Bagaimana untuk membawa ubat-ubatan dari luar negara dan tidak pergi ke penjara

Apa ubat yang boleh anda pergi dan beli di farmasi asing?

Semasa lawatan ke luar negara tanpa preskripsi, anda hanya boleh membeli senarai ubat yang terhad. Ini adalah vitamin, beberapa antihistamin, serta antipiretik. Untuk semua ubat lain, seperti antibiotik, hormon dan ubat-ubatan yang sangat kuat, anda memerlukan preskripsi yang ditetapkan oleh doktor anda.

Adakah preskripsi datang dari seorang doktor Rusia?

Ya, tetapi tidak di semua negara. Resipi Rusia diterima di kebanyakan farmasi Eropah. Tetapi di AS dan Kanada, ubat-ubatan untuk mereka tidak akan dijual. Penting: nama dan nama keluarga anda dalam resipi harus ditunjukkan dalam bahasa Latin.

Tentukan sama ada anda akan menjual ubat mengikut preskripsi Rusia, lebih baik terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, anda boleh menghubungi farmasi negara tempat anda pergi.

Bagaimana untuk dalam kes lain?

Buat temujanji dengan doktor tempatan dan dapatkan preskripsi. Untuk mendapatkan ubat yang jarang berlaku, rasional tambahan mungkin diperlukan. Untuk melakukan ini, anda perlu memberikan sejarah penyakit yang disahkan oleh akhbar klinik dan maklumat tentang semua preskripsi yang diberikan kepada anda.

Pesakit yang saya amati mengesyorkan bahawa semasa bercuti atau perjalanan perniagaan di luar negara, membeli satu set standard ubat penting. Ibuprofen, ubat untuk alergi. Saya dan beberapa rakan sekerja saya percaya bahawa ibuprofen biasa, yang dibeli di luar negara, berfungsi lebih baik daripada ubat yang sama yang dibeli di runcit farmasi Rusia.

Dmitry Malykh, mengamalkan pakar pediatrik, neurologi

Adakah terdapat masalah dengan eksport dadah dari negara ini?

Peraturan eksport dadah di setiap negara adalah berbeza. Ia mengandungi maklumat untuk pelancong yang membeli ubat-ubatan dan berhasrat untuk mengangkut mereka merentasi sempadan: dokumen apa yang diperlukan dan di mana untuk memohon penjelasan.

Dan bagaimana dengan pengimportan dadah ke Rusia?

Mengikut undang-undangKeputusan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 28 Disember 2016 No. 1515 , produk perubatan untuk kegunaan perubatan (kedua-duanya tidak berdaftar di Persekutuan Rusia dan didaftarkan) boleh diimport ke wilayah negara kita tanpa kebenaran Kementerian Kesihatan Rusia – jika ia bertujuan untuk kegunaan peribadi.

Jika ubat mengandungi bahan yang kuat dan / atau toksik (senarai mereka boleh dilihat di sini), dokumen akan diperlukan untuk membuktikan bahawa mereka sebenarnya ditetapkan oleh doktor. Mereka harus menunjukkan nama dadah dan jumlah dadah.

Jika preskripsi (atau dokumen pelantikan lain) dibuat dalam bahasa asing, anda perlu melampirkan terjemahan yang disahkan ke dalam bahasa Rusia.

Anda mesti membuktikan bahawa anda memerlukan ubat untuk rawatan. Dan anda mengambil mereka untuk ini, dan bukan untuk dijual. Terutamanya jika dadah mahal.

Untuk melakukan ini, lebih baik untuk mengumpul semua bukti yang mungkin: disahkan oleh meterai doktor dan klinik, ekstrak dari sejarah perubatan, pelantikan masa lalu dan sebagainya.

Penting: persiapan yang mengandungi bahan yang kuat, psikotropik, narkotik dan beracun adalah tertakluk kepada pengisytiharan kastam mandatori secara bertulis (untuk maklumat lanjut – di sini).

Berapa banyak pakej ubat yang boleh saya ambil pada satu masa?

Dalam kes ubat preskripsi – seperti yang diperlukan untuk rawatan (ini ditunjukkan oleh doktor). Jika anda membeli beberapa pek ubat OTC, pegawai kastam kemungkinan besar tidak akan memberitahu anda apa-apa. Tetapi jika anda membawa beberapa kotak dengan ubat-ubatan tersebut, ini boleh menimbulkan persoalan: adakah ia benar-benar semua untuk kegunaan peribadi anda? Anda perlu membuktikan bahawa anda perlu mengambil ubat ini untuk masa yang lama.

Bolehkah saya membeli ubat preskripsi di luar negara untuk saudara atau sahabat?

Tidak, kerana preskripsi bukan untuk anda. Jika ubat diperlukan untuk pesakit yang sakit yang tidak boleh pergi ke luar negara sendiri, dia boleh membeli ubat untuknya melalui organisasi perubatan (farmasi, klinik, yayasan amal). Ini memerlukan kebenaran dari Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia.

Untuk mendapatkannya, anda perlu mengumpul pakej dokumen (kesimpulan perundingan doktor di klinik, di mana pesakit dirawat, salinan sijil kelahirannya atau sijil kelahiran, permohonan kebenaran) dan hantar ke kementerian.

Bolehkah saya memesan ubat secara dalam talian?

Anda boleh cuba, tetapi terdapat banyak nuansa. Tepat sekali tidak mungkin untuk membeli melalui internet ubat yang tidak didaftarkan di Rusia. Dan juga dadah yang mengandungi bahan narkotik atau psikotropik. Lebih tepat lagi mengenai pemindahan ubat-ubatan tertentu boleh didapati dalam perkhidmatan rujukan Perkhidmatan Kastam Persekutuan Rusia (kenalan – di laman web rasmi).

Bersedia untuk hakikat bahawa penghantaran dadah perlu membayar sejumlah besar. Sebagai contoh, menghantar dari Jerman ketika memesan di salah satu tapak kedai ubat yang popular akan dikenakan biaya 30 euro.

Apa yang berlaku jika saya cuba mengambil ubat secara rahsia dari kastam?

Ia semua bergantung kepada dadah. Jika ubat ini tidak didaftarkan di Rusia, atau dianggap dipalsukan atau tidak, hukumannya lebih teruk – denda sebanyak 70,000 hingga 100,000 rubel. Sekiranya pegawai kastam memutuskan bahawa anda mengimport ubat-ubatan tersebut untuk dijual (kos ubat adalah lebih daripada 100,000 Rubles), anda boleh pergi ke penjara selama tiga hingga lima tahun dengan denda 500,000 hingga dua juta Rubles.

Akhirnya, penyeludupan bahan yang kuat, beracun, dan beracun mengancam dengan pemenjaraan selama tiga hingga tujuh tahun, dengan denda sehingga satu juta rubel.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3