5 sebab untuk bekerja berdiri

Kehidupan Ernest Hemingway dipanggil “rusuhan berterusan”. Ia menampakkan diri dalam segala-galanya: dalam kehidupan peribadi, kreativiti dan kehidupan seharian. Hemingway tidur di atas katil yang keras dan bekerja berdiri: meletakkan mesin taip di tingkap dan menulis selama berjam-jam, beralih dari kaki ke kaki.

Tetapi pada pertengahan abad ke-20 masalah gaya hidup yang tidak aktif tidak begitu akut. Hari ini, kebanyakan orang menghabiskan sebahagian besar masa duduk di komputer di dalam kereta, di hadapan TV. Kurangnya pergerakan adalah benteng pekerja pejabat, yang, mujurlah, boleh dipertaruhkan.

Terdapat lima sebab untuk anda bekerja berdiri.

1. Berat kelebihan

Gaya hidup sedentari sedemikian tidak dapat dielakkan membawa kepada lebihan kilogram. Dalam kajian terbaru saintis dari Chester University (England), yang diketuai oleh Dr. John Buckley (John Buckley) menunjukkan bahawa kedudukan harian selama tiga jam membakar 144 kilokalori. Oleh itu, jika anda mengubah gaya hidup anda dan menghabiskan masa tiga jam lebih lama daripada biasa di kaki anda, anda boleh menyingkirkan tiga hingga empat kilogram setahun. Perlu diperhatikan bahawa Dr Buckley sendiri, seperti Hemingway, lebih suka bekerja dengan berdiri.

2. Hati dan saluran darah

Peter Kattsmazhik (Peter Katzmarzyk) bersama-sama dengan rakan-rakan dari Penningtonskogo Biomedical Research Center (Amerika Syarikat) menganalisis gaya hidup lebih daripada 17,000 rakyat Amerika dan datang ke kesimpulan bahawa orang-orang yang duduk sepanjang hari, risiko serangan jantung dan penyakit jantung yang lain adalah lebih tinggi sebanyak 54% . Di samping itu, menurut Profesor Katzmazhik, hobi pasif mengurangkan jangka hayat dengan purata dua tahun.

3. Sakit di belakang dan leher

Cara hidup sedentari juga membawa kepada osteochondrosis dan pelanggaran postur, sakit yang menyakitkan di bahagian belakang dan leher. Lifkhaker sudah memberitahu bagaimana untuk menangani mereka dengan latihan fizikal yang mudah. Tetapi, ternyata, anda boleh mengelakkan masalah dengan sistem muskuloskeletal jika anda membuang kerusi pejabat dan mula bekerja berdiri. Sebagai contoh, begitu juga pembunuh penghormatan yang dihormati Gina Trapani (Gina Trapani), terpaksa menghabiskan masa di komputer dari 45 hingga 50 jam seminggu.

4. Buah pinggang

Terdapat puluhan kajian membuktikan bahawa orang yang menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk berisiko untuk mengembangkan pelbagai penyakit (termasuk diabetes dan jenis kanser tertentu).

Pada tahun 2012, Thomas Yates (Thomas Yates) dari University of Leicester (England) mendapati bahawa gaya hidup yang tidak aktif adalah salah satu punca penyakit buah pinggang. Oleh itu, saintis mendedahkan bahawa pada wanita yang duduk kurang dari tiga jam sehari, penyakit buah pinggang berlaku 30% lebih kerap daripada wanita yang duduk selama lapan jam atau lebih.

5. Produktiviti

Psikologi sosial Amy Cuddy (Amy Cuddy) mempelajari bahasa tubuh dan bagaimana gerak isyarat dan memaparkan keperibadian seseorang. Dalam “postur kuat” badan menghasilkan lebih banyak testosteron dan kurang kortisol (“hormon kematian”), yang menyumbang kepada aktiviti mental dan emosi. Berdiri, sebagai peraturan, adalah “postur yang kuat.” Oleh itu, jika anda melepaskan kerusi dan melengkapkan semula tempat kerja, kerja anda mungkin menjadi lebih produktif.

Contoh pekerjaan untuk tempat kerja:

Adakah anda cuba berdiri? Kongsi pengalaman anda dalam ulasan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 89 =