pendahuluan untuk pangsapuri tontonan

Jangan sekali-kali, ingat, jangan berikan wang untuk pangsapuri atau perkhidmatan untuk melihat sebelum anda bertemu dengan pemilik pangsapuri dan membuat perjanjian.

Pada hari yang ditetapkan, anda boleh secara percuma datang dan lihat apartmen. Begitu juga dengan perkhidmatan agensi. Apakah gunanya membayar ejen untuk perkhidmatannya, jika anda belum menandatangani kontrak dengan pemilik apartmen?

Makna perceraian. Razvodily bekerja pada prinsip “sedikit, tetapi sering.” Mereka meminta sedikit wang terlebih dahulu dan kemudian hilang dengannya.

Penempatan semula apartmen

Masalah ini dihadapi oleh kawan saya, yang menyewa sebuah apartmen untuk disewa. Selepas menyewa sebuah apartmen untuk seorang lelaki muda untuk satu hari dan datang untuk kunci pada hari berikutnya, dia mendapati pasangan tua di apartmen yang telah berpindah dari bandar lain.

Menurut orang-orang tua ternyata mereka mendapati sebuah apartmen untuk kediaman jangka panjang di laman web ini beberapa hari sebelum dan berpaling kepada nombor yang dinyatakan. Mereka ditawarkan untuk melihat apartmen dalam satu hari dan terus bergerak. Ketika mereka tiba, lelaki muda itu menunjukkan mereka perumahan, mengambil wang untuk bulan pertama dan terakhir, memberikan kunci dan menguap. Mungkin perceraian yang paling tidak menyenangkan dari semua.

Makna perceraian jelas.

Kontrak dengan agensi

Kesilapan lalu yang boleh diterima pada menyewa apartmen – tidak adalah kesimpulan kontrak dengan pemilik apartmen. Agensi yang anda datang, ia mungkin palsu, dengan apa dan dihadapi sebilangan besar orang. Menandatangani kontrak dengan agensi dan mendapat (atau tidak mendapat) utama, anda masukkan jumlah wang yang sama dengan sewa dua bulan, dan pejabat, yang merupakan agensi, sehari tidak berfungsi lagi.

Makna perceraian. Sewa pejabat selama beberapa hari, dapatkan wang dari beberapa orang dan hilang.

Kesimpulannya

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda mengelakkan diri daripada keadaan yang tidak menyenangkan:

  1. Periksa dengan teliti pangsapuri sebelum memanggil pemilik atau ejen. Jangan lupa tentang Imej Google dan intuisi anda. Jika anda melihat bahawa pangsapuri terlalu baik untuk wangnya, kemungkinan besar ia adalah perceraian. Tetapi anda boleh memanggil dan melihat sendiri.
  2. Jangan berikan wang sebelum anda memenuhi pemilik pangsapuri. Tontonan berbayar, bayaran pendahuluan kepada ejen dan bayaran pendahuluan hanyalah cara yang remeh untuk menceraikan anda dengan wang.
  3. Kontrak hanya dengan pemilik pangsapuri. Dia mesti mempunyai pasport dan dokumen mengenai hak pemilikan.
  4. Masukkan “senarai hitam tuan-tuan tanah” di Google. Anda akan ditunjukkan keseluruhan pilihan laman web dengan senarai tuan tanah yang tidak bertanggungjawab.

Itu sahaja. Saya harap anda tidak jatuh ke tangan para penipu. Dan jika anda sudah jatuh, beritahu kami tentang pengalaman anda.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 9 = 15