Apa yang perlu dilakukan sekiranya lutut lutut

Baru-baru ini di laman The New York Times terdapat wawancara singkat dengan Dr. Michael Stewart, yang memberitahu tentang sebab-sebab yang berlaku pada lututnya. Ternyata bunyi klik dan bunyi di sendi disebut “crepitation”. Dalam kebanyakan kes, ini adalah buih gas yang meletup ketika sendi bergerak. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, spekulasi berlaku kerana tulang rawan kehilangan keanjalannya, akibatnya tisu-tisu mulai menggosok satu sama lain, menyebabkan bunyi ini.

Saya terkejut dengan kesakitan di pangkuan saya. Masalahnya tidak selalu didengar, tetapi hanya apabila saya memanjang secara maksimal, misalnya, duduk di pose bayi. Ia seperti ini:

Bayi Pose
Bayi Pose

Dan selepas seketika saya merasakan bahawa selepas ini berpose dan krisis pada lutut ia menjadi lebih mudah untuk kaki saya. Kemudian saya menyedari bahawa masalah lutut – ia tidak selalu buruk, dan memutuskan untuk memahami masalah ini.

Menurut Stewart, anda hanya perlu menjawab satu soalan:

Adakah crunching di sendi lutut menyakitkan?

Sekiranya anda merasakan kesakitan akut, kesemutan, atau kesakitan pada lutut semasa latihan, ia mungkin disebabkan oleh arthritis. Kemudian anda perlu menunjukkan diri anda kepada doktor.

Juga, masalah ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa anda memberi terlalu banyak ketegangan pada sendi lutut. Contohnya, menjahit terlalu mendalam. Dan walaupun profesional menasihati merangkak seperti itu, anda perlu mengetahui ukurannya.

Dengan jongkok yang mendalam, sendi pinggul lebih rendah daripada lutut, memunggahnya secara berlebihan. Michael Stewart juga mengatakan bahawa apabila berjongkok mendalam pada sendi lutut, terdapat beban yang sama dengan lapan kali berat badan. Tambahlah ini berat barbell pada bahu, dan anda akan mengerti mengapa lutut mula membazir dengan masa.

Berikut adalah beberapa petua utama:

  1. Jika anda tidak mahu membebaskan sendi lutut, jongkok ke sudut 90 darjah.
  2. Sekiranya kesakitan di sendi disertai dengan kesakitan, adalah wajar untuk melawat doktor.
  3. Jongkong mendalam boleh menjejaskan sendi lutut.
  4. Kritis di lutut tanpa kesakitan dipanggil “crepitation” dan tidak membahayakan mereka.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 + = 32