Bagaimana saya menolak kopi dan alkohol selama 15 bulan dan apa yang berlaku

Tepat 15 bulan saya tidak minum alkohol dan kopi. Rakan saya di Facebook dan Twitter meminta saya memberitahu anda mengenai pengalaman saya. Saya benar-benar melihat beberapa kesan sampingan untuk memberi kopi dan minuman keras – saya berkongsi mereka dalam artikel ini.

1. Saya menyimpan $ 1,000 setiap bulan

Pada akhir bulan kedua, saya perasan bahawa saya mempunyai tambahan $ 1,000 kiri. Banyak, ya? Dan menghabiskan sedikit setiap hari, saya tidak melihat bagaimana jumlah wang itu berlari.

Saya tinggal di New York. Ternyata jika saya menghabiskan $ 1,000 sebulan, itu hanya $ 33 sehari. Dua atau tiga koktel bernilai $ 10 setiap hari, beberapa botol wain di rumah. $ 1,000 berlari dengan mudah.

Adakah anda fikir saya seorang alkohol? Percayalah, minum satu atau dua koktel pada waktu malam adalah biasa untuk New York. Dan memilih untuk minum di suatu tempat, saya menambah lebih banyak makanan atau makanan ringan kepadanya. Anda tidak akan hanya minum, anda mahu makan sesuatu. Dan tidak mempunyai masa untuk melihat ke belakang, seperti seribu dolar telah dibelanjakan.

2. Saya menghabiskan lebih sedikit masa untuk berbual-bual

Tidak lama lagi, saya perasan seperti itu – diet bukan alkohol saya merosakkan saya beberapa aspek interaksi sosial.

  • Saya tidak mahu pergi ke mana-mana sahaja. Ia juga meletihkan sekali lagi dan menjelaskan mengapa saya tidak minum. Ya, sama sekali, dan bahkan satu koktail tidak boleh.
  • Apabila rakan kawan mengajak saya minum, saya enggan, kerana saya tidak berminat untuk mendengar semua gosip ini.
  • Sekiranya saya masih bersama dengan syarikat, saya boleh tinggal di sana selama sejam. Begitu ramai orang sedar boleh menumpukan perhatian mereka kepada syarikat yang mabuk.
  • Saya tidak pernah menjadi penasihat pesta yang gemar dalam kelab, tetapi selepas menyerah alkohol saya berhenti sepenuhnya pergi ke sana. Adalah menarik untuk melihat bagaimana segala yang berkaitan dengan alkohol secara beransur-ansur terhapus dari kehidupan. Sebagai contoh, saya menyedari betapa saya mempunyai kawan yang dengannya komunikasi hanya berdasarkan keinginan untuk minum bersama.

“Dan tidakkah kita minum?” Adakah moto hidup kita. Kerana tiada siapa yang berkata: “Hei, orang-orang, mari kita bersatu hati, kita akan duduk, kita akan bercakap.” Apa ini? Mengapa berkumpul? “Mari kita minum!” – ini panggilan yang tidak memerlukan penjelasan. Semua orang tahu kenapa, dan apa yang akan berlaku seterusnya.

3. Saya mula tidur dengan lebih baik

Pengecualian alkohol dari diet secara dramatik meningkatkan kualiti tidur. Saya tidak bercakap tentang tidur, tetapi tentang kualiti. Semua orang tahu bahawa lebih mudah tidur setelah segelas bir atau wain – semua orang tahu “dos yang mengantuk”. Tetapi ia adalah kualiti tidur yang menderita.

Saya kini tidur dengan lebih baik dan bangun lebih bertenaga. Terdahulu, saya benar-benar merosakkan pagi saya dengan beberapa gelas bir sebelum tidur. Sudah tentu, jika anda berusia lebih dari 20 tahun, anda masih belum tahu perasaan ini. Semuanya akan datang dengan masa.

4. Tiada kopi – kurang panik, kurang tekanan

Bukan hakikat bahawa perasaan peribadi saya akan sama untuk orang lain. Di sini semuanya adalah individu. Setelah menolak kopi, saya menjadi lebih santai dan santai. Kopi mengganggu saya terlalu banyak, kegelisahan saya meningkat, terdapat kegagalan dengan sistem penghadaman. Apabila kafein meninggalkan diet saya, saya menjadi lebih santai, dan saya cuma seperti seorang raja.

Walaupun semua ini, saya suka bau dan rasa kopi. Jadi kadang-kadang saya meminum minuman tanpa kafein. Pada musim panas saya minum teh sejuk sekarang, pada musim sejuk panas.

Menariknya, “minum kopi” juga lebih banyak aktiviti sosial, dan bukannya keinginan untuk benar-benar minum kopi. Tetapi aktiviti ini boleh dipelihara dengan menggantikan kopi itu sendiri dengan sesuatu yang lain.

Untuk meringkaskan, saya boleh mengatakan bahawa saya gembira dengan keputusan saya dan tidak merancang untuk mula minum kopi dan alkohol lagi. Tetapi saya tidak mengatakan bahawa anda perlu melakukan perkara yang sama. Sekiranya semuanya sesuai dengan anda, anda gembira – anda tidak perlu mengubah apa-apa. Saya mengubah tabiat saya kerana rasa ingin tahu. Dan, ternyata, saya suka keadaan baru saya.

P. S. Untuk mengelakkan soalan-soalan tambahan, saya akan segera berkata: Saya tidak merokok atau apa-apa, saya tidak meminum sebarang ubat. Saya mempunyai internet, cukup untuk saya bergantung.

Sentiasa anda, Tobias.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − 36 =