12 tanda-tanda gangguan kecemasan

Kegelisahan adalah emosi yang semua orang mengalami ketika mereka gugup atau takut sesuatu. Sentiasa menjadi “pada saraf” tidak menyenangkan, tetapi apa yang perlu dilakukan jika kehidupan ialah: sentiasa ada sebab untuk penggera dan ketakutan, kita mesti belajar untuk menjaga emosi anda di bawah kawalan, dan semua akan halus. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku.

Bimbang adalah perkara biasa. Kadang-kadang ini berguna: apabila kita bimbang tentang sesuatu, kita lebih memperhatikannya, bekerja lebih keras, dan pada umumnya mencapai hasil yang lebih baik.

Tetapi kadang-kadang kebimbangan melampaui batas yang munasabah dan menghalang hidup. Dan ini sudah menjadi masalah kecemasan – keadaan yang boleh merosakkan segala-galanya dan memerlukan rawatan khas.

Mengapa gangguan kecemasan berlaku?

Seperti dalam kes gangguan mental yang paling, tiada siapa yang akan mengatakan dengan tepat mengapa kegelisahan berpaut kepada kita: mereka tahu terlalu sedikit tentang otak untuk bercakap tentang sebab-sebab dengan yakin. Kemungkinan besar, beberapa faktor bersalah: dari genetik yang mana-mana untuk pengalaman traumatik.

kebimbangan seseorang timbul daripada pengujaan bahagian-bahagian individu otak, seseorang hormon nakal – serotonin dan norepinephrine, dan seseorang mendapat kecewa dalam beban kepada penyakit lain, dan tidak semestinya mental.

Apakah gangguan kecemasan?

Untuk gangguan kecemasanMempelajari Gangguan Kecemasan. terdapat beberapa kumpulan penyakit.

 • Gangguan kebimbangan umum. Inilah yang berlaku apabila penggera tidak muncul kerana pemeriksaan atau kenalan yang akan datang dengan ibu bapa orang yang disayangi. Kebimbangan timbul dengan sendirinya, ia tidak memerlukan alasan, dan pengalaman sangat kuat sehingga mereka tidak membenarkan seseorang melakukan hal-hal sehari-hari yang sederhana.
 • Gangguan Kecemasan Sosial. Ketakutan yang mengganggu menjadi antara orang. Seseorang takut akan penilaian orang lain, seseorang adalah tindakan orang lain. Menjadi yang mungkin, ia mengganggu pembelajaran, bekerja, bahkan pergi ke kedai dan menyambut jiran.
 • Gangguan panik. Orang-orang dengan penyakit seperti ini mengalami serangan ketakutan panik: mereka sangat takut sehingga kadangkala mereka tidak dapat membuat langkah. Jantung berdegup pada kadar yang teruk, di mata gelap, tidak ada udara yang mencukupi. Serangan ini boleh datang pada masa yang paling tidak dijangka, dan kadang-kadang kerana mereka seseorang takut meninggalkan rumah.
 • Phobias. Apabila seseorang takut sesuatu yang konkrit.

Di samping itu, gangguan kecemasan sering dijumpai dalam kombinasi dengan masalah lain: gangguan bipolar atau obsesif-kompulsif atau kemurungan.

Bagaimana untuk memahami gangguan ini

Simptom utama – rasa kebimbangan yang berterusan, yang berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan, dengan syarat tidak ada alasan untuk menjadi gugup atau mereka tidak penting, dan reaksi emosi tidak seimbang. Ini bermakna kecemasan mengubah hidup anda: anda menyerahkan kerja, projek, berjalan, mesyuarat atau kenalan, beberapa aktiviti hanya kerana anda terlalu bimbang.

Gejala lainGangguan kecemasan umum pada orang dewasa – Gejala. , yang membayangkan sesuatu yang salah:

 • keletihan berterusan;
 • insomnia;
 • ketakutan berterusan;
 • ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian;
 • kemustahilan untuk berehat;
 • gemetar di tangan;
 • kesengsaraan;
 • pening kepala;
 • degupan jantung yang kerap, walaupun tiada patologi jantung;
 • meningkat berpeluh;
 • sakit kepala, perut, otot – walaupun doktor tidak menemui sebarang pelanggaran.

Ujian atau analisis yang tepat yang mana anda boleh mengenal pasti gangguan kecemasan tidak wujud, kerana penggera tidak boleh diukur atau disentuh. Keputusan mengenai diagnosis dibuat oleh pakar yang melihat semua gejala dan aduan.

Oleh kerana itu, ia adalah menarik untuk pergi ke keterlaluan: sama ada untuk mendiagnosis diri anda kecewa apabila kehidupan baru sahaja bermula jalur hitam, atau tidak memberi perhatian kepada keadaan mereka dan menyalahkan watak lemah semangat, apabila kerana takut usaha untuk pergi ke jalan bertukar menjadi feat a.

Jangan terbawa dan keliru tekanan berterusan dan kebimbangan berterusan.

Tekanan adalah jawapan kepada rangsangan. Sebagai contoh, panggilan pelanggan yang tidak berpuas hati. Apabila keadaan berubah, begitu juga tekanan. Dan kebimbangan boleh kekal – ia adalah tindak balas badan yang berlaku, walaupun tidak ada kesan langsung. Sebagai contoh, apabila panggilan masuk datang dari pelanggan biasa yang berpuas hati dengan semua orang, dan masih menakutkan untuk melepaskan telefon. Sekiranya penggera adalah begitu kuat bahawa mana-mana panggilan telefon adalah penyeksaan, maka ia sudah menjadi kekecewaan.

Jangan sembunyikan kepala anda di dalam pasir dan berpura-pura bahawa segala-galanya adalah normal, apabila ketegangan yang berterusan menghalang anda daripada hidup.

Untuk menangani doktor dengan masalah seperti itu tidak diterima, dan kebimbangan sering dikelirukan dengan kecurigaan dan pengecut, dan pengecut dalam masyarakat memalukan.

Sekiranya seseorang berkongsi ketakutan, dia akan mendapat nasihat untuk menarik diri bersama-sama dan tidak menjadi tertekan, dan bukannya menawarkan untuk mencari doktor yang baik. Masalahnya adalah bahawa tidak mungkin untuk mengatasi kekecewaan dengan usaha berkuasa yang berkuasa, kerana tidak dapat menyembuhkan tuberkulosis dengan meditasi.

Bagaimana untuk dirawat untuk kebimbangan

Kebimbangan berterusan dirawat, seperti gangguan mental yang lain. Untuk melakukan ini, dan terdapat terapi-pakar yang, bertentangan dengan kepercayaan popular, bukan hanya bercakap dengan pesakit mengenai zaman kanak-kanak yang sukar, dan membantu untuk mencari kaedah dan teknik seperti yang benar-benar memperbaiki keadaan.

Seseorang akan berasa lebih baik selepas beberapa perbualan, seseorang akan membantu farmakologi. Doktor akan membantu merevisi cara hidup, mencari sebab-sebab mengapa anda gugup, menilai berapa banyak gejala yang dinyatakan dan sama ada anda perlu mengambil ubat tersebut.

Jika anda masih berfikir bahawa anda tidak memerlukan psikoterapis, cuba jinak sendiri penggera.

1. Cari sebabnya

Menganalisis, kerana apa yang anda alami lebih dan lebih kerap, dan cuba untuk mengecualikan faktor ini dari kehidupan. Kebimbangan adalah mekanisme semulajadi yang diperlukan untuk keselamatan kita sendiri. Kami takut sesuatu yang berbahaya yang boleh membahayakan kami.

Mungkin jika anda sentiasa berjabat dengan ketakutan atasan, adakah lebih baik untuk menukar pekerjaan dan berehat? Jika anda berjaya, maka kebimbangan anda tidak disebabkan oleh kekecewaan, anda tidak perlu menyembuhkan – hidup dan menikmati kehidupan. Tetapi jika anda tidak dapat mengasingkan punca kebimbangan, maka lebih baik untuk meminta pertolongan.

2. Masuk untuk sukan secara teratur

Terdapat banyak bintik putih dalam rawatan gangguan mental, tetapi dalam satu penyelidik bertumpu: beban fizikal biasa benar-benar membantu untuk menjaga fikiran dalam rangka.

3. Biarkan berehat otak

Lebih baik tidur. Hanya dalam mimpi otak yang berlebihan dengan ketakutan melegakan, dan anda mendapat jeda.

4. Belajar bagaimana memperlahankan imaginasi anda dengan kerja

Kebimbangan adalah reaksi terhadap sesuatu yang tidak berlaku. Ia adalah ketakutan apa yang hanya boleh berlaku. Malah, kebimbangan hanya di kepala kita dan tidak rasional. Kenapa ini penting? Kerana mengatasi kegelisahan bukanlah ketenangan, tetapi realiti.

Walaupun cemas imaginasi berlaku pelbagai kengerian, dalam realiti, semuanya berjalan seperti biasa, dan salah satu cara terbaik untuk mematikan rasa takut yang berterusan gatal-gatal – kembali ke masa kini, dengan tugas semasa.

Sebagai contoh, untuk menduduki kepala dan tangan dengan kerja atau sukan.

5. Berhenti merokok dan minum

Apabila di dalam badan dan tanpa kekacauan itu, goncang keseimbangan dengan bahan yang mempengaruhi otak, sekurang-kurangnya secara tidak logik.

6. Pelajari teknik-teknik relaksasi

Terdapat peraturan “semakin banyak, lebih baik”. Ketahui senaman pernafasan, cari postur yoga santai, cuba muzik atau bahkan ASMR, minum teh chamomile atau gunakan minyak penting lavender di dalam bilik. Semua berturut-turut, sehingga anda dapati beberapa pilihan yang akan membantu anda.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − 61 =