5 Cara Mudah untuk Membaiki Stoop

Hari ini, anda tidak dapat bertemu dengan seorang lelaki dengan bantal lurus, lurus lurus dan lurus lurus. Dunia moden teknologi, kerja sedentari, perjalanan berterusan dengan kereta atau pengangkutan awam sedang berperang melawan badan kita. Dan ketika mereka menang di semua bidang.

Berita baiknya ialah kita boleh menang menggunakan beberapa taktik mudah. Yuri Elkaim, seorang pakar dalam bidang kesihatan dan kecergasan, telah membangunkan senaman yang mudah untuk membantu meluruskan bahu.

Mengapa kita membongkok dan apa yang menyebabkan ini?

Alasan untuk bahu kita adalah postur yang salah. Gaya hidup sedentari dan sedentari membawa kepada ketidakseimbangan otot. Otot kontras thorax dan otot bahu (bahagian atas belakang) melemah, yang pada waktunya boleh membawa kepada kemunculan humpback.

Lurus belakang dan lurus diluruskan mempunyai banyak kelebihan. Di samping peningkatan penampilan yang jelas, didapati postur yang betul juga mempengaruhi mood, tahap keyakinan dan bahkan dapat membantu merasa lebih yakinAdakah postur yang merosot dan tegak menjejaskan tindak balas tekanan? Percubaan rambang. .

Bagaimana untuk membaiki stoop

1. Peregangan

Sekiranya anda memutuskan untuk bertarung, pertama sekali, perhatikan peregangan. Pelaksanaan senaman yang teratur di bawah ini akan membantu mengekalkan kedudukan menegak belakang yang betul dan tidak mengikat bahu. Kelewatan dalam kedudukan 20 hingga 30 saat beberapa kali sehari.

Otot dada dan bahu

Kedudukan permulaan berdiri. Hook tangan anda di kunci di belakang punggung anda. Fokus pada perlahan-lahan menarik bahu anda ke belakang dan sebagainya, mengelakkan peregangan leher anda ke hadapan.

bagaimana untuk membaiki sendi: otot-otot dada dan bahu

Otot paha belakang

Kedudukan permulaan berdiri, kaki kanan berada dalam serangan. Turunkan lutut kiri dan tolak pinggul sedikit ke hadapan sehingga anda merasakan peregangan mendalam di bahagian belakang anda. Tukar kaki anda.

bagaimana untuk membaiki stoop: otot paha depan

Otot paha yang berkepala empat

Kedudukan permulaan berdiri. Pegang kaki dengan tangan di belakang anda dan perlahan-lahan tarik ke atas sehingga anda merasakan peregangan sedikit di hadapan paha. Tukar kaki anda.

bagaimana untuk membetulkan: quadriceps femoris

Hamstrings

Kedudukan permulaan sedang duduk. Tarik satu kaki ke depan, bengkok yang lain di hadapan anda supaya lutut menunjuk ke sisi, dan tumit ke pangkal paha. Perlahan menurunkan dada hingga ke paha, tangan meregang ke kaki kaki lurus. Tukar kaki anda.

bagaimana untuk membetulkan: hamstrings

2. Latihan untuk belakang

Latihan yang dicadangkan akan membantu menguatkan otot-otot di zon bilah bahu, yang bertanggungjawab untuk menyandarkan bahu ke belakang dan ke bawah. Lakukan mereka beberapa kali seminggu sebagai tambahan kepada peregangan.

Tolak bahu

Terima kedudukan untuk push-up. Tubuh mesti membentuk satu garis lurus dari kepala ke kaki. Sapukan bilah bahu bersama-sama, dan kemudian kembali ke posisi permulaan. Adakah 5-10 pengulangan.

Jenis push-up ini, tidak seperti yang biasa, melibatkan pergerakan kecil dan diarahkan terus ke otot belakang atas, yang bertanggungjawab untuk membawa bahu ke kedudukan yang betul.

bagaimana untuk membaiki stoop: push-up vomer

Meluncur di sepanjang dinding

Kedudukan permulaan adalah dengan kembali ke dinding. Tekan dagu anda dan tekan tangan anda ke dinding, sudut siku harus 90 darjah. Pegang kedudukan selama 30-60 saat. Untuk lebih baik mengembangkan otot atas belakang, anda perlahan-lahan boleh menggerakkan tangan anda ke atas dan ke bawah.

bagaimana untuk membaiki bungkusan: meluncur di sepanjang dinding

Scapling

Tarik pita di sekitar objek yang stabil di paras pinggang. Memegang siku anda pada sisi pada sudut 90 derajat, tarik pita ke arah anda sehingga anda mengumpulkan bilah bersama-sama. Kembali ke kedudukan permulaan dan lakukan 8-12 ulangan.

bagaimana untuk membaiki bungkusan: penyingkiran bilah 1

bagaimana untuk membaiki bungkusan: penyingkiran bilah bahu 2

3. Yoga

Yoga menggalakkan perkembangan kekuatan dan kelenturan, yang bagus untuk membetulkan postur. Pandangan yang dicadangkan akan membantu meregangkan dan menguatkan kawasan masalah. Kekal dalam setiap kedudukan selama 20-30 saat.

Cobra

Kedudukan permulaan terletak pada perut. Tolak dari lantai dan luruskan lengan anda di siku, sambil cuba menggunakan otot punggung anda. Fokus pada membuka bahu, sedikit membongkok kepala anda.

bagaimana untuk membaiki stoop: postur kobra

Anjing itu menjerit

Kedudukan permulaan – berdiri di atas semua empat, tangan berada di bawah bahu. Tarik lantai dan luruskan kaki anda, mengangkat pinggang anda ke siling. Berjuang untuk menjaga kepala dan leher seiring dengan tulang belakang, tumit cuba menyentuh lantai.

bagaimana untuk memperbaiki stoop: postur anjing

Anjing menghadapi

Kedudukan permulaan terletak pada perut. Tarik tangan anda dari lantai dan luruskannya sepenuhnya, letakkan kaki anda pada jari kaki anda. Pinggul perlu naik sedikit di atas lantai, jadi anda merasakan peregangan di dada dan bahu. Anda boleh menyambung dua pose, bergerak dari anjing ke bawah ke anjing menghadapi satu gerakan lancar.

bagaimana untuk membetulkan: anjing menghadapi

4. Latihan asas

Menguatkan otot asas dengan latihan yang dicadangkan akan membantu untuk menentukan tulang belakang dalam kedudukan yang betul.

Planck

Untuk melakukan tali, ambil posisi push-up, tangan di bawah bahu, badan membentuk satu garis lurus. Anda juga boleh melakukan latihan pada siku. Pegang kedudukan selama 30-60 saat.

Bersenam dengan medbol

Kedudukan permulaan terletak di lantai, kaki dan lengan dilanjutkan ke atas. Pegang satu medali (seberat 1 atau 2 kilogram) atau satu lagi ejen penimbang yang sesuai. Turunkan kaki kanan dan tangan kiri anda di atas lantai, memegang bola di atas di antara kaki kiri dan tangan kanan anda. Tukar kaki dan lengan anda. Lakukan 8-10 pengulangan.

bagaimana untuk membaiki stoop: latihan dengan medbol

5. Latihan dengan roller urut

Ini adalah alat yang sangat mudah untuk kelonggaran myofascial, yang membantu menghilangkan ketegangan dalam otot dan tisu penghubung.

Roller urut menggalakkan peningkatan dalam aliran darah ke tisu otot, meningkatkan mobiliti, mempercepat pemulihan dan meningkatkan produktiviti. Cuba gunakannya 2-3 kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Belakang belakang

Berbaring di belakang anda dan letakkan roller di bawah punggung atas. Selitkan tangan anda di dada anda atau selaknya di dalam kunci di belakang kepala anda, perlahan-lahan bergerak ke hadapan dan belakang. Berhenti di tempat ketegangan selama 20-30 saat.

bagaimana untuk membaiki stoop: belakang belakang

Thorax

Balikkan wajah ke lantai dan letakkan roller di bawah sangkar tulang rusuk di sebelah sendi bahu. Gerakkan tangan anda ke atas dan ke bawah, merasakan bahawa roller telah memukul pelbagai titik ketegangan di dada. Pegang mata ini selama 20-30 saat. Ulangi di pihak yang lain.

bagaimana untuk membetulkan: dada

Sekarang anda tahu lima cara mudah yang akan membantu memenangi peperangan dengan bahu bulat. Ingatlah bahawa hasilnya bergantung pada keteraturan latihan dan pos yang dicadangkan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3