Idea yang akan membantu mengalahkan kemiskinan

Perasaan defisit

Eldar Shafir (Eldar Shafir), seorang profesor psikologi dari Princeton University, melakukan kajian yang menarik dengan rakan sekerjaKemiskinan Menangkis Fungsi Kognitif di kalangan petani India yang menanam tebu. Mereka menerima kira-kira 60% daripada jumlah pendapatan tahunan serta-merta selepas tuai. Ini berikutan bahawa untuk satu bahagian tahun ini petani hidup dalam kemiskinan relatif, dan yang lain dalam kekayaan relatif. Para penyelidik meminta mereka untuk mengambil ujian IQ sebelum dan selepas penuaian. Dan sebelum musim menuai mereka menunjukkan hasil yang paling teruk. Keadaan hidup dalam kemiskinan membawa kepada kehilangan 14 titik IQ. Ini dapat dibandingkan dengan kesan malam yang tidak dapat tidur atau akibat alkohol.

Apabila orang kekurangan sesuatu, mereka membuat keputusan lebih buruk.

Dalam keadaan ini, mustahil untuk memikirkan prospek jangka panjang. George Orwell, pada tahun 1920, mengalami kemiskinan, menulis bahawa dia “menghancurkan masa depan.” Orang miskin membuat keputusan bodoh bukan kerana mereka bodoh sendiri. Dalam keadaan di mana mereka hidup, sesiapa pun akan bertindak seperti tidak munasabah.

Jalan keluar adalah pendapatan asas tanpa syarat

Ahli ekonomi moden menawarkan pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah ini. Sebagai contoh, membantu golongan miskin dengan kertas kerja atau menghantar mesej supaya mereka tidak lupa membayar bil dan tidak mengumpul hutang. Keputusan sedemikian sangat menarik kepada ahli politik: tidak ada keperluan untuk membelanjakan wang di atasnya. Tetapi sebenarnya ia hanya akan menghapuskan beberapa gejala, dan tidak menyingkirkan masalah sepenuhnya.

Jadi mengapa tidak mengubah keadaan hidup golongan miskin? Malah 500 tahun yang lalu ahli falsafah Thomas More menyebut idea ini dalam bukunya “Utopia”. Ini adalah pendapatan asas tanpa syarat – amaun yang dibayar bulanan dan yang mencukupi untuk menampung keperluan asas: perumahan, makanan, pendidikan. Ia harus dikeluarkan kepada semua tanpa syarat.

Ini bukan kerajaan yang baik, tetapi hak semua orang.

Di samping itu, pendapatan asas tanpa syarat akan membantu memikirkan semula sikap kita untuk bekerja. Sekarang berjuta-juta orang menganggap kerja mereka tidak bermakna. Menurut kaji selidik 2013, hanya 13% responden benar-benar berminat dengan apa yang mereka lakukan di tempat kerja. Dalam tinjauan lain, 37% percaya bahawa kerja mereka tidak diperlukan sama sekali.

Percubaan Kanada

Banyak percubaan telah dilakukan untuk memperkenalkan pendapatan asas tanpa syarat. Mungkin yang paling penting dari mereka adalah di Dauphin Kanada pada tahun 1974. Dalam tempoh lima tahun, semua penduduk bandar kecil ini menerima pendapatan yang dijamin. Dengan perubahan kerajaan, eksperimen itu berhenti, dan hasilnya dianalisis hanya 25 tahun kemudian.

Ahli ekonomi Evelyn Forget mendapati bahawa penduduk Dauphin bukan sahaja lebih kaya, tetapi juga lebih bijak dan lebih sihatThe Town With No Kemiskinan . Prestasi sekolah meningkat dengan ketara, kadar hospitalisasi telah berkurang sebanyak 8.5%. Dan orang tidak melepaskan kerja mereka. Kerja hanya menjadi kurang wanita dengan kanak-kanak dan pelajar. Hasil yang sama juga didapati dalam eksperimen di negara lain.

Kesimpulannya

Secara semulajadi, semua orang bertanya-tanya di mana untuk mendapatkan wang untuk pendapatan asas. Malah, ia tidak menjejaskan sebanyak yang sepertinya. Sebagai contoh, menurut anggaran ahli-ahli ekonomi untuk 2013, untuk menarik diri dari kemiskinan semua yang memerlukan di Amerika, ia akan mengambil $ 175 bilion – satu perempat belanja AS pertahanan, atau 1% daripada KDNK.

Menghapuskan kemiskinan adalah mungkin, dan kita semua harus berusaha untuk ini. Sudah tiba masanya untuk berhenti menghantar barangan lama dan mainan kepada golongan miskin. Sebagai contoh, bukannya membayar gaji kepada pegawai yang perlu membantu golongan miskin, mengapa tidak mengagihkan dana ini secara langsung kepada mereka yang memerlukan?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2