Hidup adalah perang: nasihat Sun-tzu yang akan membantu anda menjadi lebih baik

Apabila mungkin, Sun-tzu lebih suka menang tanpa berjuang sama sekali, atau sekurang-kurangnya untuk memulakan menangani pertempuran yang paling mudah.

Strategi, yang tidak tahu kemunduran, sedang mencari pertempuran baru, hanya mendapat kemenangan.

Sun Tzu

Beliau menasihati tenteranya untuk memilih laluan yang tidak dijangka dan menyerang kawasan yang tidak dilindungi. Pemikir membandingkan taktik pertempuran untuk air: ia mengalir dari ketinggian, mengisi dataran rendah. Jadi dalam peperangan: adalah perlu untuk mengelakkan kedudukan di mana musuh kuat, dan mogok di mana musuh lemah.

Ajaran Sun-tzu diterapkan jauh di luar medan perang, kerana ide utamanya – untuk mencapai matlamat yang anda perlukan untuk memilih kaedah paling mudah mungkin – ia sangat universal.

Nasihat seorang pemikir Cina akan berguna di semua bidang – daripada membangunkan perniagaan untuk menurunkan berat badan dan mewujudkan tabiat baru. Mari lihat bagaimana anda boleh menggunakan strategi perang melek huruf dalam kehidupan seharian.

Pertempuran untuk tabiat yang betul

Sering kali kita cuba untuk menguasai tabiat baru, untuk merealisasikan rancangan yang mulia dan untuk memenangi kemenangan lain, bergantung semata-mata kepada kekuatan dan bertindak secara tidak wajar secara bersesuaian. Kami dengan berani pergi ke pertempuran dan menyerang musuh – dalam kes ini, ketagihan – pada titik di mana dia adalah yang paling kuat.

  • Kami cuba berpegang teguh kepada diet, makan malam dengan kawan-kawan.
  • Kami cuba menulis sebuah buku apabila terdapat bunyi bising.
  • Kami cuba makan apabila almari penuh dengan gula-gula.
  • Cuba bekerja apabila TV dihidupkan.
  • Cuba fokus, dengan menggunakan telefon pintar dengan aplikasi rangkaian sosial, permainan dan sampah lain yang mengganggu.

Apabila kita secara semulajadi menderita kegagalan, kita mula menyalahkan diri sendiri: mereka berkata, mereka tidak begitu berminat dengan matlamat atau menunjukkan kekuatan yang tidak mencukupi. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, kegagalan adalah hasil yang logik bukannya kesunyian, tetapi strategi yang buruk.

Jeneral berpengalaman bermula dengan kemenangan dalam pertempuran mudah, dengan itu memperkukuh kedudukan mereka. Mereka menunggu musuh melemahkan dan jatuh dalam semangat untuk menimbulkan tamparan yang sangat tepat.

Kenapa memulakan pertempuran dengan percubaan untuk mengambil alih kawasan yang paling kuat? Mengapa cuba membuat tabiat baru dalam keadaan yang hanya menghalang kemajuan?

Sun-tzu tidak pernah memasuki pertempuran, jika keadaannya tidak memberikan kelebihan yang mencukupi. Dan pastinya dia tidak bermula dengan serangan ke atas kawasan di mana musuh menumpukan tentera utama. Jadi sebaiknya anda lakukan: beralih kepada tabiat baru dalam langkah-langkah kecil, mengumpul kekuatan dan mengambil kedudukan terbaik untuk menarik.

Sun-tzu, tuan kebiasaan

Mari analisa contoh-contoh, bagaimana anda boleh menerapkan idea-idea strategi yang berjaya dalam perkembangan tabiat baru.

Contoh 1

Sun Tzu: “Hanya anda akan memastikan kejayaan serangan anda apabila anda menyerang tempat yang tidak dilindungi.”

Apa maksudnya. Hanya selepas itu anda akan memperoleh tabiat apabila mudah menguasai.

Contoh 2

Sun Tzu: “Dia akan menang, siapa yang tahu bila hendak bertarung, dan bila tidak.”

Apa maksudnya. Dia akan menukar tingkah lakunya, yang tahu kebiasaannya untuk mendapatkan yang pertama dan yang mana yang akan ditangguhkan kemudian.

Contoh 3

Sun Tzu: “Seorang komandan yang masuk akal mengelakkan pertembungan dengan musuh ketika roh itu kuat, tetapi menyerang ketika itu lamban dan berpikir tentang melarikan diri.”

Apa maksudnya. Orang yang munasabah mengelakkan perjuangan dengan tabiat jahat di mana mereka kuat, tetapi berjuang dengan mereka di mana mereka lemah dan mudah bersetuju untuk berubah.

Sertai pertempuran yang anda ditakdirkan untuk menang

Peningkatan diri bukanlah masalah kemahuan atau organisasi. Ini semua tentang memilih strategi yang betul. Apa yang orang anggap sebagai watak yang lemah atau keengganan untuk mengubah apa-apa seringkali hasil usaha untuk memperoleh kebiasaan yang baik dalam keadaan yang tidak sesuai.

  • Sekiranya anda ingin membaca lebih banyak buku, jangan cuba lakukan ini semasa tinggal di satu bilik dengan komputer dan TV. Pindah ke persekitaran yang kurang mengganggu.
  • Sekiranya anda mempunyai masalah serius dengan berat badan berlebihan, jangan melatih program untuk atlet canggih. Sudah tentu, anda boleh mencuba, tetapi ini bukan pertempuran yang perlu anda terlibat sekarang. Mulakan dengan beban yang layak.
  • Sekiranya anda dikelilingi oleh orang, ketawa di mana-mana usaha anda dan mengganggu pencapaian matlamat, mencari tempat lain untuk bekerja. Dan pada masa yang sama mengubah alam sekitar menjadi lebih mesra.
  • Jika anda mengasah kemahiran menulis, apabila anak-anak datang dari sekolah dan kekacauan memerintah di rumah, tidak mungkin anda akan berjaya. Pilih masa yang lebih sesuai.

Mendidik tabiat anda di mana ia paling mudah dilakukan. Berhati-hati menilai keadaan dan menulis semula peraturan permainan supaya kelebihannya ada di pihak anda.

Kedengarannya sangat rumit, tetapi berapa kali anda mendapati bahawa anda memasuki perjuangan yang paling melelahkan, walaupun tanpa memperhatikan mereka yang lebih mudah? Untuk pertempuran yang rumit, anda akan mempunyai banyak masa. Fahami pertama dengan yang mudah.

Cara terbaik untuk mencapai kecemerlangan ialah anda tidak perlu mengatasi rintangan. Mengambil bahagian dalam pertempuran yang menjanjikan kemenangan kepada anda.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =