Oleh kerana pengetahuan mengenai irama sirkadian akan membantu anda menyesuaikan mod tidur yang betul

Irama sirkadian adalah irama biologi dalaman organisme dengan tempoh kira-kira 24 jam. Mereka mempersiapkan badan, menyesuaikan semua proses fisiologi sejajar dengan perubahan harian di dunia sekeliling.

Irama sirkadian hadir di hampir semua organisma hidup di planet ini, termasuk bakteria. Pada manusia, irama sirkadian utama adalah kitaran tidur dan terjaga.

Watch Cells

Di peringkat molekul, jam circadian beroperasi di dalam badan, memicu proses-proses ayunan dalaman, yang mengawal proses fisiologi sejajar dengan kitaran luaran 24 jam.

Terdapat beberapa jenis gen menonton yang bertanggungjawab untuk menghasilkan protein. Interaksi mereka mencipta gelung maklum balas, yang menyebabkan ayunan 24 jam protein-protein setiap jam. Kemudian protein ini memberikan isyarat sel mengenai apa masa hari dan apa yang perlu dilakukan. Ini memaksa jam biologi untuk pergi.

Oleh itu, irama sirkadian bukanlah hasil dari kerja sama sel-sel yang berlainan, seperti asalnya, tetapi harta bagi setiap sel individu.

Bahawa dari jam sirkadian itu berguna, mereka mesti disegerakkan dengan isyarat di sekeliling dunia. Contoh yang paling jelas tentang perbezaan antara jam biologi dan dunia luar ialah jetlag.

Apabila kita jatuh ke zon waktu yang lain, kita perlu menyesuaikan jam biologi kita ke masa tempatan. Photoreceptors (neuron retina photosensitive) mengesan perubahan dalam kitaran silih cahaya dan kegelapan dan menghantar isyarat untuk menyesuaikan jam jam organisma biologi circadian mengikut rangsangan luar. Melaraskan irama harian memastikan operasi yang betul dari semua proses selular.

Dalam organisma multisel kompleks, sering terdapat jam utama, yang menyelaras kerja-kerja sel-sel semua-jam. Dalam mamalia, jam utama adalah nukleus suprachiasmatic (SCN) yang terletak di otak. Daripada sel-sel mata retina SCN menerima maklumat tentang terang, ia menetapkan sehingga berada di dalam neuron, dan mereka sudah menghantar isyarat untuk menyelaraskan kerja-kerja semua proses lain di dalam badan.

Ciri utama irama sirkadian

1. Irama sirkus kekal di bawah keadaan cahaya atau kegelapan yang berterusan dengan tiada rangsangan luar yang lain. Ini ditemui sebagai hasil percubaan yang dijalankan pada tahun 1729 oleh saintis Perancis Jean-Jacques de Meran. Dia meletakkan tumbuhan itu di tempat yang gelap dan menyedari bahawa walaupun dalam kegelapan yang berterusan, daun-daun terbuka dan dekat dengan irama yang sama.

Ini adalah bukti pertama bahawa irama sirkadian berasal dari dalaman. Mereka boleh berfluktuasi dan, bergantung kepada spesies, sedikit lebih lama atau lebih pendek daripada 24 jam.

2. Irama sirkadian tidak bergantung kepada suhu luaran. Mereka tidak melambatkan dan tidak mempercepatkan sebahagian besarnya, walaupun suhu berubah secara dramatik. Tanpa harta ini, jam circadian tidak dapat menentukan masa.

3. Irama sirkadian boleh diberikan kepada hari 24 jam luar. Isyarat utama adalah ringan, walaupun isyarat lain juga mempunyai kesan.

Kepentingan irama sirkadian

Kehadiran jam biologi membolehkan tubuh untuk menjangka perubahan yang dapat diramalkan dalam alam sekitar dan tingkah laku pra-set, dengan mengambil kira syarat-syarat ini. Sebagai contoh, mengetahui bahawa fajar akan datang dalam masa tiga jam, badan mula meningkatkan kadar metabolisme, suhu, meningkatkan peredaran darah. Semua ini menyediakan kita untuk aktiviti aktif sepanjang hari.

Pada waktu petang, ketika kita bersiap-siap untuk tidur, proses fisiologi di dalam tubuh mula perlahan. Semasa tidur, otak aktif berfungsi. Ia menangkap kenangan, memproses maklumat, menyelesaikan masalah, menghantar isyarat mengenai pemulihan tisu-tisu yang rosak dan mengawal rizab tenaga. Sesetengah bahagian otak lebih aktif semasa tidur daripada semasa tidur.

Irama sirkadian dan tidur

Siklus tidur adalah irama harian yang paling jelas manusia dan haiwan, tetapi ia tidak hanya bergantung pada irama sirkadian.

Tidur adalah keadaan yang sangat kompleks yang timbul daripada interaksi pelbagai bidang otak, hormon dan sistem neurotransmitter. Kerana kerumitannya, kitaran tidur sangat mudah diganggu.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa gangguan tidur dan irama circadian ciri bagi neurodegenerative dan untuk gangguan neuropsikiatri di mana neurotransmitter tidak berfungsi dengan betul. Sebagai contoh, gangguan ini adalah khas untuk lebih daripada 80% pesakit yang mengalami kemurungan dan skizofrenia.

Tetapi kesulitan yang timbul dari sensasi mengantuk pada siang hari adalah perkara kecil. gangguan tidur dan irama circadian juga dikaitkan dengan satu set daripada penyakit, termasuk kemurungan, insomnia, kemerosotan perhatian dan ingatan, kurang motivasi, gangguan metabolik, obesiti, masalah sistem imun.

Bagaimana untuk menyesuaikan jam biologi anda

Para saintis telah lama tertanya-tanya bagaimana mata mengiktiraf cahaya untuk menyesuaikan irama sirkadian. Baru-baru ini, sel sensitif cahaya khas telah dijumpai di retina – sel ganglion fotosensitif retina. Sel-sel ini berbeza dari rod dan kerucut, yang telah diketahui para saintis sejak sekian lama.

Kerengsaan visual, dilihat oleh sel-sel ganglion fotosensitif, datang dari mata ke otak melalui saraf optik. Tetapi dalam 1-2% sel-sel ganglion tersebut terdapat pigmen visual, sensitif terhadap warna biru. Oleh itu, sel-sel ganglion fotosensitif membetulkan subuh dan senja dan membantu menyesuaikan jam biologi badan.

Kerana cara hidup moden, kita sering tidak mendapat cukup cahaya, menghabiskan sebahagian besar masa di dalam rumah. Ini mungkin sebabnya jam kami tidak ditetapkan dengan betul.

Kajian telah mengesahkan bahawa dengan mengambil makanan pada masa yang sama dan melakukan sukan pada waktu pagi, anda boleh melakukan rezim tidur yang betul.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 + = 48