Bagaimana untuk masuk ke dalam keadaan aliran

“Aliran” adalah keadaan puncak seseorang ketika dia berfokus pada satu perkara dan sepenuhnya direndam di dalamnya. Sesetengah orang menyebut negeri ini keadaan prestasi puncak.

Tentunya anda sudah dapat mengalir, bermain permainan kegemaran anda, pengaturcaraan, melayari web, memainkan alat muzik atau membincangkan topik kegemaran.

Berikut adalah kaedah yang membantu dalam keadaan aliran. Saya menggunakannya lebih daripada sekali, apabila saya merasakan bahawa saya bekerja secara tidak produktif.

Faedah

Keadaan aliran ini mempunyai beberapa kelebihan dan di sini ialah:

 1. Anda menjadi sangat produktif dan melakukan lebih banyak masa.
 2. Anda berfokus pada melakukan satu tugas (yang tidak begitu mudah hari ini).
 3. Anda merasa hebat – gembira, tenang dan yakin.

Stimulasi

Rahsia masuk ke dalam keadaan aliran mendapatkan jumlah rangsangan yang diperlukan untuk tugas yang dipilih. Insentif boleh menjadi dalaman atau luaran. Bilangan rangsangan yang diperlukan bergantung pada orang dan tugas yang dipilih olehnya.

Dengan jumlah insentif yang rendah, anda merasa tidak peduli, keletihan, kebosanan, kurang motivasi. Apabila jumlah rangsangan terlalu besar, anda menjadi tidak sabar, gugup, mudah marah dan teruja. Walau bagaimanapun, anda tidak akan menunjukkan hasil yang terbaik dan mungkin kehilangan tumpuan.

Apabila anda berada dalam keadaan fluks, anda berasa tenang, yakin dan bermotivasi. Anda berfungsi secepat mungkin dan melakukannya tanpa banyak usaha.

Malangnya, kebanyakan orang turun naik di antara negeri ekstrem (kurang insentif dan jumlah yang berlebihan) pada siang hari.

Anda perlu memberi perhatian kepada badan, fikiran dan perasaan anda, untuk melihat apa keadaan anda dan bertindak mengikut keadaan.

Panduan berikut akan membantu anda kembali ke keadaan aliran.

Bagaimana untuk mendapatkan keadaan aliran, jika anda saraf (jumlah rangsangan yang berlebihan)

Gejala hyperstimulation:

 • Anda mudah terganggu oleh orang, gangguan, bunyi dan kegagalan (contohnya, ketika saya berada di negeri ini, saya sering marah di laman web dan program komputer)
 • Anda berasa patah dan tidak tahu bagaimana untuk mengatasi keadaan.
 • Banyak fikiran melepasi kepala anda.
 • Hati anda berdegup lebih cepat dan lebih kuat dari biasa (adrenalin ini).
 • Anda melakukan pernafasan yang cepat dan cetek.

Dalam keadaan ini, anda boleh menggunakan mana-mana langkah di bawah untuk mengurangkan kebimbangan dan masuk ke keadaan aliran:

 1. Ambil istirahat pendek: kadang-kadang 10 minit tidur atau berjalan kaki di udara segar sudah cukup untuk “menetapkan semula” keadaan anda dan mengurangkan tekanan.
 2. Mula perlahan, bernafas dalam: menarik nafas selama beberapa saat, kemudian perlahan-lahan menghembus nafas, di mana anda perlu menekan lidah terhadap gigi, menghasilkan bunyi desiran (seperti ular desiran). Ulangi beberapa kali.
 3. Bahagikan tugas menjadi subtaskah: anda boleh bimbang secara tidak sedar tentang tugas itu. Bahagikan ke dalam beberapa subtaskah atau urutan langkah untuk mengurangkan kebimbangan.
 4. Kosongkan kepala maklumat anda yang tidak perlu: otak anda mungkin dimuatkan dengan banyak masalah dan pemikiran tentang kerja, keluarga, belanja, kewangan dan sebagainya. Ambil pen dan bungkus segalanya ke sekeping kertas supaya otak anda berfokus pada satu tugas.
 5. Ambil mandi: mandi yang baik akan melegakan otot-otot badan dan minda anda.
 6. Fikirkan tentang apa yang membuatkan anda berehat: pantai, kenangan orang yang dicintai atau bercuti.

Bagaimana untuk mendapatkan keadaan aliran, jika anda mempunyai sikap tidak peduli (jumlah insentif yang rendah)

Tanda kekurangan insentif:

 • Anda merasa bosan, walaupun anda mempunyai perkara yang perlu dilakukan.
 • Anda berasa mengantuk dan penat.
 • Anda tidak peduli, anda mempunyai motivasi rendah dan anda berasa tertekan.
 • Anda tertarik kepada manis atau asin.

Jika anda berada dalam kedudukan ini, maka langkah berikut akan membantu anda masuk ke dalam keadaan aliran:

 1. Complicate yourself with the task: jika tugas terlalu sederhana dan membosankan, anda hanya dapat kehilangan minat di dalamnya.
 2. Pindah: berjalan, berlari, melompat, menari, membuat badan bergerak.
 3. Mempunyai snek atau minuman (dalam kes ini, tidak bermakna alkohol): semasa anda yakin bahawa anda tidak makan banyak gula.
 4. Keseimbangan kesakitan dan kesenangan yang tepat: tanyakan kepada diri sendiri apa yang akan anda rasakan jika anda gagal menyelesaikan tugas itu, dan bagaimana anda akan senang jika anda mengikutinya.
 5. Hidupkan muzik dengan kuat: apa-apa yang akan mengenakan anda dengan keyakinan dan akan memberikan motivasi. Untuk kesan yang lebih besar, gunakan fon kepala.
 6. Hidupkan mod berbilang tugas untuk masa yang singkat: tentu saja, multitasking tidak berkesan, tetapi lebih baik daripada tidak melaksanakan tugas. Hidupkan mod berbilang tugas selama 5 – 15 minit, sehingga anda merasa lebih bermotivasi. Mengobrol dengan rakan-rakan, hidupkan TV dan membuat panggilan. Anda bersorak sedikit. Tetapi jangan biarkan ia menjadi kebiasaan.

Ringkasan

Saya harap anda suka panduan dan berguna dalam kehidupan. Inilah caranya untuk memohon:

 1. Apabila anda merasakan bahawa anda tidak bekerja secara produktif, gunakan manual di atas untuk menentukan keadaan yang anda ada: hyperstimulation atau kekurangan rangsangan.
 2. Kemudian, gunakan salah satu kaedah di atas untuk kembali ke keadaan aliran.
 3. Gunakan kaedah di atas secara sederhana, jika tidak, mereka akan membawa anda ke negeri yang melampau. Perlu diingat bahawa anda perlu mendapatkan jumlah insentif yang betul, tidak terlalu banyak dan tidak terlalu sedikit.

Jika anda belajar bagaimana untuk kembali dengan cepat ke keadaan aliran dan menjadikannya tabiat, maka ia pasti akan menjadikan anda lebih bahagia, lebih produktif dan lebih yakin.

Dan bagaimana cara anda membantu?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − = 48