Tidak pernah terlambat untuk menukar profesion

Tidak ada yang salah dengan menukar profesion pada usia apa pun, namun, semakin sukar untuk belajar sesuatu yang baru dan menjelaskan kepada majikan yang pengalaman bukanlah hal utama, hal utama adalah keinginan untuk bekerja. Oleh itu, jika anda dilawati oleh pemikiran tentang mengubah profesion, anda tidak boleh meletakkannya dalam kotak panjang, kerana lebih cepat anda memutuskan, semakin mudah. Berikut adalah 10 perkara yang perlu dilakukan sebelum menukar profesion.

Jadi, sebelum anda menulis pernyataan pemberhentian, anda perlu mempersiapkan diri dengan baik dan memikirkan beberapa mata. Pandangan yang optimis – jika seseorang mahu sesuatu, dia akan mencapainya, tetapi anda perlu tahu sekurang-kurangnya apa yang perlu dicapai. Dan untuk ini, anda perlu memahami diri sendiri dan memahami apa yang tidak anda suka dan apa yang anda mahukan.

1. Menilai ketidakpuasan anda

Sekiranya anda tidak akan segera meletakan kenyataan di hadapan bos, tetapi hanya mencari pilihan, dapatkan diri anda sebagai “jurnal yang tidak puas”, di mana anda akan menulis setiap hari yang anda tidak suka di tempat kerja. Ia boleh menjadi budaya syarikat yang jauh dari idea anda tentang ideal, hubungan antara pekerja dan bos, atau beberapa aspek kerja anda, sebagai contoh, bahagian yang membosankan atau bahagian yang anda perlu berkomunikasi dengan orang baru.

Selepas beberapa ketika, semak semula nota anda, mungkin ada saat-saat berulang, di mana anda dapat mencari petunjuk – apa sebenarnya yang tidak sesuai dengan anda dalam kerja anda, dan apa yang tidak sepatutnya dalam yang baru, supaya ia sesuai dengan anda.

2. Menilai kemahiran, minat dan kebolehan anda

Tuliskan senarai kemahiran dan kebolehan anda, berdasarkan pencapaian masa lalu atau hanya dengan apa yang anda lakukan dengan baik. Fikirkan tentang kerja, pencapaian, anugerah yang lalu.

Apabila senarai sudah siap, anggaran berapa peratus kepentingan sebenar, bakat dan kemahiran anda digunakan dalam profesion anda. Ia seolah-olah tindakan mudah, membantu untuk melihat gambaran sebenar, berapa banyak profesion anda membantu anda merealisasikannya.

3. Menggalakkan tentang profesion baru

Bilakah anda mendapat idea terbaik, bersendirian atau di dalam syarikat orang, pada waktu pagi, pada kepala yang segar, atau pada waktu malam? Pilih masa dan tempat yang lebih baik, dan susunlah idea mengenai perubahan profesion – masa depan anda adalah berbaloi. Bercakap dengan rakan dan saudara-mara, tuliskan semua prasyarat dan kehendak, gunakan semua maklumat yang tersedia untuk anda.

Terdapat juga buku dan artikel khas yang akan membantu anda memahami diri sendiri, contohnya, seperti ini.

4. Sempit bulatan

Kenal pasti diri sendiri beberapa kawasan di mana anda ingin pergi, dan tumpukan kepada mereka.

5. Belajar sebanyak mungkin

Apabila anda hanya mempunyai beberapa kawasan yang tersisa, pelajari tentang masing-masing sebanyak mungkin. Adalah lebih baik untuk berkenalan dengan orang-orang profesion ini dan bertanya kepada mereka tentang segala-galanya – ciri, perangkap, momen yang tidak menyenangkan dan sebagainya.

Selalunya ia berlaku bahawa seseorang mewakili profesion lain dalam cahaya yang agak idealis, kurang menyedari apa yang menanti dia dalam realitinya, kerana dalam setiap bidang ada plus dan minus. Anda juga boleh membaca forum khusus, wawancara, dan lain-lain

6. Bekerja sebagai sukarelawan atau bebas

Untuk memahami betapa menariknya anda bekerja di kawasan yang dipilih, dalam masa lapang anda, anda boleh bekerja secara percuma atau mengambil kerja satu kali yang kecil. Sebagai contoh, jika anda ingin bekerja di pejabat editorial, cuba mengambil beberapa tugas di laman web ini untuk para freelancer, jika anda ingin bekerja dengan haiwan – bekerja sebagai sukarelawan di tempat perlindungan untuk anjing dan kucing yang sesat.

7. Peluang untuk Pendidikan

Untuk menukar profesion, anda tidak perlu mendapatkan pendidikan tinggi tambahan, tetapi jika anda boleh menyelesaikan beberapa kursus dalam bidang ini, pelajari beberapa faedah khusus, mengapa tidak?

Ketahui jika terdapat kursus yang murah di bandar anda dalam khusus yang dipilih, sama ada terdapat seminar atau acara lain.

8. Kemahiran pam

Cari peluang untuk memperoleh kemahiran yang akan berguna untuk profesion baru. Jika anda tidak menemui kursus yang sesuai untuk kepakaran anda, anda boleh mengembangkan kebolehan yang berguna untuk kerja masa depan.

Sesetengah syarikat secara berkala menghantar orang ke kursus dan seminar, dan jika anda bekerja sedemikian, jangan lepaskan peluang untuk belajar dan belajar sesuatu yang sekurang-kurangnya sedikit membantu karier baru anda.

9. Cari kawasan yang sama

Lebih mudah bagi anda untuk menguasai profesion baru jika ia berada di kawasan yang sama dengan yang lama, tetapi dengan perubahan yang diperlukan. Oleh itu, pertimbangkan terlebih dahulu kawasan bersebelahan, dan hanya kemudian – jauh, di mana anda tidak mempunyai sebarang pengalaman sama sekali.

Sebagai contoh, jika anda bekerja sebagai pengaturcara, anda boleh mula menjual perisian, kerana anda tahu kawasan tersebut dengan sangat baik.

10. Bersedia untuk temu duga

Sebelum anda pergi ke temuduga, fikirkan jawapan anda untuk soalan ini. “Kenapa kita harus membawa anda, bukannya seseorang yang lebih berpengalaman dalam bidang ini?” Di sini anda akan dapati senarai kemahiran dan bakat anda yang sesuai untuk kerja ini, dan jika anda terlibat secara aktif dalam peningkatan mereka (seminar, kesusasteraan khas, sukarela, dll.), kesannya akan menjadi lebih baik.

Dan yang paling penting, ingatlah: Tidak pernah terlambat untuk menukar profesion, tidak kira berapa tahun yang telah anda kerjakan di bidang anda.

Beberapa contoh yang menggalakkan orang terkenal:

Edgard Burroughs, yang menulis karya terkenal di dunia tentang Tarzan, mula menulis selepas 35 tahun, sebelum mencuba profesion tentera, polis, pemilik kedai dan penggali emas.

Artis Yuri Larin, yang lukisannya dipamerkan di muzium Rusia, Amerika Syarikat dan Perancis, memulakan kerjayanya hanya dalam tempoh 40 tahun, dan sebelum itu dia bekerja sebagai seorang jurutera.

Sejarah tahu contoh-contoh sedemikian rupa, supaya jika anda sakit pekerjaan atau profesion anda secara keseluruhan, tiada apa yang menghalang anda daripada “bermula dari awal.”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1