10 cara untuk membuat bos suka kepada anda

Kita semua bermimpi tentang perniagaan kita sendiri, tetapi tidak semua orang begitu bernasib baik. Dan jika anda bukan salah seorang yang bertuah itu, maka pasti anda mempunyai bos yang tidak sesuai dengan anda dalam sesuatu. Ini adalah undang-undang genre. Jika anda sedikit bernasib baik, dan bos anda bukan keturunan neraka, maka ada banyak cara untuk memenanginya. Dan ini adalah sebahagian daripada mereka.

Jadilah orang yang baik

Kami yakin bahawa anda sudah menjadi orang yang hebat dan semua pekerja suka anda. Tetapi, masih terdapat beberapa cara untuk menjadi lebih baik kepada orang lain dan, khususnya, kepada bos anda. Menghapus kata-parasit, bahasa badan tertutup dan kesilapan lain. Bahan di Lifehacker boleh membantu dengan ini. Jangan menjadi slip. Tiada siapa yang menyukai mereka. Hanya memberi lebih banyak isyarat positif daripada yang negatif.

Jadikan diri anda tergantikan

Anda telah mendengar ini berkali-kali, tetapi benar-benar benar: jika anda adalah orang yang tanpa pekerjaan itu bernilai, maka anda lebih dekat dengan promosi, bonus dan lain-lain perkara yang sejuk daripada yang lain. Berfikir dan beritahu saya, adakah anda seorang pekerja yang amat diperlukan? Jika tidak, maka sudah tiba masanya untuk bergerak ke arah ini. Bekerja pada projek yang paling penting, pelajari apa yang membezakan anda daripada yang lain. Latihan tambahan tidak menyakiti sesiapa lagi.

Keutamaan bos adalah keutamaan anda

Buat sendiri segala perkara yang penting kepada bos anda. Bercakap dengannya mengenai kerja, cari pendapatnya dan biarkan dia merasakan bahawa minat kerja anda bertepatan. Mereka tidak sepatutnya sama, tetapi pastikan anda mengetahui keutamaan pihak berkuasa dan mengetahui cara melaksanakannya.

Pastikan ia sentiasa terkini

Adakah patut disebut bahawa bos anda tidak akan menyukainya, jika anda tidak menunjukkan diri anda sekurang-kurangnya sekali-sekala dan memaklumkannya tentang semua peristiwa. Mungkin, walaupun perlu menghantar laporan tetap tentang kerja yang dilakukan. Ini adalah perlu bukan sahaja untuk menghiburkan ego, tetapi juga untuk menunjukkan betapa produktif anda.

Selesaikan masalah sehingga diputuskan oleh bos anda

Tiada siapa yang sempurna, dan bos anda, kemungkinan besar, memahami ini. Tetapi jika anda dapat menyelesaikan masalah sehingga diputuskan oleh atasan anda, anda akan melihat lebih banyak, lebih baik di matanya. Cara terbaik untuk mencapai matlamat ini adalah untuk menyimpan jurnal kerja di mana untuk menulis mengenai semua yang anda sedang kerjakan. Dan kemudian menilai diri anda di pihak pihak berkuasa. Sedikit nasib, dan anda akan melihat masalah itu dan akan dapat menyelesaikannya lebih awal daripada yang akan mengganggu orang di atas.

Bersiaplah untuk meminta maaf atas kesilapan anda

Semua orang tersilap, dan anda tidak terkecuali. Sekiranya ini berlaku, bersiaplah untuk memohon maaf. Betul untuk meminta maaf.

Saya salah. Saya perlu disalahkan. Saya akan membetulkan diri saya sendiri. Saya membuat kesilapan

Semua ini adalah contoh permohonan maaf yang salah. Dalam kes ini, anda menjadikan diri anda pusat. Di mana pilihan yang lebih tepat adalah untuk mengalihkan tumpuan kepada pengantara, lebih tepat kepada orang yang mengalami kesilapan anda. Tanyakan kepada diri sendiri soalan: “Siapa saya bercakap dengan dan apa yang orang ini mahu mendengar dari saya?”. Dengan memberi jawapan kepadanya, anda akan memahami bagaimana untuk membuat permintaan maaf anda sendiri.

Dapatkan penghormatan

Banyak untuk sebab tertentu percaya bahawa menjadi puk tebuk adalah cara terbaik untuk menyenangkan bos. Saya harap anda faham bahawa ini tidak begitu. Dalam sesetengah kes ini boleh berfungsi (jika bos anda mempunyai zaman kanak-kanak yang sukar), tetapi cara terbaik untuk mendapatkan cintakan pihak berkuasa adalah untuk mendapatkan penghormatan yang benar. Ia bererti bekerja keras, mengelakkan gosip pejabat dan bercakap tentang apa-apa, dan juga mengambil kritikan yang mencukupi. Untuk menjadi orang yang menyenangkan (titik pertama) juga betul, tetapi ini adalah dua pendekatan asas yang berbeza. Sekiranya anda menghormati diri dan tidak melakukan kesalahan, atasan anda akan melakukan perkara yang sama.

Menguasai seni mencari sibuk

Kadang-kadang, untuk terus maju, anda perlu membuat beberapa helah. Dan, dalam kes kita, ia bermakna menjadi tuan dalam seni mencari sibuk, walaupun tidak. Kami tidak bercakap tentang kerja-kerja yang mengelirukan atau tentang berbohong. Tetapi anda mesti memberi bos anda untuk memahami bahawa anda adalah orang yang sibuk dan sentiasa mengusahakan sesuatu.

Beri maklum balas berguna

Sekali lagi, jika bos anda bukan seekor lembu neraka, maka dia hanya akan gembira dengan maklum balas yang jujur. Tetapi apabila ditanya mengenai perkara ini, jangan cuba mencurahkan semua aduan anda. Ketahui apa yang diperlukan oleh bos anda. Jangan menyesuaikan diri dengannya dan jangan cakap apa yang dia mahu dengar. Jika dia perlu mengetahui bagaimana projek baru sedang dilakukan, jangan cuba memberitahu kami bahawa pasukannya menghabiskan terlalu banyak waktu makan malam. Anda bukan fitnah, bukan?

Lakukan pekerjaan 100%. Walaupun anda membenci bos anda

Kadang-kadang tidak mengapa anda melakukan kerja anda. Bos yang buruk tidak akan menjadi lebih baik dari ini. Jika anda mempunyai keadaan ini, anda benar-benar minta maaf. Dalam kes ini, nasihat terbaik adalah untuk meningkatkan perisai dan tidak memberi terlalu banyak perhatian kepada histeria, kritikan dan serangan yang tidak wajar oleh pihak berkuasa.

Dan yang paling penting! Jangan biarkan mereka masuk ke dalam kehidupan peribadi anda. Jangan ambil kerja rumah dan jangan tersandung pada orang-orang sekitarnya. Lebih baik berfikir tentang bagaimana anda dapat memperbaiki keadaan anda. Atau mungkin, baik, dia?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 6 = 14