Migrain: apa yang anda perlu tahu jika kepala anda berpecah

Apakah migrain?

Migrain adalah penyakit keturunan, gejala utama yang merupakan rasa sakit berdarah di kepala. Kadang-kadang rasa sakit disertai dengan rasa mual dan kepekaan pendengaran dan penglihatan: bunyi biasa dan cahaya lembut kelihatan tajam, menjengkelkan.

Kadang-kadang migrain ditegaskan oleh gangguan neurologi: pening, kemerosotan sementara penglihatan, perencatan.

Beberapa jenis migrain (contohnya, hemiplegic, di mana rasa lemah dalam separuh badan) disebabkan oleh mutasi dalam gen tunggal. Kerana dia, seseorang itu terdedah kepada hiperaktif neuron. Ini bermakna bahawa bidang otak yang bertanggungjawab untuk memproses rangsangan deria mudah teruja.

Tetapi kebanyakan bentuk migrain adalah polygenic, iaitu, beberapa gen telah bekerja pada penyakit ini. Migrain juga bergantung kepada rangsangan luar: kelaparan, kurang tidur, pengalaman.

Para saintis masih lagi mahir dalam proses neurologi, tetapi beberapa bahagian teka-teki telah disusun dalam gambaran yang bermakna. Sebagai contoh, ubat-ubatan baru telah muncul yang menghalang pembesaran saluran darah – salah satu punca migrain.

Kenapa tidak ada yang tahu dari mana?

Para saintis baru-baru ini mengambil kajian migrain. Ramai doktor percaya dan percaya bahawa ia adalah penyakit psikosomatik yang muncul dalam orang bimbang tidak dapat menghadapi tekanan, lebih kerap memberi kesan kepada wanita berbanding lelaki. Oleh itu, ia tidak diambil serius.

Di samping itu, gejala utama migrain adalah rasa sakit, dan ini adalah perasaan subjektif. Ia tidak mempunyai apa-apa untuk diukur, jadi orang merasa sukar untuk mempercayai bahawa ia wujud sama sekali. Di samping itu, sawan bermula dan lulus, dan di antara mereka orang kelihatan sihat.

Migrain umumnya mula belajar pada tahun 1960 kerana pengenalan Metisergide di pasaran. Ia digunakan untuk mencegah serangan berulang. Sekarang ubat ini tidak digunakan kerana kesan sampingan yang serius, tetapi ia membantu untuk mengkaji penyakit ini. Penyebab migrain tidak lagi dicari dalam psikologi, kerana mereka mendapati alasan fisiologi.

Terdapat banyak ubat-ubatan. Migrain berleluasa, bertahan selama bertahun-tahun – ia adalah lombong emas untuk syarikat farmaseutikal. Dan pengeluar dadah terus membiayai penyelidikan. Tetapi tidak cukup, terutamanya jika anda membandingkan berapa banyak wang yang diperuntukkan kepada penyakit lain.

Hanya wanita yang menderita migrain?

Migrain menjejaskan kedua-dua jantina, tetapi statistik mengatakan bahawa wanita menghadapinya lebih kerap. Sehingga 30% daripada semua orang di dunia menderita migrain, wanita adalah kira-kira tiga kali ganda lebih besar daripada lelaki.

Para saintis mengesyaki bahawa hormon kitaran haid adalah untuk menyalahkan ini. Penurunan mendadak dalam tahap estrogen dan progesteron dalam fasa lewat kitaran membangkitkan migrain. Dengan usia, hormon menjadi kurang, tahap mereka tidak melompat, jadi semasa migrain menopaus melemahkan dan lulus.

Wanita lebih cenderung didiagnosis dengan migrain, kerana mereka sering pergi ke doktor, mengadu tentang sakit kepala. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa lelaki diberi diagnosis lain dengan gejala migrain. Ini adalah salah seorang doktor yang tidak melihat sebab sebenar aduan pesakit.

Saya mempunyai migrain. Apa yang perlu saya lakukan?

Untuk memulakan, layari doktor dan jelaskan diagnosis: tidak setiap sakit kepala, malah yang kuat, adalah migrain. Doktor akan membantu anda mencari ubat-ubatan yang mengurangkan penderitaan, dan cara untuk mencegah serangan, seperti antidepresan.

Kemudian anda perlu mengira apa yang mencetuskan serangan, iaitu, memahami apa yang mencetuskan migrain anda. Yang paling biasa:

  • tekanan;
  • kekurangan tidur;
  • beberapa produk: coklat, gula, kopi, asin, keju, daging;
  • alkohol;
  • bau yang tajam, bunyi, cahaya;
  • terlalu tinggi beban fizikal;
  • perubahan cuaca.

Cuba untuk mengecualikan pencetus ini dari kehidupan. Tidak boleh dikecualikan – sediakan. Jika anda rasa migrain menghampiri, jangan tunggu sehingga kesakitan tidak akan bergerak, dan segera mengambil ubat yang dinasihatkan oleh doktor. Cuba bersembunyi selama beberapa jam di tempat yang tenang dan berehat. Jika anda mempunyai masa, migrain boleh berundur. Adalah lebih baik untuk berpisah dari perniagaan untuk sementara waktu daripada menderita dan jatuh dengan rasa sakit yang dapat bertahan beberapa hari.

Sekiranya serangan itu berlaku, cuba untuk bertahan dengan keselesaan: dalam diam dan ketenangan, dengan teh di atas katil. Menjalankan sebarang prosedur yang membantu anda: membuat kompres sejuk di dahi, urut, mandi.

Adakah kepala saya akan berhenti sakit?

Mungkin pada usia tua. Migrain mengamuk di kalangan orang berusia 30-40 tahun, apabila seseorang berada di puncak produktiviti. Di Eropah, ini adalah salah satu sebab yang paling umum mengapa orang tidak dapat bekerja. Tetapi dengan usia, migrain semakin lemah.

Dalam amalan klinikal, orang tua jarang mengadu sawan yang teruk seperti pada belia. Terdapat pengecualian, tetapi mereka jarang berlaku.

Terdapat pendapat bahawa proses yang menyebabkan migrain, di kalangan orang tua, tidak sengit. Dinding kapal kehilangan keanjalannya, jadi kejang akibat gangguan vaskular tidak lagi tajam.

Bagaimana untuk menghilangkan kejang?

Biasanya menetapkan dadah dari kumpulan triptan. Walau bagaimanapun, mereka tidak berfungsi untuk 30-40% pesakit, terutamanya jika mereka ditetapkan untuk kali pertama dan pesakit belum lagi menemui dadahnya dari kumpulan. Di samping itu, triptan perlahan melegakan kesakitan. Untuk ubat untuk bekerja, anda perlu 45-90 minit. Mereka yang tidak membantu triptans sama sekali tidak mempunyai pilihan. Ubat-ubatan baru untuk migrain belum dikembangkan sejak tahun 90-an, dan ubat penahan sakit lain tidak banyak untuk membantu dengan kejang.

Pada pesakit dengan migrain kronik (yang mengalami lebih daripada 15 hari sebulan) dadah adalah lemah, tetapi ia boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan: pening, kekeliruan, perubahan mood.

Kebanyakan ubat dicipta tidak sama sekali untuk rawatan migrain. Mereka dicipta untuk membantu pesakit dengan epilepsi atau kemurungan, dan kemudian ternyata bahawa ubat ini membantu migrain.

Bilakah belajar untuk merawat migrain?

Ini tidak diketahui. Syarikat-syarikat farmaseutikal mencari ubat-ubatan yang boleh menghalang kesakitan.

Ia telah mendapati bahawa tahap neurotransmitter daripada CGRP, yang mengembangkan saluran darah, meningkatkan dengan ketara semasa serangan migrain. Ujian antagonis reseptor CGRP yang boleh menghalangnya dijalankan. Sedangkan ubat sedang diuji dalam bentuk suntikan, yang perlu diberikan sebulan sekali. ubat tidak menghapuskan sepenuhnya dari migrain, tetapi kekerapan serangan dikurangkan: pesakit yang sakit selama 18 hari sebulan, mula sakit pada 6.6 hari kurang (mereka yang menggunakan plasebo jatuh sakit selama 4 hari kurang).

Tetapi di sini semuanya tidak rosak: ubat ini hanya berfungsi untuk setengah daripada pesakit, dan untuk meramalkan sama ada suntikan akan membantu anda atau tidak, sehingga ternyata. Dan tidak jelas apa kesan jangka panjang untuk menyekat neurotransmitter.

Jadi terlalu awal untuk menjadi gembira. Dadah baru mahal, kesan sampingan mereka tidak difahami dengan baik. Mungkin kita sedang menunggu penemuan, tetapi sukar untuk mengatakan bila ada ubat untuk migrain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =