Pelaburan di bursa: jawapan kepada 5 soalan paling popular

Kami memberitahu beberapa kali mengenai syarikat broker NETTRADER dan perkhidmatan mereka Tradernet.ru. Sememangnya, di dalam komen banyak pembaca kami menulis tentang hakikat bahawa semua ini adalah perceraian untuk wang, tidak lebih.

Wakil-wakil dari NETTRADER menjawab soalan dan bantahan banyak, menjelaskan prinsip-prinsip kerja syarikat broker dan perbezaan antara broker yang betul dan yang tidak bertanggungjawab, yang menimbulkan keinginan manusia yang mudah untuk menghasilkan wang dengan cepat.

Berdasarkan penjelasan dan konsultasi lain pakar NETTRADER, kami telah menyusun rencana ini. Kami akan menjawab soalan-soalan yang membimbangkan pengguna dan memberitahu anda bagaimana membezakan broker ini daripada penipu, dan kemudian juga menunjukkan apa terminal perkhidmatan Tradernet.ru kelihatan dan bagaimana untuk menggunakannya.

Bagaimana anda berdagang di bursa?

Persoalan pertama yang menarik minat orang-orang yang berfikir tentang perdagangan di bursa saham: mengapa anda memerlukan broker? Kenapa saya harus melakukan operasi hanya melalui dia? Bolehkah anda mendaftar secara langsung di bursa, membeli dan menjual saham sebagai orang perseorangan?

Tidak, tidak. Undang-undang melarang individu untuk menjalankan transaksi secara berasingan di bursa. Kami semestinya memerlukan perantara – entiti undang-undang dengan lesen untuk broker. Ia boleh menjadi organisasi pengurusan, bank atau syarikat broker.

Fungsi pertukaran termasuk organisasi perdagangan dalam sekuriti. Dalam proses membeli dan menjual saham, tidak ada yang sukar: anda perlu memberikan broker komisen melalui telefon atau melalui terminal perdagangan – program yang dipasang pada komputer atau berfungsi dalam penyemak imbas.

Setelah menerima pesanan itu, broker selama beberapa saat membawanya ke bursa saham, dan di sana transaksi sedang menunggu pihak – orang perseorangan atau syarikat yang akan menjual saham atau membeli milik anda.

Tetapi untuk memahami apa stok yang hendak dijual dan dibeli, anda perlu dapat menavigasi keadaan kewangan dan bahkan mempunyai sedikit rasa. Sekiranya anda masih belum dapat meneliti isu ini, tetapi bersedia untuk membayar mereka yang sudah tahu ini, mintalah penganalisis untuk mendapatkan bantuan: mereka akan membuat portfolio, akan membantu dan memberi cadangan.

Walau bagaimanapun, anda secara bebas boleh menguasai nuansa dagangan pertukaran dan menguji kebolehan dagangan anda dengan membuka akaun demo. Semuanya nyata, hanya dengan pelupusan anda adalah satu juta wang maya.

Sudah tentu, pasir adalah pengganti yang tidak penting untuk oat, seperti kata Bill dari buku “The Leader of the Redskins.” Walaupun demokrasi anda bengkak dari keuntungan yang belum pernah terjadi sebelumnya, ini tidak bermakna bahawa anda akan menjadi seperti yang berjaya di dunia nyata. Anda perlu membayar komisen kepada broker dan cukai keuntungan. Di samping itu, apabila anda melabur wang sebenar, perasaan dari apa yang sedang berlaku akan menjadi lebih teruk – anda boleh melangkau kesepakatan yang berjaya, kerana anda akan ketakutan, sebagai contoh.

Tetapi terima kasih kepada latihan latihan, anda akan belajar cara menavigasi di terminal perdagangan, dan ini sangat penting.

Adakah saya memerlukan pendidikan ekonomi untuk belajar bagaimana untuk berdagang saham di bursa?

Kami tidak akan berdering dengan suara keras bahawa sesiapa sahaja yang sekurang-kurangnya boleh membaca boleh membuat wang ke atas saham, tetapi pendidikan khusus tidak diperlukan sama ada. Sekurang-kurangnya, anda tidak akan diminta untuk meminta diploma, tetapi anda boleh belajar bagaimana memahami proses kewangan sendiri.

Sebelum anda mendapatkan wang anda ke dalam sistem, anda harus mengamalkan demosains, membaca artikel, buku, menonton webinar dan video latihan. NETTRADER bahkan mempunyai salurannya sendiri di YouTube. Dan setiap pagi sebelum pembukaan bursa, pekerja syarikat mengatur webinar selama 15 minit, di mana mereka membincangkan keadaan ekonomi.

Anda perlu belajar, memahami, memahami. Mungkin ini akan membawa anda lebih daripada sebulan. Tetapi ada apa-apa profesion yang anda boleh menguasai dalam beberapa hari?

Pertukaran itu bukanlah sebuah kasino, di mana, dengan menarik tuil senjata mesin, anda tiba-tiba dapat kehilangan segalanya atau sebaliknya, menjadi kaya. Pertukaran adalah cara yang baik untuk melabur wang serta banyak kerja analitik.

Jika anda ingin merasa seperti serigala dari Wall Street, pada mulanya, sekurang-kurangnya menjadi sedikit kepada mereka, memperoleh pengalaman, pengetahuan, pemahaman mengenai proses perdagangan dalaman di bursa, mengkaji risiko. Kemudian anda tidak boleh tenggelam sejuta dalam beberapa hari.

Untuk memulakan perdagangan, anda memerlukan modal permulaan yang besar. Bagaimanakah saya boleh mendapatkan sesuatu dengan kopek saya?

Deposit minimum dengan NETTRADER ialah 3,000 rubel. Tetapi ini, tentu saja, tidak mencukupi untuk membeli saham yang layak. Bagi 3 000 anda, kemungkinan besar, akan dapat menebus banyak syarikat. Pelaburan sedemikian tentu akan membawa banyak saraf dan keuntungan minimum, kerana portfolio perlu mempelbagaikan – untuk membeli saham syarikat yang berlainan. Namun, terpulang kepada anda untuk menentukan sejauh mana anda bersedia untuk melabur.

Mengenai perkara ini, NETTRADER mempunyai kes yang menarik. Vladimir Ryazantsev, yang kini berusia 47 tahun, memutuskan untuk menjaga tabungannya sendiri dan mewujudkan “dana pencen peribadi” dengan bantuan NETTRADER.

Menariknya, dia mula hanya dengan deposit sebanyak 3 000 rubel dan sekarang dia menambah akaunnya secara bulanan sebanyak 3 000. Jika dia hanya meletakkan wang ini pada kad, sekarang dia akan menyelamatkan 36 000 rubel. Deposit bank akan membawa keuntungan yang sangat kecil untuk tahun ini. Sekarang Vladimir mempunyai hampir 54,000 rubel dalam akaunnya – peningkatan yang kukuh.

netrader, satu portfolio peniaga yang berjaya

Anda boleh melihat portfolio Vladimir Ryazantsev, membaca blognya, bercakap dengannya melalui sistem mesej Tradernet.ru.

Majlis untuk memilih saiz modal benih

Melabur wang percuma. Ini bermakna anda tidak perlu melabur jumlah yang anda simpan untuk rawatan, bergerak, membeli kereta atau sesuatu yang diperlukan dalam masa terdekat, dengan harapan dapat meningkatkannya dua kali dan membeli sesuatu yang lebih baik.

Melabur jumlah yang boleh anda lakukan tanpa dalam 5 tahun akan datang. Akaun itu boleh diisi semula secara berterusan. Oleh itu, walaupun bermula dengan deposit minimum, pada akhirnya, anda boleh membawanya kepada syarikat yang anda boleh membeli saham syarikat yang bereputasi dan mendapat keuntungan yang mengagumkan.

Bagaimana untuk memilih broker yang baik?

Oleh itu, tanpa broker anda tidak boleh sampai ke bursa saham. Oleh itu, anda perlu mencari komitmen dan komisen yang boleh diterima. Tetapi bagaimana untuk memahami bahawa laman web ini boleh dipercayai? Mari mulakan dengan teratur.

1. Semak lesen

Aktiviti broker mesti dikawal oleh undang-undang, yang bermaksud bahawa dia mesti mempunyai lesen berikut:

  • lesen untuk aktiviti broker;
  • lesen untuk aktiviti peniaga;
  • lesen untuk aktiviti depositori;
  • lesen untuk menjalankan aktiviti pengurusan sekuriti.

Kerja broker dikawal oleh Bank of Russia untuk Pasaran Kewangan, dan ia mengeluarkan lesen. Dengan cara ini, jika anda melihat lesen FSFM dalam lesen – ini juga broker sebenar, ia hanya mendapat lesen sehingga 2013, apabila mereka dikeluarkan oleh Perkhidmatan Persekutuan untuk Pasaran Kewangan (FSFM).

Kumpulan syarikat NETTRADER termasuk broker Rusia, Ukraine dan Eropah. Setiap daripada mereka mempunyai lesen pengawal selia mereka.

2. Semak sama ada syarikat mempunyai akses ke bursa

Terdapat dapur yang dipanggil – perantara, yang tidak membuat urus niaga di bursa atas permintaan pelanggan. Dengan berbuat demikian, pelanggan mewujudkan realiti tentang apa yang sedang berlaku. Dia melihat sebut harga di laman web ini, mengemukakan permohonan melalui terminal, menerima keuntungan atau mengalami kerugian. Hanya di sini nilai kutipan mungkin jauh dari sebenar, dan pihaknya adalah broker sendiri.

Pada masa yang sama pseudobrokers memberi manfaat bahawa anda menanggung kerugian, kerana semua keuntungan yang ditunjukkan dalam akaun peribadi anda hanyalah wang maya, seperti dalam akaun demo, sebenarnya tidak ada. Broker dapur menempah deposit pelanggan. Adalah berfaedah untuk mereka pada mulanya meletakkan jumlah yang lebih besar pada rang undang-undang dan menyia-nyiakannya dengan cepat pada urus niaga yang tidak wujud dan bencana.

Ia memberi manfaat kepada broker sebenar bahawa anda tetap menjadi pelanggannya selama bertahun-tahun dan terus melakukan transaksi. Dari mereka dia menerima komisen (dengan cara, sangat sederhana: sepuluh peratus).

Ya, broker akan menerima komisi dalam mana-mana: transaksi anda menguntungkan atau tidak. Tetapi jika anda menghabiskan semua wang anda dengan urus niaga yang gagal, anda akan pergi. Jadi, sebenarnya kejayaan anda berguna kepada broker.

Jadi, kami periksa bahawa syarikat broker yang dipilih diterima untuk berdagang. Ini boleh dilakukan di laman web Bursa Saham Moscow dan di laman web Bank Negara Rusia.

nettrader dalam senarai syarikat yang dimasukkan untuk berdagang di bursa saham Moscow

3. Memahami komisen dan pembayaran tambahan

“Terdapat begitu banyak angka yang tidak cukup untuk mengkaji peraturan untuk membayar komisen. Cepat berdagang! Satu juta tidak akan berfungsi untuk dirinya sendiri! “Op, anda telah ditangkap di sini, menulis dalam font kecil banyak bayaran tambahan dan tersembunyi.

Berhati-hati mengkaji rancangan tarif, komisen, yuran untuk pengeluaran dana. Sekiranya anda tidak memahami sesuatu, tanya wakil syarikat. Anda mesti dapat mengira dengan tepat kos mana-mana transaksi. Jangan lupa tentang cukai: dari keuntungan yang diterima di bursa, rakyat Rusia membayar 13%.

NETTRADER mempunyai beberapa tarif. Anda boleh memilih yuran langganan bulanan sebanyak 600 Rubles, termasuk komisen dari transaksi dengan saham dan bon di Bursa Saham Moscow daripada perolehan sehingga 1,500,000 rubel setiap bulan kalendar.

Anda boleh membayar 0.15% untuk setiap transaksi dengan saham dan bon. Ini mudah jika anda membeli sekuriti dan ingin menyimpannya selama beberapa bulan.

Apa yang berlaku jika broker ditutup, bangkrut, atau apa yang boleh berlaku kepadanya di sana? Adakah saya akan kehilangan semua wang yang saya telah melabur?

Seorang broker tidak memiliki wang dan saham anda, dia hanya seorang perantara antara anda dan bursa saham. Oleh itu, jika broker menutup (sebagai contoh, ia dilucutkan lesen), anda akan memindahkan saham anda dari depositori ke akaun broker lain.

Di NETTRADER, wang pelanggan dipindahkan ke pertubuhan-pertubuhan penyelesaian: National Depository Settlement (NSD) atau Bank NCC. Organisasi-organisasi ini dilarang oleh undang-undang daripada melakukan apa-apa operasi mereka sendiri dengan instrumen kewangan, serta operasi pemberian pinjaman dan penempatan.

Hak untuk sekuriti pelanggan dikira di dalam depositori NETTRADER, dan NETTRADER mempunyai akaun penama di Depositori Kliring Negara, yang mengambil kira hak untuk sekuriti yang dimasukkan untuk berdagang kepada pelanggan. Depositori oleh undang-undang tidak mempunyai hak untuk melupuskan sekuriti pelanggan.

Jika broker kehilangan lesen, maka dia mesti memberitahu pelanggan secara bertulis mengenai perkara ini dalam masa tiga hari dan bertindak mengikut arahan mereka: mengembalikan wang dan memindahkan sekuriti ke akaun broker lain.

Kami berharap bahawa artikel ini telah menjelaskan kepada anda nuansa kerja bursa saham dan syarikat broker. Dan jika anda masih ada soalan, tanya mereka dalam komen: Pakar-pakar NETTRADER akan menjawab anda. Dalam video di bawah, kita menunjukkan bagaimana terminal dagangan berfungsi di laman web Tradernet.ru.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2