Kesalahan percuma. Bagaimana cara memulakan freelancer menjadi pakar teratas tanpa sambungan dan pengalaman

Hari ini, freelancing telah menjadi perwujudan kebebasan dalam semua makna yang berbeza – kreativiti, ekspresi, perjalanan, kewangan, gaya hidup dan rutin harian. Lebih dan lebih profesional mempertimbangkan freelancing sebagai alternatif menggoda untuk kerja pejabat tradisional, manakala syarikat-syarikat bersemangat bergerak ke arah projek penyumberan luar dan bahkan fungsi.

Adalah sangat ingin tahu bahawa sebahagian besar peneroka lepas menerusi tahap pembangunan profesional yang sama, walaupun kepelbagaian industri dan pengkhususan terbuka untuk melepaskan diri. Memahami spesifik peringkat ini membolehkan anda mengutamakan dengan betul dan mengelakkan perangkap berbahaya, mencapai kejayaan walaupun tanpa sambungan, pengalaman atau pendidikan formal.

Mari cuba mencari tahu tahap-tahap ini dan bagaimana untuk berjaya mengatasinya.

Tahap 1. Genius yang tidak dikenali

Tiada sesiapa yang mengenali anda, tidak ada yang mempercayai anda, anda dihantar ke beratus-ratus projek dan anda bahkan tidak menerima e-mel dengan keengganan. Anda sememangnya tidak wujud dalam dunia freelancing.

Matlamat pentas adalah untuk mewujudkan profil yang boleh dipercayai.

Apa yang perlu dilakukan

Daftar pada platform bebas yang terkemuka di bidang anda, untuk pemula, satu sudah cukup. Seterusnya – palsu sehingga anda membuatnya. Jelas dan ringkas menunjukkan pendidikan dan sijil kemahiran dan profil anda, tambahkan foto anda dengan senyuman ceria dan tulis permintaan yang mesra dengan hasrat untuk bekerjasama.

Jangan risau, jika anda tidak mempunyai pendidikan yang sesuai dengan pengkhususan anda, ia mudah diisi dengan bantuan portfolio dan maklum balas.

Portfolio adalah elemen paling penting dalam profil anda. Jika anda tidak mempunyai portfolio dan anda berharap dapat menciptanya dengan mula bekerja pada platform, maka tahap ini akan lebih lama daripada yang diperlukan dan mungkin akan membawa kepada kemurungan.

Portfolio dengan contoh projek yang anda harapkan, harus disediakan terlebih dahulu. Ini boleh dicipta projek atau projek yang anda buat untuk rakan-rakan. Perkara utama ialah mereka menunjukkan kualiti kerja anda. Sekiranya sesuai, sertakan contoh sebelum dan selepas campur tangan anda, ini adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk menarik perhatian pelanggan yang berpotensi.

Selepas anda membuat portfolio, mulailah menulis ulasan anda sendiri. Bawa kawan atau keluarga, buat beberapa projek dan dapatkan diri sendiri untuk projek-projek ini. Biasanya, selepas profil muncul ulasan 5-7 dan portfolio yang indah, pelanggan berpotensi mula bertindak balas terhadap huruf.

Apa yang tidak boleh dilakukan

Jangan berhenti kerja anda. Penciptaan dan promosi profil dan portfolio dari awal akan mengambil banyak masa, dan anda akan memerlukan sumber pendapatan yang selari stabil.

Peringkat 2. Budak

Anda telah disewa untuk projek pertama, anda dibayar sedikit, diperiksa sering dan diinterogasi dengan teliti untuk temuduga. Anda menerima respons kepada 25% daripada surat yang dihantar.

Matlamat pentas adalah untuk mengesahkan reputasi yang dituntut.

Apa yang perlu dilakukan

Untuk bekerja keras dan membangunkan komunikasi

Berjuang garang untuk projek-projek, proses, menghubungi anda pada bila-bila masa siang atau malam (terima kasih kepada kadar pertukaran semasa reka bentuk yang terbaik datang dari luar negara), mendengar kepada pelanggan dan mengikuti hasratnya, bersikap sopan dan betul.

Apabila memohon untuk projek, pastikan anda menyatakan beberapa cara untuk menghubungi anda (telefon, Skype, e-mel). Pantau harga untuk perkhidmatan pesaing terdekat dan pembuangan, pada peringkat ini harga dan kelajuan komunikasi adalah rakan terbaik anda dalam perjuangan untuk pelanggan. Membangunkan kemahiran perbualan telefon dan komunikasi perniagaan, terutamanya jika pasaran utama anda bercakap bahasa yang berbeza.

Jika bahasa asing anda tidak cukup baik, mintalah kepada klien untuk melakukan semua perbincangan dengan e-mel di bawah alasan untuk memelihara semua butiran dan kehendak. Sebagai peraturan, majoriti menganggap pendekatan ini secara positif dan bahkan menyoroti anda di kalangan yang lain sebagai pelaku yang paling bertanggungjawab.

Rancang

Oleh kerana setiap pelanggan baru masih nampak keajaiban dan kejayaan yang luar biasa, ada godaan untuk menyetujui semua projek yang dicadangkan. Monitor memperoleh fail dengan tugas-tugas yang belum selesai, baka pada cawan meja kopi dan surat e-mel tinkles-Bantuan dengan kebingungan, “Apabila saya melihat versi baru?”.

Anda perlu memulakan perancangan masa dan mengutamakan projek, belajar untuk mengatakan “tidak” atau sekurang-kurangnya menilai pekerjaan (“boleh bermula dalam dua minggu”).

Mengekalkan asas pelanggan

Pastikan anda mula menyusun fail dengan asas pelanggan: menyertakan maklumat hubungan, data mengenai kerja yang dilakukan, khusus komunikasi dengan klien ini, kepentingan peribadi atau profesionalnya. Mula membina hubungan dengan pelanggan, penyiapan projek itu tidak bermakna pemberhentian komunikasi yang lengkap di antara anda.

Jangan teragak-agak untuk mengingatkan diri anda dari semasa ke semasa, sebagai contoh, jika anda menukar maklumat hubungan anda atau menambah perkhidmatan baru. Anda juga boleh mengucapkan tahniah hari jadi pelanggan atau bercuti penting (tidak terlibat, satu atau dua salam dalam satu tahun adalah lebih daripada cukup), atau untuk berkongsi maklumat (untuk membentangkan orang yang tepat, untuk menghantar satu artikel penting, dan sebagainya) yang akan berguna untuk perniagaan pelanggan.

Pada peringkat ini, anda akan ingat dengan kesunyian makan tengah hari di pejabat korporat dan merry malam bersama kawan-kawan dengan segelas wain. Perkara utama – untuk menyedari bahawa dia tidak terhingga, dan selepas 30, 80 atau 150 projek (bergantung kepada pengkhususan anda), anda mengenali gaji profesional, mulia dan baik. Sudah tentu, hanya jika ulasan tentang profil anda tanpa cacat dan menunjukkan kualiti kerja yang tinggi, menepati tarikh akhir dan belanjawan dan yang penting, untuk kualiti peribadi yang menyenangkan anda.

Apa yang tidak boleh dilakukan

Jangan berputus asa.

Selalunya mereka menjadi penyokong anda yang paling bersemangat dan mengetuai aliran projek yang boleh dipercayai melalui rakan dan rakan sekerja. Ya, mungkin pada awalnya anda akan kehilangan waktu (= uang) atau beberapa sel saraf, tetapi dalam jangka panjang anda akan berada dalam keadaan hitam.

Tahap 3. Pakar teratas

Anda menerima berpuluh-puluh jemputan untuk projek baru, anda mempunyai aliran pelanggan yang mantap, anda disyorkan dalam kalangan profesional sebagai pakar yang mempunyai reputasi yang baik. Anda mendapat bayaran yang tinggi, dan anda boleh memilih projek yang dilanggan.

Matlamat fasa adalah untuk mengikuti strategi.

Apa yang perlu dilakukan

Pilih projek yang dalam jangka panjang akan membawa anda hasil terbaik. Contohnya, antara projek gergasi korporat kecil dan projek satu kali yang tinggi membayar, pilih yang pertama. Jika berjaya, anda mempunyai peluang yang tinggi untuk menjadi peneraju bebas dalam bidang hijau projek korporat.

Cobalah juga untuk mewujudkan hubungan mesra dengan pengurus bakat pada platform bebas. Mereka sentiasa mencari freelancers yang boleh dipercayai dengan cadangan yang sangat baik untuk pelanggan korporat platform. Bulatan bakat yang dipilih dengan teliti mendapat akses terus ke Fortune 500 syarikat dan projek dengan belanjawan tanpa had.

Apa yang tidak boleh dilakukan

Jangan berfikir bahawa anda tidak boleh digantikan. Anda hanya beberapa panggilan tidak dijawab atau e-mel yang tidak berjawab, mungkin beberapa tarikh akhir ditangguhkan, sebelum anda menyewa azam dan boleh dipercayai sebagai rock, freelancer untuk anda.

Jadi kebebasan adalah kebebasan, tetapi tiba-tiba untuk melakukan perjalanan selama sebulan dengan projek yang belum selesai tidak berbaloi.

Langkah 4. Apa yang akan berlaku?

Pada dasarnya, pakar teratas sudah bebas untuk hidup di mana mereka mahu, bekerja dengan gaya mereka sendiri, berkembang secara profesional dan kreatif. Untuk seseorang, tahap ini menjadi norma kehidupan yang bahagia dan kerja yang ideal selama bertahun-tahun.

Seseorang menjadi letih dan mendapat pekerjaan untuk salah satu pelanggan atau rakan mereka (yang lebih mudah jika anda mengekalkan hubungan jangka panjang dengan bantuan fail klien anda). Yang lain akan cuba menterjemahkan kejayaan peribadi ke dalam penciptaan syarikat mereka sendiri dan pembangunan dalam kedudukan pengurus. Terdapat banyak pilihan, dan keputusan itu adalah milik anda.

Tahap-tahap yang diterangkan memberikan idea anggaran tentang apa yang menanti freelancer orang baru di jalan menuju kejayaan, cara terbaik untuk mempersiapkannya dan jenis kesalahan yang harus dielakkan.

Walaupun hakikat bahawa mudah menjadi freelancer hari ini, hanya beberapa yang pergi ke tahap pakar teratas. Memahami langkah-langkah dan mengikuti nasihat asas akan membantu anda mencapai matlamat anda dengan lebih cepat dan dengan kerugian yang minimum. Sekiranya anda telah melepasi cara ini atau pada separuh jalan, hantarkan kepada kami tanggapan, pengalaman dan nasihat anda mengenai langkah-langkah di dalam komen tersebut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 46