Bagaimana untuk memulakan berenang

Kadang-kadang seolah-olah semua orang di sekitar pergi ke kolam renang dan berenang untuk masa yang lama. Tetapi bagaimana orang mula berenang? Hari ini, Anna Parshina akan memberitahu kita mengenai perkara ini, dia mula berenang hanya dua tahun lalu dan telah mencapai kejayaan yang luar biasa untuk permulaannya.

Anda tidak lagi berusia 15 tahun, dan adakah anda ingin berenang atau baru bermula? Kemudian tips ini dapat membantu anda. Saya berusia 35 tahun. Saya belajar berenang dari sifar sejak Ogos 2013. Swam selepas 2 bulan. Enam bulan kemudian hanyut kepada 7.5 km di Teluk, dua kali diapungkan Bosphorus Istanbul (6.5 km), mengambil bahagian dalam geganti Capri – Naples (36 km) dan berenang marathon Oceanman (8 km). Saya berenang perlahan tetapi pasti. Dan saya akan berenang seperti itu. Saya berlatih dua atau tiga kali seminggu.

Ramai rakan dan kenalan saya baru-baru ini memutuskan untuk berenang juga. Mengingati semua kesukaran yang saya hadapi, saya ingin berkongsi petua yang boleh berguna kepada mereka yang hanya mendapat jalan ini.

Cara memilih cermin mata

 1. Terdapat banyak pengeluar goggle berenang. Yang patut diingat adalah Arena, Speedo, TYR, Finis, Aqua Sphere. Anda boleh tampil dengan cermin mata dari mana-mana syarikat ini, anda perlu mencuba model tertentu. Jangan keluar daripada prinsip mengejar murah. Harga mata yang baik dari 1,000 rubles, tetapi akan bertahan lama. Pasar raya sukan bukan untuk anda. Adalah penting untuk mencari kedai berenang khas. Anda memandu ke bar carian, sebagai contoh, “beli gelas kaca” dan cari kedai luar talian yang terdekat.
 2. Mata tidak perlu memegang soket mata dan jambatan hidung. Pastikan anda mencuba! Semasa pemasangan, pastikan bahawa mereka tidak menekan di mana-mana dan mudah menempel pada muka. Selepas anda menemui cermin mata yang anda ingin katakan “Mine!”, Dan cuba mereka dalam kes itu, anda boleh membeli ini di Internet, lebih murah. Sekali lagi: anda perlu mengukur cermin anda.
 3. Jika kacamata berkabung semasa senaman, keluarkan mereka, menjilat lidah anda (ya, ya!) Dan bilas dengan air.
 4. Jangan buang gelas dengan tangan atau tuala. Dari sini mereka cepat menjadi keruh.
 5. Kadang-kadang, untuk tujuan pencegahan, selepas latihan, anda boleh mencurahkan sabun cair atau gel mandi ke dalam gelas dan bilas, kemudian keringkannya. Ini membantu kabut kurang kabut.
 6. Terdapat alat khas yang dipanggil “antifog” (secara harfiah – “anti-kabus”), yang memercikkan gelas sebelum berenang supaya mereka tidak kabus. Saya tidak menggunakannya, kerana terdapat banyak contoh pembakaran kornea selepas permohonan mereka. Air liur anda sendiri adalah ubat yang bebas dan selamat.
 7. Adalah lebih baik untuk mempunyai dua pasang gelas. Satu-satunya cermin mata boleh membawa dan lusuh atau hilang, mereka boleh dicuri, anda boleh melupakannya.
 8. Di dalam air terbuka, ia berenang dengan sempurna dalam gelas dengan gelas gelap, kerana dalam cahaya matahari yang terang anda perlu melindungi mata anda dari sinar matahari. Dan tidak mungkin untuk berenang, melihat matahari dalam kanta telus.
 9. Untuk myopic terdapat kacamata khas dengan diopter. Saya, sebenarnya, dengan myopia-7 terapung dalam kanta dan cermin biasa.
 10. Pada pertandingan, sesetengah atlet mengambil sepasang gelas kedua dan menyembunyikannya di bawah topi. Ini kerana hakikat bahawa semasa melompat di dalam air, mudah kehilangan gelas yang dikenakan pada anda. Saya melakukan perkara yang sama, tetapi saya tidak pernah kehilangan atau memecahkan mereka yang berada pada saya. Walau bagaimanapun, saya terus mengambil gelas kedua untuk insurans.

Peralatan lain yang diperlukan

 1. Baju renang hendaklah duduk rapat dengan anda. Bikini cahaya di kolam renang boleh terbang, dan ia akan menjadi janggal.
 2. Terdapat berasingan, tetapi terdapat baju renang yang digabungkan. Jika anda mempunyai akhbar yang indah, maka pakaian renang yang berasingan adalah apa yang anda perlukan.
 3. Lebih baik untuk memilih pengeluar pakaian renang dipercayai berkualiti tinggi (lihat para. 1), kerana mereka diperbuat daripada bahan khas dan akan berlangsung anda masa yang lama, tidak seperti biasa, tidak direka untuk bertahan peluntur dan garam. Cari perkataan ketahanan, tahan klorin, kedamaian, lycra kehidupan tambahan pada tag. Selama dua setengah tahun, tiada pakaian renang saya dibazirkan.
 4. Topi adalah silikon dan kain. Saya tidak suka berenang dalam silikon, tetapi ia adalah satu perkara rasa. Ia perlu untuk dicuba. Rambut, sudah tentu, basah dalam kedua-dua jenis topi sama (kejutan!), Tetapi lebih mudah untuk memakai kain dan ia tidak memerah kepala.
 5. Sudah tentu anda mahu membeli semua peralatan yang anda lihat di kolam renang. Tiba-tiba berguna? Walau bagaimanapun, peralatan khas (papan, calabash, scapula, baldi, sirip) tidak perlu dibeli. Biasanya di kolam renang atau jurulatih anda semua ada di sini. Beli hanya jika anda adalah triathlete yang sangat berharga yang telah memutuskan untuk mempersiapkan Ironman sendiri selama enam bulan.
Lembaga diperlukan untuk latihan kaki.
Kalabashka – Peralatan sukan bantu poliuretana, yang semasa berenang diikat dengan kaki untuk melatih tangan.
Bahu – Alat plastik yang dipakai di tangan untuk mengamalkan teknik dan kekuatan strok.
 1. Jika anda bercadang untuk berenang untuk waktu yang lama dan serius, masuk akal untuk menambah magnesium diet dalam bentuk kapsul atau tablet khusus. Ini akan menyelamatkan anda dari kejang kaki yang mengatasi banyak perenang.
 2. Anda memerlukan ransel besar dan baik untuk perkara-perkara. Tidak mustahil untuk mengambil banyak ruang di ransel dengan tuala (atau dua). Walau bagaimanapun, di kedai-kedai sukan mereka menjual lembaran khas (kata kunci untuk carian adalah “microfiber”), yang menyerap kelembapan pada masa yang lebih cekap daripada tuala biasa, dan tempat mengambil sangat sedikit.
 3. Untuk perkara basah, beg polietilena dengan zip adalah hebat.
 4. Sandal getah. Kita semua telah diberitahu sejak zaman kanak-kanak untuk tidak berjalan kaki berkaki ayam di tempat awam. Jangan pergi. Anda benar-benar tidak memerlukan kulat. Di samping itu, syal tidak begitu mudah di kolam seperti itu, di mana anda memerlukan kasut kedua dan kasut luar anda yang anda berikan untuk simpanan di pintu masuk. Jika anda memakai kaus kaki atau stoking, pelompat antara jari anda adalah perkara yang sangat tidak selesa. Ia adalah yang terbaik untuk mengambil dengan anda flip-flops biasa atau Crocs.
 5. Beberapa perenang baru berminat sama ada hendak menggunakan penjepit hidung. Biasanya, pengapit digunakan oleh atlet yang terlibat dalam berenang disegerakkan. Pengapit yang sama akan menghalang anda daripada belajar untuk bernafas dengan betul.

Apa yang anda perlu tahu tentang kolam

 1. Ia adalah sangat penting bahawa kolam adalah sebelah rumah atau kerja. Anda perlu mempunyai motivasi yang sangat kuat untuk pergi ke kolam renang di hujung bumi awal pagi atau sebelum tidur. Peluang yang anda akan berikan berenang lebih rendah sekiranya kolam renang berdekatan.
 2. Terdapat kolam renang dengan saiz yang berbeza. Yang paling popular ialah 25 dan 50 meter. Sebenarnya, 25 meter sudah cukup untuk mempersiapkan persaingan, apalagi belajar berenang.
 3. Anda perlu memastikan bahawa di kolam yang anda sedang mempertimbangkan, tidak banyak pesara pada waktu pagi dan kanak-kanak pada waktu malam. Kali pertama anda akan menjadi sangat tidak selesa dan anda akan ketinggalan sebarang lalu lintas yang berlebihan, mana-mana gelombang dan perenang lain. Dan walaupun ketika pengalaman itu podnakopitsya, kanak-kanak berenang di kolam renang, atau nenek, orang-orang brassis akan mengganggu anda dengan serius dan menumpukan latihan.
 4. Sebelum ini, ketahui apa yang ada, dan apa yang tidak ada di dalam kolam. Kadang-kadang, ketika saya tidak bersekolah, saya tidak membawa tuala dengan saya ke kolam baru dan saya perlu mengeringkan badan saya dengan pengering rambut. Atau tidak ada pengering rambut. Atau perlukan bantuan. Atau beg untuk kasut. Sebelum ini, pelajari semua ciri-ciri kolam tertentu.
 5. Kolam renang itu sendiri mempunyai “peraturan jalan” sendiri. Sebagai contoh, trek berenang hanya berlawanan arah jam. Sekiranya anda berenang di tengah-tengah, maka terdapat risiko yang besar untuk menimpa seseorang. Untuk mengatasi seseorang yang sedang berenang perlu dari sebelah kiri, dan yang mengapung di belakang (jika dia lebih cepat) perlu dilewatkan ke depan, sedikit berpindah ke kanan. Kadang-kadang, jika ada dua daripadamu di trek, anda boleh bersetuju untuk berenang di berbagai pihak. Tetapi dalam mana-mana, kita mesti bersetuju.
 6. Jangan memerah baju renang di bilik persalinan, kerana ada seseorang yang dapat tergelincir dan jatuh. Anda perlu memerah di bilik mandi.
 7. Ambil di kolam renang yang baik dan krim badan, perapi rambut. Kulit sangat kering dari peluntur, jadi anda perlu meletakkannya selepas latihan. Kadangkala saya mengambil tetes ke dalam kolam untuk mata, kerana mereka sering memerah.
 8. Jika jurulatih tidak hadir dengan anda dalam latihan, memberikan kerja dari jauh dan di kepala, mereka tidak patut, dan menghafal masa yang singkat, pelan menulis senaman besar di atas sekeping kertas, yang terletak di pejabat telus fail. Arahan kalis air seperti itu boleh ditinggalkan di langkan dan kadangkala diperiksa dengannya.
 9. Sebelum kolam anda perlu mencuci untuk orang lain, selepas – untuk diri sendiri.
 10. Minum semasa latihan. Saya minum 3-4 gelas air. Kolam adalah sukan yang serius, menyebabkan kehilangan cecair tidak kurang dari jangka masa yang sama. Jangan biarkan dehidrasi.
 11. Permaidani sering mendapat otitis (keradangan yang sangat menyakitkan telinga dalam) pada musim sejuk, kerana mereka mengabaikan topi setelah latihan.

Apa yang anda perlu tahu mengenai latihan

 1. Pada peringkat awal, anda tidak mempunyai pilihan selain mencari jurulatih atau membuat temu janji untuk latihan kumpulan. Perkara yang paling penting dalam berenang ialah teknik yang betul, anda tidak boleh belajar dari buku dan video.
 2. Cari jurulatih yang baik boleh menjadi cadangan (sotsseti dan rakan-rakan akan membantu).
 3. Apabila saya mula, saya cuba membaca buku yang disyorkan oleh semua orang. Tetapi, percayalah, dari mereka ia tidak jelas bagaimana dan apa yang perlu dilakukan sehingga anda berpuluh-puluh kali cuba melakukan latihan yang sesuai di dalam air anda sendiri. Pada pendapat saya, tidak banyak penggunaan buku. Satu video patut dilihat hanya untuk diilhamkan dan mengagumi apa yang boleh dilakukan orang lain.
 4. Sekiranya anda ingin berenang dengan cepat, ketahui bahawa aktiviti selari dengan sukan lain secara drastik memburukkan diri. Oleh itu, adalah perlu untuk merancang latihan berkaitan dengan sukan keutamaan.
 5. Sediakan kepada hakikat bahawa pada mulanya ia akan menjadi sangat sukar bukan sahaja secara fizikal, tetapi juga terutamanya secara moral. Anda akan berenang dengan papan di kolam paddling selama 15 meter. Choke. Tidak faham bagaimana hendak bernafas. Berita baiknya ialah ia hanya berlalu. Berterusan dan ingat bahawa kesukaran awal adalah sementara.
 6. Dengarkan jurulatih dengan teliti. Cuba merasa secara fizikal apa yang dia maksudkan. Lengan kanan lagi? Pukulan yang lebih kuat? Lebih cepat? Lebih lama? Slip? Sekiranya anda memahami dan merasakan apa yang dia katakan, kemajuan akan berlaku di sekitar sudut.
 7. Perkara yang paling sukar pada mulanya ialah belajar bagaimana untuk bernafas di dalam air. Untuk memahami dengan kepala saya, pada pendapat saya, adalah mustahil. Nampaknya ini tidak akan berhasil untuk anda. Ternyata. Hanya perlu menyiksa diri seribu kali, dan semuanya akan datang. Jangan tahan nafas anda. Di dalam air ia sama dengan tanah. Menghembus nafas, penuh nafas ke dalam air. Bernafas – hanya dengan mulut anda, anda boleh bernafas dengan hidung atau mulut anda. Bernafas dengan mendalam.
 8. Kerana akan ada banyak air di hidung, simpan dengan tuala dan kerchiefs. Melicinkan kolam tidak semestinya diperlukan.
 9. Apabila biji telinga dalam air, jangan panik. Ia akan lulus, air mengalir keluar. Selepas latihan, melompat, bersandar ke arah telinga, yang terkumpul air – seperti pada zaman kanak-kanak.
 10. Pastikan untuk berenang di air terbuka – di dalam badan air tempatan atau di laut semasa bercuti. Air di mana-mana mempunyai kepadatan yang berbeza. Berenang di kolam renang dan di laut – dua kemahiran yang berlainan. Enam bulan selepas permulaan latihan di lembangan, saya memasuki Teluk Parsi. Saya masih ingat apa yang saya rasakan. Saya tidak dapat memikirkan bagaimana untuk bernafas, jadi terdapat ruang lain di sekeliling.
 11. Tidak ada cara yang betul untuk berenang. Seseorang bernafas di sebelah kanan setiap grebok kedua, seseorang – di kedua belah pihak melalui strok, seseorang – di sebelah kiri. Jangan salin, cari cara yang mudah untuk anda.
 12. Sebarang latihan mestilah tetap. Berenang lebih baik 2-4 kali seminggu. Pada satu masa, anda tidak akan berjaya.
 13. Pikirkan tentang yang menyenangkan. Di dalam air anda tidak dapat melihat atau mendengar apa yang berlaku di sekeliling anda, anda tidak bercakap dengan sesiapa sahaja – anda hanya boleh berfikir. Pemikiran negatif boleh menyebabkan kebimbangan dan panik. Berfikir tentang sesuatu yang baik, tumpukan kepada pernafasan. Pada masa ini semasa pelayaran saya mula memecah beberapa keadaan bekerja atau merancang bercuti, saya tidak boleh memberi tumpuan kepada badan, air dan teknologi. Sekurang-kurangnya, kelajuan turun.
 14. Kaki dalam berenang tidak penting. Perhatikan lebih banyak perhatian pada tangan dan kedudukan badan di dalam air.
 15. Jangan jengkel sebelum bersenam. Jika ia berlaku, anda lapar, makan pisang atau minum segelas jus oren.
 16. Jika anda marah sekeliling dan anda sudah bersedia untuk membunuh bos atau rakan sekerja anda, maka anda perlu pergi ke kolam renang! Tidak ada cara yang lebih baik untuk melegakan tekanan.

Soalan yang paling penting: bagaimana untuk memulakan, jika anda mempunyai sebarang blok psikologi, ketakutan. Saya telah tenggelam dalam zaman kanak-kanak saya dan sehingga saya berusia 33 tahun, saya tidak dapat berfikir tentang berenang. Tetapi pada satu ketika memutuskan bahawa saya boleh. Saya dapati seorang jurulatih berpengalaman dan cuba belajar. Ia berfungsi.

Air hangat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − 30 =