Ecocapsule – perumahan bergerak mandiri untuk dua orang

Beberapa dekad kebelakangan ini telah sangat mempengaruhi cara dan prinsip bangunan rumah. Sebagai contoh, teknologi baru percetakan 3D mempercepatkan pembinaan, dan tema “hijau” perumahan yang bersih dan tidak berubah menjadi dominan dalam minda orang. Satu peranan penting dalam hal ini dimainkan oleh kemajuan saintifik, yang melancarkan pereka dan pembina dengan peluang yang unik. Dan yang paling gigih dari mereka mula melaksanakan idea-idea canggih, yang sehingga agak baru-baru ini kelihatan gila.

Jadi dilahirkan Ecocapsule – projek rumah mudah alih padat yang unik dari studio seni bina dari Slovakia Nice Architects. Kami menawarkan anda melihat lebih dekat dengan penciptaan kanak-kanak yang berbakat.

Ecocapsule dalaman

Dimensi Ecocapsule berbentuk telur ialah 2.55 × 4.45 × 2.25 m (H × L × W). Sudah tentu, kediaman mini direka untuk satu atau dua orang. Tetapi kawasannya yang sederhana tidak boleh menakutkan pemilik yang berpotensi, kerana rumah itu menyediakan tahap minimum keselesaan: dapur kecil dengan air yang mengalir, tandas yang boleh dibasuh, pancuran air panas, tempat kerja dan dua katil yang dipanaskan. Di sini, seperti di pangsapuri kecil yang berubah-ubah, terdapat ruang kosong yang cukup untuk perkakas rumah, sukan atau peralatan saintifik.

Ecocapsule dalam bahagian
Klik untuk memperbesar

Ingin melihat Ecocapsule dengan lebih terperinci? Pereka arkitek Nice telah menyediakan untuk anda model komputer yang besar di rumah, dengan mana ia mudah untuk menilai bahagian luaran dan dalamannya.

Tetapi ini adalah satu perkara kecil yang menyentuh latar belakang utama Ecocapsule – autonomi maksimum. Rumah itu sendiri menyediakan elektrik dan air, sementara ia mudah diangkut.

Ecocapsule – penjimatan tenaga rumah, dibungkus dalam bentuk padat.

Untuk penjanaan elektrik memenuhi turbin angin 750 watt dan panel suria yang sangat cekap dengan keluasan 2.6 m2. Menurut pemaju, ini sepatutnya cukup untuk hidup hampir pada bila-bila masa sepanjang tahun di kebanyakan bahagian planet kita. Sistem kuasa dua dan bateri berkapasiti tinggi memastikan bahawa anda mempunyai tenaga elektrik yang cukup semasa aktiviti suria yang rendah atau angin lemah.

Bekalan tenaga Ecocapsule
Klik untuk memperbesar

Bentuk sfera dioptimumkan untuk mengumpul air hujan dan embun, dan penapis air terbina dalam membolehkan penggunaan mana-mana sumber air.

Ecocapsule sesuai dengan bekas perkapalan standard, dan tidak ada halangan untuk mengangkut rumah di seluruh dunia. Rumah itu boleh dihantar melalui laut, ditarik, dan ditarik oleh kereta atau haiwan pek. 🙂 Dengan cara ini, rizab tenaga Ecocapsule boleh mengisi semula kenderaan elektrik.

Pengangkutan Ecocapsule
Klik untuk memperbesar

Projek ini telah dibangunkan selama enam tahun, dan menjelang akhir tahun 2014, Ecocapsule telah mencapai tahap terakhirnya. Selesai versi pra-jualan janji rumah untuk dipaparkan pada suku keempat 2015. Kemudian kos Ecocapsule akan diumumkan. Tetapi sekarang anda boleh dengan selamat mengandaikan bahawa ia akan berpuluh-puluh ribu ringgit. Namun, berdasarkan berat 1,500 kg, mudah untuk menganggarkan bahawa pemindahan kapsul dari Eropah ke Amerika Syarikat, misalnya, akan menjadi sekitar $ 2,500.

Adakah anda fikir, apakah pelaburan ini bernilai teknologi maju dan kebebasan yang diberikan oleh Ecocapsule? Apa yang anda suka dan apa yang memalukan mengenai projek itu?

Ecocapsule

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 + = 28